Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın Elazığ Belediyesi’nin iddialarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, 82 adet temizlik aracının kiralanması işinde ihale kanununa aykırılıklar tespit edildiğini kaydederek, ihalenin iptali için savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.
Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “ Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda Elazığ Belediyesi’nin yapmış olduğu 2024/583119 nolu ihalede şaibe olduğu haberleri üzerine konuyu takip etme kararı aldık.
Konunun uzmanları ve teknik heyetimizin incelemeleri sonucu ELAZIĞ BELEDİYESİ’NİN 539.915.220,00 milyon TL karşılığında Kentsel temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere 3 yıllığına 82 adet temizlik aracının kiralanması işinde ihale kanununa aykırılıklar tespit edilmiştir. Elazığ’ımızın, milletimizin ve ülkemizin menfaati için bu ihalenin iptalinin gerektiğini bu nedenle cumhuriyet savcılığına ve içişleri bakanlığı mülkiye teftiş kuruluna suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna arz ediyoruz.
İhalenin “TEKNİK AÇIDAN İPTALİNİ GEREKTİREN HUSUSLAR”ı sizlere arz etmek istiyorum.
1.Araç Kiralama Hizmeti İhalesinin Yakıt Dâhil Olarak Yapılması: Bilindiği üzere Kamu Kurumları satınalma yaparken bir yandan Kamu İhale Kanunu’na uygun davranmaları gerekirken konuyla ilgili diğer mevzuata da uymaları gerekmektedir.
Bu konuyla İlgili 237 sayılı Taşıt Kanununun 12 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 17/03/2006 tarihinde resmi gazetede yayınalanan HİZMET ALIMI SURETİYLE TAŞIT EDİNİLMESİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER başlıklı Bakanlar Kurulu düzenlemesinin altıncı maddesinin (ç) bendinde “Taşıtlar, yakıt hariç, şoförlü veya şoförsüz olarak edinilebileceği” hükme bağlanmıştır. Elazığ Belediyesi söz konusu bağlayıcı düzenlemeye rağmen taşıt kiralama ihalesini yakıt dâhil yapmıştır.
2.Teknik Şartnamenin Alınacak Hizmetin Maliyetini Belirleyemeyecek Kadar Belirsiz Olarak Hazırlanması: Teknik Şartname ve diğer ihale dokümanlarında araçların ne kadar km yapacağına ve dolayısıyla yaklaşık olarak ne kadar yakıt yakacağına ilişkin bir bilgi verilmemiştir.
Bu durumda firmaların ne kadar yakıt harcanacağına ilişkin öngörüde bulunması imkânsızdır. Bu ise 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun öngördüğü temel ilkelere aykırıdır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nunda “ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak” temel ilkeler olarak sayılmıştır. Söz konusu ihalede araç kiralamadan sonra en büyük ve değişir maliyet olan akaryakıt maliyetinin ne kadar olabileceğine ilişkin hiçbir açıklamanın olmadığı görülmektedir.
Bu durumda saydamlık, rekabet, eşitlik ve güvenirliğin sağlanması mümkün değildir.
Teknik Şartnamede yaklaşık maliyeti etkileyebilecek kiralanacak araçlar ve harcanacak yakıt olarak iki temel unsur bulunmaktadır. Teknik şartnamede araçların cins, tür, yaş ve diğer teknik özelliklerine yer verilmiş ve araçların bu 3 yıllık süre içinde kaç vardiya çalışacağı belirtilmiştir.
Araçların her bir vardiyada yaklaşık kaç km yol yapacağı öngörülmemiştir. Bu durumda ihaleye teklif verecek firmalar araçlara ilişkin bir şekilde maliyet tahminde bulunma imkanları olmakla birlikte bu araçların kaç km yol yapacağına ilişkin bir bilgi verilmediği için ne kadar yakıt yakacağı ve dolayısıyla yakıt maliyetinin ne kadar yakıt yakabileceği hususu bilinemeyecektir. Teknik Şartnamede sunulan vardiya listesinde araçların ne kadar yol yapacağı veya ne kadar yakıt yakabileceği bilgisi üretmek imkânsızdır.
Bu durumda ise istekli firmaların sağlıklı bir şekilde ihaleye teklif verebilme imkânı olmayacaktır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yasak fiil veya davranışlar”
başlıklı 17inci maddesinde “ İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır: b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.” İhale dokümanlarında maliyet belirlemeyi sağlayacak hususların bilinçli bir şekilde soyut bir şekilde oluşturulması isteklileri tereddüde düşürecek bir husustur.
Bu bağlamda Türk Ceza Kanununda ihaleyi fesat karıştırma suçunu oluşturmaktadır
3.Teknik Şartname, İdari Şartname ve Sözleşme tasarısı gibi ihale dokümanları arasında tutarsızlık olması: Sözleşmenin 46ıncı maddesi, Teknik Şartnamenin 13üncü maddelerinde belirlenen fiyat farkı hesap cetveliyle idari şartnamedeki fiyat farkı cetveli arasında tutarsızlık bulunmaktadır.
4.İhale Süreçlerinde Mevzuatın Belirlediği Sürelere Uyulmaması: 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun Kesinleşen ihale kararlarının bildirilmesi başlıklı 41inci maddesinde “İhale sonucunun bütün isteklilere bildiriminden itibaren; 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün geçmedikçe sözleşme imzalanamaz.
” Hükmü bulunmaktadır. Buna rağmen Elazığ Belediyesinin Kamu İhale Kurumu Elektronik Kamu İhale Platformunda yayınladığı bilgilere göre İhale sonuç ilanının yayınlanma tarihi 07.08.2024 iken ihale sözleşmesi 2 gün evvel yapılmıştır.
5.İşin Piyasa Koşullarının Çok Üstünde bir Maliyetle Yapılması: Bilirkişilere yaptırdığımız çalışmaya göre, söz konusu 82 aracın hepsini satın almanız durumunda toplam maliyeti araç modeline göre 106 milyon ile 176 milyon liradır.
Hal böyleyken bırakın satın almayı araçları 540 milyona kiralamak akıl tutulmasıdır. İlgilenenler bu hususu ihale dokümanındaki araç listesine bakarak ve güncel fiyatları araştırarak görebilirler.
Hal böyleyken bu araçları satın alıp Elazığ’a kazandırmak yerine, 3 yıllığına 540 milyon TL’ye kiralamak akıl tutulmasıdır.
Belediyenin en asli ihtiyacı olan temizlik araçlarını kiralamanın izahı olamaz. Tüm bu sebeplerden dolayı hem usulsüzlük hem de kamu zararı söz konusu olduğundan ihalenin iptali için savcılığa suç duyurusunda bulunacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum.