Bahşi: Son 20 Yılın En İyi Sözleşmesi

featured

İrfan ARSLAN

2 Ağustos’ta başlayan 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinda Hükümetin yaptığı teklife karşı çıkar ve eylemler ile teklifin iyileştirilmesi için eylemler yapan Memur Sen sonuçta Hükümetin teklifini kabul ederek Toplu Sözleşme imzaladı. Memur Sen Elazığ İl Başkanı İbrahim Bahşi, imzalanan Toplu Sözleşmenin tam olarak isteklerini karşılamadığını ancak son 20 yılın en iyi toplu sözleşmesi olduğunu belirtti.

Memur Sen Elazığ Şube Başkanı İbrahim Bahşi, Toplu Sözleşme görüşmelerinde yapılan ilk teklifin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek şunları söyledi.

“Memurlara 2022 yılının ilk altı ayı için %5 + Enflasyon farkı, ikinci altı ay için %6 + Enflasyon farkı;  2023 yılının ilk altı ayı için %6 + Enflasyon farkı ikinci altı ayı için %6 + Enflasyon farkı önerisinde bulunarak; beklentilerimizden uzak bir teklif ile adeta memur ve memur emeklilerine üvey evlat muamelesinde bulunmuştur. Buna karşılık olarak özellikle gelişen ve büyüyen Türkiye Ekonomisinden Memurlar ve Emeklileri olarak bizde hak ettiğimizi almak için çalışmalarda ve görüşmelerde bulunduk. Eylemler ile bu konuda dikkat çekmek istedik.” Dedi

Memur Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, Toplu Sözleşmenin başlangıcı ve akabinde açıklanan rakamların beklentilerinin çok altında olması nedeniyle yapılan görüşmelerin sonucunda  tekliflerin revize edilmesi sonucu beklentilerin karşılanmasının bir nebze kabul gördüğünü belirterek “ Sonuçta bir metin imzalandı ve bu imzalanan Toplu Sözleşme metni tam olarak arzuladığımızı ve taleplerimizi karşılamasa da, özellikle 3600 göstergesi üzerinde görüşmelerin başlatılacağı, hizmet kollarımızda elde edilen kazanımlar, 400 TL. Toplu Sözleşme ikramiyesinden memurumuza 320 TL. net bir paranın kalması, seyyanen 100 yapılan zam ile son 20 yılın en işi Toplu Sözleşmesinin imzalanması sağlanmıştır.” Dedi

11 Hizmet kolunda önemli kazanımlar sağlandı

Memur Sen Elazığ il Temsilcisi İbrahim Bahşi “ Toplu Sözleşme süreci içinde   aralarında Eğitim, Sağlık, Tarım ve Orman, Diyanet, Enerji, Ulaştırma gibi  11 farklı hizmet kolunda  her Hizmet kolunda ayrı ayrı önemli kazanımlar elde edildi. Bu kazanımların elde edilmesi, Memur Sen olarak yapılan eylemler elbette ki etkili oldu. Sonuçta tam olarak karşılığını beklediğimiz gibi bir toplu sözleşme olmasada  , son 20 yılda imzalanan Toplu Sözleşmelerin içende  en iyi sözleşmenin imzalanması sağlandı. Bu süreçte gündeme gelen konuların görüşmelerinin de devam edeceğinin bilinmesini istiyoruz.Bu görüşmelerin tamamlanması ile memur emeklileri yeni kazanımlar elde edecektir.” Dedi

Memur ve memur emeklileri için 2022-2023 yıllarını kapsayan 6.Dönem Toplu Sözleşme metni Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelde ve özeldeki 11 hizmet kolunda mutabakatla sonuçlandı. Memur maaşlarında 2022 yılı için yüzde 5+7 (kümülatif olarak %12.35)

2023 yılı için ise yüzde 8+6 (kümülatif olarak 14.48) olmak üzere iki yıl için toplamda % 28.61 oranında bir artış gerçekleşecek. Oransal zammın yanı sıra birçok yeni kazanım üzerinde de mutabakata vardık.

3600 ek gösterge ve sözleşmelilerle ilgili önemli kararlar aldık. Ek gösterge ve sözleşmelilere kadro çalışması 2022’de tamamlanacak. Kamu İşveren Heyeti ve Memur-Sen olarak ortak çalışma yapıp 2022 yılı içerisinde sözleşmeli personelin kadroya geçmesi ve 3600 ek göstergenin verilmesi sağlanacak.

Toplu Sözleşme İkramiyesini 135 ₺ den 400 TL’ye çıkardık, iki yılda üç kata yakın bir artış yapılmasını sağladık. Türkiye genelindeki personelinin %1’inin üzerindeki üyeye sahip sendikalar bu İkramiyeden faydalanacak. Bu kazanımla birlikte sendikalı olmanın önemi ve değeri artmıştır. Sendika kesintisinde herhangi bir farklılık olmayıp yaklaşık 90₺ olan 3 aylık kesinti değişmeyecek. Üç ayda bir yaklaşık 310₺ üyenin cebine girecek. Bu sendikal olarak büyük bir başarıdır.

Geçtiğimiz toplu sözleşmede mutabakat sağlanamadığı için masadan kalkmıştık. Hakem heyeti noter görevi görerek oranları olduğu gibi kabul etmişti. Masadan kalktığımız için alt komisyonlardaki tüm kazanımlar da heba olmuştu. Toplu Sözleşme yasası gereği mutabakat sağlanması nedeniyle alt komisyonlardaki onlarca kazanımımız da yürürlüğe girdi. Birçok hizmet kolundaki kazanımlar üyelerimize %2 ile %4 arasında ekstra zam olarak geri dönecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bahşi: Son 20 Yılın En İyi Sözleşmesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin