Kamu Birliği Konfederasyonu Genç Sağlık Sendikası Elazığ İl Temsilcisi Timur Gök, mbulans personelinin her gün karşılaştığı riskler, görev sırasında yaşadıkları can güvenliği tehditleri, ambulans kazaları ve olumsuz iklim koşulları, bu meslek grubunu ciddi bir tehlike altına sokmaktadır. Ancak, bu kadar yüksek risk barındıran bir çalışma ortamı hâlâ “çok riskli birim” statüsüne alınmamıştır. Bu haksızlığın giderilmesini istediklerini açıkladı.
Kamu Birliği Konfederasyonu Genç Sağlık Sendikası Elazığ İl Temsilcisi Timur Gök laptığı açıklamada şunları söyledi.
“ Ambulans personeli, görev esnasında olay yerlerinin güvenli olmayışı, ambulans kazaları ve olumsuz iklim koşulları gibi pek çok hayati riskle karşı karşıya kalmaktadır
Sağlık çalışanları, olay yerlerinde bıçaklı ve silahlı saldırılara, hasta yakınlarının sözlü ve fiziksel şiddetine maruz kalmaktadır. Çatışma bölgeleri, kazaya bağlı gergin ortamlar ve madde bağımlılarının bulunduğu alanlar, ambulans ekipleri için ciddi güvenlik riski taşımaktadır. Polis veya jandarma desteği olmadan girilen olay yerleri, ambulans ekipleri için ciddi risk oluşturmakta ve onları savunmasız bırakmaktadır.
Zamana karşı yarış içinde olan 112 ekipleri, acil vakalara en hızlı şekilde ulaşma zorunluluğu nedeniyle trafikte yüksek hızda ve yoğun stres altında çalışmaktadır. Kötü yol koşulları, dikkatsiz sürücüler ve olumsuz hava şartları, ambulans kazalarına neden olmakta ve ne yazık ki birçok meslektaşımız hayatını kaybetmekte veya ağır yaralanmaktadır.
Yoğun kar yağışı, buzlanma, aşırı sıcak ve soğuk, ambulans ekiplerinin hem hastaya ulaşmasını hem de hasta naklini ciddi şekilde zorlaştırmaktadır.
Kırsal bölgelerde ve zorlu arazi koşullarında, sağlık çalışanları hastaya ulaşmak için büyük fiziksel ve zihinsel efor sarf etmek zorunda kalırken, aynı zamanda ağır bir psikolojik yük altına da girmektedir.
AMBULANS PERSONELİ “ÇOK RİSKLİ BİRİM” KAPSAMINA ALINMALIDIR!
112 çalışanlarının karşılaştığı riskler görmezden gelinemez! Bu nedenle ambulans çalışma alanının “çok riskli birim” statüsüne alınması elzemdir.
Bu statüyle birlikte: Fiili hizmet süresi zammı gibi özlük haklarında iyileştirmeler yapılacak,Maaş ve ek ödemelerde risk faktörüne uygun düzenlemeler sağlanacak,Ambulans ekiplerinin güvenliği için daha etkin önlemler alınacaktır.
Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır: Ambulans personeli “çok riskli birim” kapsamına alınarak hakları teslim edilmelidir!
Bu düzenleme, yalnızca sağlık çalışanlarının hakkı değil, aynı zamanda sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından da hayati bir adımdır.
Yetkilileri, 112 çalışanlarının sesine kulak vermeye ve hak ettikleri düzenlemeleri hayata geçirmeye davet ediyoruz!”




