Müslüm DEMİRTAŞ
Elazığ merkeze bağlı Hoş Köyü sakinleri, yapılan Arazi Toplulaştırması nedeniyle hem arazi dağıtımında hem de sulama konusunda mağdur edildiklerini söylediler. Özellikle bazı arazilerin belirli kişilerin menfaatleri doğrultusunda dağıtıldığını iddia eden köy sakinleri Arazi Toplulaştırma uygulamasının köylüyü birbirine düşürdüğünü belirterek mağduriyetlerinin giderilmesi adına yetkililere çağrıda bulundu.
Elazığ Merkeze bağlı Hoş Köyü’nde 2013 yılında yapılan Arazi Toplulaştırması uygulaması; arazi dağıtımı, sulama ve yolların daralması gibi sorunları da beraberinde getirdi. 450 nüfuslu köyde yapılan uygulama ile birçok köylü ekinlerini sulamada sorun yaşarken özelikle arazilerin dağıtımı sonrası ortaya çıkan anlaşmazlıklar köylüyü birbirine düşürdü. Seslerini duyurmak için köy merkezinde toplanan köy sakinleri; arazilerin 2020 yılının ekim ayında verilen güncel tapular ile farklı bölgede farklı kişilere dağıtıldığını ifade ederken verimli arazilerin de belirli kişilerin menfaatleri doğrultusunda dağıtıldığını iddia etti. Yapılan Arazi Toplulaştırmasına karşı ayaklanan köy sakinleri mağdur olduklarını belirterek yetkililere çağrıda bulundu. İşte Hoş Köyü’nde yaşanan mağduriyetin detayları…
“BAŞKASINA VERİLEN TARLAMDA 20 YILLIK AĞAÇLARIM VAR”
Arazi Toplulaştırması ile ilgili ciddi iddialarda bulunan Köy sakinlerinden Remzi Aydın, uygulamanın köy sakinlerinden birkaç kişinin çıkarları doğrultusunda yapıldığını söyledi. Bilirkişi olduğunu söyleyen Remzi Aydın şöyle konuştu; ”Arazi Toplulaştırması yapılmadan önce bize, kimsenin bahçesine, suyuna, yoluna karışmayacağız dediler. Ancak hiç kimseye danışmadan yaptılar. Yaptıkları şahıslara hizmettir, başka bir şey değil. Benim tarlamı üçe bölmüşler ve üç yanından yol geçiyor. Babasının tarlasından yol vermiyor gelip benim tarlamdan yol veriyor. Tarlamın üst tarafını amcamın oğluna vermişler. Yine benim yerim Sedeftepeli Muharrem Doğan isimli bir vatandaşa verilmiş. Yaklaşık 20 senedir orada ektiğim ağaçlarım var. Bu insan haklarına da aykırıdır.”
“30 DÖNÜM OLAN TARLAM 26 DÖNÜME DÜŞMÜŞ”
Arazi Toplulaştırmasıyla en verimli ve değerli arazilerin Ş.Y. ve çevresinde bulunan kişilere verildiğini iddia eden Remzi Aydın, “Köyde en verimli ve kıymetli araziler Ş.Y.’ye verildi, bize verilen araziler ise sıradan. Bu konuda defalarca itiraz ettik. DSİ’ye şikayetimizi bildirdiğimizde ‘niye acele ediyorsunuz zaten 100 yıl sonra yeniden toplulaştırma yapılacak’ diye dalga geçiyorlar resmen. Toplulaştırmayla tapulu arazimden bir metre yol istediler hizmet için verdim, üç buçuk metreye çıkardılar. İtiraz ediyorum, güney tarafından senden alacağız, batı tarafında verilecek hazine arazisinden mağduriyetini karşılayacağız dediler. Yok. Gelen tapuya bakıyorum 30 dönüm olan tarlam 26 dönüme düşmüş. 4 dönüm tarlamın nereye gittiğini de bilmiyorum. Toplulaştırma ile burada yapılan bütün işler böyle. Diğer mağdur arkadaşlarımız da burada. Herkesin bağını, bahçesini başkasına vermişler. Burada kim Ş.Y.’nin yanında geziyorsa onlara daha fazla verilmiş. Tapuyu aldılar kimse bir şey yapamaz diye bir kaide yok. Biz malımızdan mülkümüzden, hakkımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI BİRİLERİNİN ÇIKARINA GÖRE Mİ YAPILDI?
Arazi Toplulaştırmasıyla köylünün birbirine düştüğünü söyleyen Bayram Sarıkamış, mağduriyetine ilişkin olarak, “Buradaki bağ, bahçelerin su ihtiyacı önceden buradan karşılanıyordu ama şu anda su alacak hat yok. DSİ’ye gittiğimiz zaman kurum yetkilileri ‘biz size su yeri belirleyemeyiz’ diyorlar. O zaman neden Arazi Toplulaştırma yaptınız. Toplulaştırma ile sözde daha iyisini yapacakları yerde, köylüler olarak birbirimize karşı kavgalı, husumetli duruma gelmişiz. Yapılan Arazi Toplulaştırması sadece iki üç kişinin menfaatine göre yapılmış. Hiç kimseye bilgi verilmeden oldu bittiye getirdiler. Köylülerimiz çok mağdur. Nereye gideceğimizi mağduriyetimizi kime anlatacağımızı bilemiyoruz. Ya bu proje iptal edilsin ya da herkesin arazisi adaletli bir şekilde verilsin.” diye konuştu.
“30 SENE ÇALIŞIP ALDIĞIMIZ TAPULU TARLAMIZ ELİMİZDEN ALINDI”
10 dönüm tapulu arazisinin Arazi Toplulaştırması kapsamında alındığını söyleyen Eyüp Güneş ise mağduriyetini şöyle anlattı; “Arazi Toplulaştırmasıyla tapulu 10 dönüm tarlamı almışlar. Bunu yapanı köylü dile getiremiyor ama Ş. Y.’dir. Kendisinin büyük tarlasına katmış, benim tarlamı da yok etmiş. Ş. Y. köyün beyi, ağasıdır. Ağa olduğu için de kimse karşısına çıkıp bir şey söyleyemiyor. 20-30 sene boyunca çoluk çocuğumuzla beraber çalışıp satın aldığımız tarla elimizden alınmış. Bize kuru istimlak çay verilmiş. Mağduriyetimize karşı Valimizden, DSİ’den ve büyüklerimizden gerekenin yapılmasını istiyoruz. Bu projenin de iptal edilmesini istiyoruz, iptal edilmezse daha kötü şeyler olacak” diye konuştu.
“MAĞDURİYETİMİZE KARŞI GEREKENİN YAPILMASINI İSTİYORUZ”
Arazi Toplulaştırmasıyla yolların daraltılmasına dikkat çeken köy sakinlerden Fatih Berker de “Şu anda en büyük mağduriyetlerimizden biri de önceden 8 metre olan yolların 4 metreye düşürülmesidir. Bilirkişi olmamıza rağmen Arazi Toplulaştırması yapılırken kimse bize danışmadı, bilgi vermedi. İtiraz ettik ancak, ‘yapacak bir şey yok’ dediler. Arazi Toplulaştırması ile yollarda, sulamada bağ bahçe gibi yerlerde değişimler oldu. Köylüler olarak Arazi Toplulaştırmasının iptal edilip yerinde yapılacak incelemeler ile yeniden yapılmasını arz ediyoruz” dedi.