İrfan ARSLAN
Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla açık hava müzesini andıran Elazığ’ın tarihi Harput Mahallesi UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınması için 2017 yılında başlatılan çalışmalar ilk sonucunu vermiş ve Harput 2018 yılında geçici Miras listesine dâhil edilmişti. Pisa kulesinden daha fazla eğik Ulucami minaresi ve kalesi başta olmak üzere birçok tarihi içerisinde barındıran Harput, için başlatılan süreç daha sonra kesintiye uğradı. Türkiye’den birçok başvuru arasında yer alan Harput’un Kalıcı listeye dâhil olması için gerekli çalışmaların nereye geldiği bilinmezken, Harput’tan sonra listeye girmek için başvuruda bulunan bazı yerlerin kalıcı listeye dâhil edildiği öğrenildi.
Çağlar: 3 yıldır sürece sahip çıkılmıyor
Ankara Elazığ Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar yaptığı açıklamada şunları söyledi.
“ Vakfımızla Elazığ Belediye Başkanlığının ortak bir projesi ile Mayıs/2018 tarihinde Harput Dünya Mirası Geçici Listesine kabul edilmişti. Bununla ilgili olarak Paris’ te UNESCO merkez binasında Harput Konferansı düzenlenmiş ve 14 ay gibi kısa bir sürede bu sonuca ulaşmıştık.
Aradan geçen üç yıl içerisinde tüm girişimlerimiz, yazılı ve sözlü uyarılarımıza rağmen UNESCO sürecine sahip çıkılmamış, hiçbir adım atılmamıştır. Oysa sürecin devamı için yapılması gereken bir sürü iş bulunmaktadır. Yönetim planından, alan yönetimi oluşturulması gibi. Ayrıca, UNESCO Milli Komitesi ve UNESCO nezdinde uluslararası alanda lobi çalışması yapılması gerekmektedir. Bunları birçok kez gündeme getirmemize rağmen bugüne kadar hiçbir sonuç elde edemedik.
Koyduğumuz hedef 2023 yılında kalıcı listeye girmektedir. Bu hedefi yakalayamadığımız takdirde kalıcı listeye girmemiz bir hayli zorlaşacaktır.
Harput’ un korunması, tarihi ve kültür varlıklarımızın yaşatılması, gelecek kuşaklara miras olarak bırakılması ve uluslararası teknik bilgi ve deneyimlerden ve mali desteklerden yararlanılması ve en önemlisi turizmde bir fırsat olarak değerlendirilmesinde UNESCO sürecini önemli görüyoruz.
Sadece siyasilerimiz ve şehir yönetiminin gayreti yeterli olmayacaktır. Olayı tüm şehrin sahiplenmesi ve sürecin devamı için bütün kuruluşların ve özellikle şehir yönetiminin devreye girmesini arzu ediyoruz. Bunun tarihi bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu konuda verdiğimiz çabaların boşa gitmemesi adına kaybedilen zamanın telafisi için şehir yönetimine çağrımız UNESCO sürecine sahip çıkılmasıdır.”
UNESCO ÖNE ÇIKARILARAK HARPUT’TA TURİZM HAREKETLENDİRİLMELİ
Harput’in UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesinde yer almısı için başlatılan çalışmaların başından itibaren içinde bulunduklarını belirten Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, gelinen noktada Elazığ’ın turizmi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Çağlar yaptığı açıklamada, “Yüreğimiz Harput için yanıyor. Niye UNESCO sürecini öne çıkararak Harput’ u turizme hazır hale getirmiyor ve tanıtmıyorsunuz” dedi.
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, Elazığ ve Harput’un çok önemli turizm şehri olduğunu belirterek bir an önce şehrin tanıtımı için çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi. Elazığ Kültür Ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar yaptığı açıklamada şunları söyledi: Daha önce ve sıklıkla turizm sektörünün Elazığ için önemini ve bu konudaki önerilerimizi dile getirmeye çalışmıştık. Son olarak 2021 yılında 01 Temmuz – 01 Kasım tarihleri arasında Malatya-Elazığ-Bingöl destinasyonu çerçevesinde planlanan turlar için Fırat Kalkınma Ajansının vereceği desteği duyurmuş ve bunun için şehrimizin hazırlıklı olmasına dikkat çekmiştik. Görünen o ki, öncekilerde olduğu gibi, bunu da ne duyan ve ne de sahiplenen olmadı. Turizm seyahat acentalarının+yüreğimiz Harput için yanıyor. Niye UNESCO sürecini öne çıkararak Harput’ u turizme hazır hale getirmiyor ve tanıtmıyorsunuz….”serzenişleri bitmek bilmiyor.
TURİZM SEKTÖRÜ GELİŞTİRİLMELİ
Nisan/2019 tarihinden beri sürekli olarak dile getirdiğimiz turizm sektöründeki eksiklik ve yanlışlarımız düzeltilmemiş, şimdi buna ek olarak yeni sorunlar gündeme gelmiştir. Öncelikle bölgeye tur programı yapan seyahat acentaları Elazığ’ a düzenlenen uçak seferlerinin geliş ve gidiş saatlerinin değiştirilmesini istemektedirler. Şu anda sabah erken saatlerde Elazığ’ dan gidiş seferleri yerine, bu saatlerde Elazığ’ a geliş seferleri, Elazığ dönüş seferlerinin ise akşamüzeri saatlerinde düzenlenmesi önerilmektedir. Tur programı açısından son derece önemli olan bu önerinin dikkate alınması, Türk Hava Yolları ile bu konuda görüşmeler yapılması ve yeni bir turizm planlaması yapılması gerekmektedir. Bunun için şehir yönetiminin ve gerekirse siyasilerimizin devreye girmesi uygun olacaktır Ayrıca, Harput’ un tanıtımı açısından UNESCO sürecinin bir fırsat olarak değerlendirilmemesini sadece biz değil, seyahat acentaları da eleştirmektedirler.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan yerler veya bölgeler bu fırsattan yararlanarak çok sayıda turist çekmektedirler. Örneğin; Göbeklitepe nedeniyle Şanlıurfa’ ya 2 milyondan fazla turistin seyahat ettiği dikkate alınırsa bunun ne kadar önemli olduğu anlaşılacaktır. Bunun dışında sektörün vazgeçilmezi olan “kokartlı turizm rehberliği” sorununun çözülmesi gerekmektedir. Bu konuda geçmiş günlerde Fırat Üniversitesi ile yaptığımız görüşmelere daha önce değinmiştik. Şimdi bu konuyu bir kez daha gündeme getirmek ve çözüm için girişimlerde bulunmak istiyoruz. Bu konuyu da şehir yönetiminin sahiplenmesini arzu ediyoruz. Özellikle mutfağımızın tanıtılması açısından kadın girişimcilere fırsat yaratılması ve teşvik edilmesi görüşündeyiz. Bu konuda Valiliğimizin ve Belediyemizin öncülük etmesi, evlerde sınırlı ve küçük ölçekli ve amatör olarak sürdürülen bu faaliyetlerin profesyonel bir biçime dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Her seferinde altını çizdiğimiz gibi, kısa vadede Elazığ’ ın ekonomik gelişmesinde fazla seçeneği bulunmadığı için bütün enerjimizi “Turizm Sektörü” ile değerlendirmemiz rasyonel bir tercih olacaktır. Bu nedenle yeteri kadar zaman kaybettik, bir an önce sorunları çözerek sektörü ayağa kaldırmamız iyi olacaktır.” dedi