İRFAN ARSLAN
2019 yılı Ocak ayında ilimiz merkez Cip köyünde düzenlenen tören ile çıkarılan Jeotermal su sayesinde Elazığ’ın çok önemli yatırımlar kazanacağını, bu çalışmada elde edilen sonucun Elazığ ekonomisine çok önemli kazanımlar sağlayacağı belirtilmişti. Cip Jeotermal Su Projesinin il ekonomisine katkı sağlaması adına MTA Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda 30 yıllığına Elazığ Belediyesine devri sağlanmıştı.
3 YILDIR SADECE PROJE ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Cip Köyü’nde bulunan ve 2 bin 300 metre derinlikte, 60 derece sıcaklıkta su çıkan Cip Köyü Jeotermal Su Kuyusu sahasının Elazığ ve bölge adına çok önemli olup, 45 dönümlük sahada çok güzel yatırımlar yapılacağı ve bunun Elazığ ekonomisine çok önemli kazanımlar sağlayacağının açıklanmasına karşılık çalışmalar halen proje bazlı olarak yerinde sayıyor. Merkeze bağlı Cip köyünde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) yaptığı çalışmada 2 bin 300 metrelik derinlikte jeotermal kaynak suyu bulunmuştu. 60 derece sıcaklıkta ve saniyede 90 litrelik akış hızı ile yüksek mineral içeriğine sahip olduğu belirlenen suyun vana açılışı bu yılın Ocak ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımı ile yapılmış ardından da 30 yıllığına Elazığ Belediyesi’ne devri sağlanmıştı. Elazığ Belediyesi de Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı kapsamındaki GEOTERMİCA Hibe Programına ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Gelişmiş Jeotermal Sistemler’ projesini hazırlayarak sunumunun yapıldığı ve bu girişim ile projenin ön değerlendirme sürecinin tamamlandığı açıklanmıştı. Bu girişim ve çalışma ile TÜBİTAK öncülüğünde sunulan belediye projesinin, kente yaklaşık 11 milyon TL hibe yatırımı kazandıracağı açıklanmıştı. Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Gelişmiş Jeotermal Sistemler Projesi” Elazığ’a yaklaşık 11 Milyon TL hibe yatırımı kazandıracak.
PROJELER NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK ?
Hazırlanan ve sunumu yapılan Proje kapsamında Cip Köyü Jeotermal Kaynak Suyu Sahasında, Pilot Sera Tesisi, Pilot Termal Tesis, Pilot Su Analiz Laboratuvarı, Bina Isıtma Sistemleri, 3 D Jeotermal Yeraltı Haritalanması, İleriye dönük Fizibilite Raporlarının Oluşturulması, Sağlık Turizm Yatırım Çalışmalarına yer verileceği belirtilmişti.
Sürdürülebilir Kalkınma İçin Gelişmiş Jeotermal Sistemler Projesi, 36 ay içerisinde İzlanda, Romanya, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ve Fırat Teknokent işbirliğiyle yürütülecek. Bu projede yer alan işbirlikçi firmaların da bazı çalışmaları devam ediyor.Bu çalışmalarda da hangi aşamaya geldiği kamuoyu ile paylaşılmıyor. Takip ettiğimiz çalışmalar kapsamında bu projeler arasında Fide üretim merkezinin kurulması ile Jeotermal Sağlık Turizmi alanında yatırmaların yapılması planlanmıştı. Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü’nden gelen sıcak su raporlarına göre Avrupa Birliğine proje hazırlayacak ve bölgeye çok güzel bir sağlık tatil köyü kazandırmak için yatırımcı firmalarla görüşeceğinin açıklanmasına karşılık bu alanda hangi yatırımcı firmalar ile görüşmeler yapıldığı bilinmiyor. Jeotermal suyun aynı zamanda tarımsal sulamada da kullanılacağı da açıklanmıştı. Özellikle seracılığın gelişmesi açısından bu kaynak suyu çok önemli olduğunu söyleyen yetkililerinbu konuda çalışmalarında da somut bir netice alınmış değil. Elazığ adına beklentimiz, bu yatırımı 30 yıllığına devredilen Elazığ Belediyesi, önümüzdeki 27 yıllık süre içinde daha önce açıkladıkları ve yapacaklarını belirttikleri yatırımları ilimize kazandır8acak adımları kısas sürede atarlar. Temennimiz ve beklentimiz bu yatırımlarla hem tarıma hem de turizme, dolayısıyla da ekonomiye ve istihdama çok ciddi katkı sağlanmış olurlar.