İrfan ARSLAN
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı tarafından TRB1 Bölgesinde yer alan Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli turizmin canlandırılması amacıyla başlatılan Fırat Turu programıyla seyahat acentelerine tur başına 36 bin TL’ye kadar destek sağlanarak bölgeye düzenlenen tur sayısının artırılması ve bölgenin tanıtılması amaçlanıyor.
2022 Yılında Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinde var olan turizm potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan Fırat Turu Destek Programıyla önemli çalışmalar hayata geçirildi.
Bölge Yukarı Fırat Havzası Turizm Destinasyonu Geliştirilmesi ve Markalaştırılması Sonuç Odaklı Programı çerçevesinde yapılan çalışmalarla bölgedeki trekking rotaları belirlendi. Yine düzenlenen programlarla Türkiye’nin önemli turizm acenteleri, sosyal medya fenomenleri bölge illerinde misafir edildi.
Yapılan çalışmaların ardından Fırat Turu Projesi kapsamında Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinde tur firmaları çok sayıda tur düzenlediler. Türkiye’nin birçok yerinden yerli ve yabancı çok sayıda turist bölge illerini ziyaret ederek gezme ve tanıma şansını yakaladı. Pandemi dönemi olmasına rağmen bölgeyi ziyaret eden tur firma sayısında önemli artışlar gözlendi.
Fırat Turu Projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, ajans olarak 2022 yılında başlatmış oldukları projeyle TRB1 Bölgesinin tanıtımı ve turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması noktasında önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.
“2023 YILI FIRAT TURU DESTEK PROGRAMI BAŞLIYOR”
Yoğunlu, proje kapsamında çok sayıda yerli ve yabancı turisti bölge illerinde misafir ettiklerini ve destek tutarının 20 katı kadar bölgeye katkı sağladığı kaydederek şöyle konuştu:
“Bölge illerimiz Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli gerçekten çok önemli bir turizm potansiyeline sahip. İllerimiz doğası, tarihi, kültürü ve gelenekleriyle birbirinden farklı ve değerli özelliklere sahip. Bizim de Ajans olarak amacımız var olan bu potansiyeli projemizle ortaya çıkarmaktı. Projemiz kapsamında ülkemizin en önemli acentelerini bölgemizde ağırlayarak bölgemizi tanıttık. Daha sonra bu firmalar projemizle başlattıkları turlarla bölgemize çok sayıda tur düzenlediler. Pandemi döneminin sona ermesiyle birlikte bu sayı giderek artmaya devam etti. Bu da tabi bizi ziyadesiyle memnun etti. Yeni dönemde de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüzün desteğiyle projemizi sürdüreceğiz. 2023 Yılı Fırat Turu Projemizi başlatma kararı aldık. Bölgemize ve illerimizi hayırlı olsun.”
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen iki ayrı depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olduklarını anımsatan Yoğunlu, “Bölge illerimizde özellikle Malatya depremden çok etkilendi. Elazığ’da depremden etkilenen illerimizden bir tanesi oldu. Tabi bu doğal olarak bölgeye gelen veya gelecek olan turistleri de tur firmalarını da etkiledi.
Devletimiz depremin etkilerinin ortadan kaldırılması noktasında ilk günden itibaren çok büyük çalışmalar yürüttü, yürütmeye de devam ediyor. İnşallah her alanda tekrardan ayağa kalkacak olan bu illerimiz turizm olarak da ayağa kalkacaktır. Bu projemizin de bu noktada önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Programın amaçlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yoğunlu, “Programımızla Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerimize gelen tur sayılarının artırılması, zaman içerisinde süreklilik kazandırılması, bölgenin “Fırat’ı Keşfet’’ markası altında yeni bir destinasyon olarak tanıtılması, turizm ekosisteminde yer alması ve bu vesileyle adı geçen illerdeki turizm faaliyetlerinin ve gelirlerinin artırılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
2023 Yılı Fırat Turu Destek Programı ile TRB1 Bölgesi’ne tur düzenleyen seyahat acentelerine her bir tur için 36.000 TL’ye kadar konaklama desteği verileceğini aktaran Yoğunlu, programa ilişkin detaylı bilgiye www.fka.gov.tr adresinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.