Bakan Soylu: Deprem Sonrası Elazığ’da Günlerce Kaldık

featured

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu deprem sonrası Elazığ’da günlerce kaldığını belirterek: “konteynerler yaptık. Evler yaptık. Binlerce köy konutları yaptık. Bunları 1-1.5 yıl içinde teslim ettik” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin en büyük yıkımı yaptığı Hatay’da temaslarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antakya Büyükdalyan Geçici Konaklama Merkezi’nde gençlerle bir araya geldi. Var olan yıkımların en büyüğünün Antakya’da olduğunu belirten Bakan Soylu, burada şu ana kadar yüzde 36’sına kadar acil yıkılacak, yıkılmış binaların enkazının kaldırıldığını söyledi. Soylu, Hatay’da Ramazan Bayramı’ndan sonraki ilk 10 günde planlarının ağır hasarlılar hariç, diğerlerini tamamen yıkılmış yada acil yıkılacak olan binaların enkazını kaldırmak olduğunu belirtti.

“YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

Bundan sonraki süreç hakkında da değerlendirmede bulunan Soylu, “Kalıcı konutların yapılması ve şehirlerin daha güçlü hale gelmesini sağlayacağız. Kalıcı konutların 350 bine yakınını bir yıl içinde bitirilecek. Yüzde 55-60’ı bir yıl içinde bitecek. Ardından süre devam edecek. Böylece yavaş yavaş şehirler kendisini bulmaya başlayacak. İş yerleri, kültürü, sanatı, okulu, üniversitesinin hayata kavuşması için büyük çaba sarf ediyoruz. Konteynerler kuruyoruz, her planı tek tek yapıyoruz. Her gün suyun sağlık ölçümünü, yemeği, sivrisinekle mücadele, telefonumda binlerce fotoğraf var her sabah öğlen akşam tuvalet temizlik planını yapıyoruz. Çünkü herkes dışarıda yaşıyor. Bizim her şeyi geçmişten daha tedbirli yapmamız lazım. Hatay büyük bir medeniyet, burada daha öncede yıkımlar oldu. Burası geçiş noktası, tarihi bir yer. Geçmişte yapılan ziyade fay hatlarına uzak yere yerleşim yerini yapmak, olabilecek yerlere esnafı, kültürü, mirasın tamamını yeniden ayağa kaldıracağız. Burayı yeniden daha az katlı, yatay mimari daha şehrin güçlü alanlarında olabilecek şehir haline getireceğiz. İlk önce konut, sonra esnaf, sonra miras hep birlikte şehrin kültürünü inşa edeceğiz” diye konuştu.

“SİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Hataylıların moralli olması gerektiğini ifade eden İçişleri Bakanı Soylu, “Sizin moralinize bizim de ihtiyacımız var. Bunun sadece bir inşa faaliyeti olarak görmeyin, bunu bir ihya faaliyeti olarak görün. Şehrin hücrelerinin çalışmasını biraz daha çalışmasını temin etmeye çalışıyoruz. Sizi yalnız bırakmayacağız. 54 gündür buradayız, önümüzde seçim var. Milletin vereceği karar başımızın üstüne eğer bizle alakalı bir devam kararı verecekse bizim bugüne yaptığımız gibi, aynısını devam ettireceğiz. Biz buradayken Şanlıurfa’yı sel bastı yaklaşık 2 bin 500, 3 bin ev sular altında kaldı. Biz gittik burada çalıştık, oradaki insanların evlerini temizlenmesini yaptık. Aynısını Elazığ’da, Malatya’da günlerce kaldık, konteynerler yaptık. Evler yaptık. Binlerce köy konutları yaptık. Bunları 1-1.5 yıl içinde teslim ettik” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Soylu: Deprem Sonrası Elazığ’da Günlerce Kaldık

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin