Baskil Ziraat Odası ile Strateji Geliştirme ve Planlama Derneği, Baskil’deki üretim sürdürülebilirliğini sağlamak ve çiftçilerin üretimlerini verimli hale getirebilmeleri amacıyla “Akıllı Tarım Uygulamaları Ve Besi Hayvanlarının Beslenmesi” konulu bir konferans düzenledi. Baskil Kaymakamlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Baskil Kaymakamı Hasan Hüsnü Türker ve Baskil’de üretim yapan çiftçiler katılırken, konferansın konuşmacılığını Fırat Üniversitesi adli bilişim mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Orhan Yaman ve Fırat Üniversitesi veteriner fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Talat Güler üstlendi.
Konferansın selamlama konuşmasını yapan Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, konferansın düzenlenmesinde emeği geçen paydaşlara teşekkür ederken, “Strateji Geliştirme ve Planlama Derneği ile ortaklaşa düzenlediğimiz Akıllı Tarım Uygulamaları ve Besi Hayvanları hastalıklarıyla ilgili konferansa hepiniz hoş geldiniz. Strateji Geliştirme ve Planlama Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çavaş’a ortaklaşa konferans düzenlediğimiz için teşekkür ediyorum” dedi.
SAGEPDER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çavaş, son yıllarda gıda üzerine küresel güçler tarafından çeşitli oyunlar oynandığını belirterek, bu noktada farkındalık yaratmak adına yola çıktıklarını ifade ederken, “Tarım ve hayvancılık bir milletin geleceğini etkileyen önemli bir faktör. İnsan yaşamı için tane şeye ihtiyacı var temiz hava, temiz su ve sağlık ve temiz gıdaya ihtiyacı var. Bugün küresel sistemin oluşturduğu yapı içerisinde gıda üzerine oynanan oyunlar insan sağlığını ciddi manada etkilemekte. Bu noktada bir farkındalık oluşturmak için Elâzığ’ımızın güzide ilçelerinden olan Baskil’de çiftçilerimize bilgilendirme farkındalık oluşturmak için bugün buradayız” dedi.
Fırat Üniversitesi teknoloji fakültesi adli bilişim mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Orhan Yaman, Akıllı Tarım ve Uygulamaları ile ilgili çiftçilere bilgilendirmelerde bulundu. Yaman, “Bilimsel olarak baktığımızda dijital teknolojilerle desteklenen uygulamalara bizler akıllı tarım tanımını yapıyoruz. Bunun amacı verimliliği sağlamak kaynakları optimum şekilde kullanmak ve daha sağlıklı ürünler yetiştirmek. Bazen geleneksel yöntemleri uyguladığımızda cebimizden daha fazla para çıkabiliyor veya ürünler istediğimiz kalitede olmayabiliyor. Akıllı tarımın amacı budur” dedi.
Fırat Üniversitesi veteriner fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Talat Güler ise besi hayvanlarının beslenirken dikkat edilmesi gerek hususlar ve beslenme hastalıkları ile mücadelede yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler verdi. Güler, “besi yaparken amacımız karlı ve verimli bir besicilik yapmaktır. Verimliliği düşünürken şöyle bir formül ortaya koyuyoruz. Pay ve payda da belli kriterler var. Pay kısmındaki kriter ne kadar yüksek olursa gelirimiz o kadar yüksek olur. Payda kısmındakiler fazla olursa gelirimiz o ölçüde azalmış olur. Ne kadar hayvanımızı sağlıklı bir şekilde besiye ulaştırıyoruz. Miktar ne kadar fazla olursa kar ve verim o kadar fazla olur” dedi.