Ziraat Odası Elazığ Şube Başkanı Ahmet Erdem, arpa ve buğdayın taban fiyatının yerinde olduğunu belirterek, küçük çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdem, Buğday ve arpanın Pazar payının olduğunu, bu yıl şeker fabrikasının da alım yaptığını söyledi.
ERDEM: FİYAT ZAMDA BİR FARK YARATIR
Başkan Erdem, “Bu sene bizim şeker fabrikamız; tahıl alımına başladı. Buğday, arpa alımına başladı. Onda da muazzam bir şey oldu. Rahatladık. Örneğin eskiden buğday taban fiyatının altında gelirdi bugün arpa, buğday taban fiyatının üstünde gitti. Bizim şeker fabrikası Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2 puan üzerinde fiyat verdi. Sözleşme yapıyordular, götürüp veriyordular 1 hafta zarfında 5 gün zarfında paralarını alıyorlardı. Allah’a hamt olsun tahılda da bir sıkıntı yok. Buğdayın da büyük bir pazarı var, arpanın pazarı daha yüksek. Neden? Hayvansal bir ürün olduğu için arpanın pazarı daha yüksek. Arpada fiyatı aynı tutarsanız bu defa ne olur? Girdilerde muazzam bir pahalılık olur. Süt üretiminde artış olur, kasapta artış olur, her şeyde bir artış olur. Fiyat zamda bir fark yaratır. Bu hayvansal bir ürün olduğu için tabi ki buğdayla arpayı bir tutamazsın. Hayvansal bir ürün çünkü” ifadelerini kullandı.
ERDEM: 650 İLE BİN TONA YAKIN BİR DAĞITIM YAPTIK
Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdem, “Bundan 2-3 ay önce tarım il müdürümüzün bahçesinde daha önceden yüzde 75 bir hibe destekli tohum vardı. Böyle şeyler vardı. Bu 21 ilin içinde Elazığ muaftı yoktu. Burada ne oldu? Sağ olsun Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Hadi Bey, genel başkanımızın girişimleriyle tarım bakanlığı bize de aynı desteği sağladı. Bu destek neticesinde yaklaşık Tarım İl Müdürlüğü’nün bahçesinde 650 ton ile bin ton arasında bir arpa, fii, macar fii, nohut, mercimek, kuru fasulye bunların dağıtımını hayvansal yemlerini 650 ile bin tona yakın bir dağıtım yaptık” şeklinde konuştu.
ERDEM: BU ÇİFTÇİLERİ UFAK ÇİFTÇİLERİ DESTEKLEMEK DAHA MUAZZAM BİR ŞEY OLUR
Başkan Ahmet Erdem, “Maliyetlerin yüksel olması… Şimdi çiftçimiz üretiyor, karşılığını alamıyor. Örneğin burada büyük çiftçiler bin 500, 2 bin dönüm arazisi var. Bunlar kazanıyorlar. Ama burada ufak üretici kazanamıyor. Niye kazanamıyor? Adam ekiyor 40 dönüm, 50 dönüm… bundan ne destek alacak? Bu çiftçileri ufak çiftçileri desteklemek daha muazzam bir şey olur. Büyük çiftçiye yüzde 35 veriyorsan küçük çiftçiye yüzde 50 vereceksin. Çiftçi burada bir önünü görsün” dedi.