BEKLENTİLERİMİZİ ARTIRALIM MI?

Elazığ; bulunduğu coğrafyanın önemli kentlerinden biri. Uzun yıllardır sorunlarına çözüm getirmenin çalışmalarını yapmasına karşılık arzulanan neticelere bur türlü ulaşamamanın sancılarını yaşıyor. Aslında yağı var unu var şekeri var ancak bir türlü helva yapılamıyor.
İlimizin tarımsal alanda önemli ovalarının bulunmasına karşılık bu ovalardan beklenen üretimlerin alınmasını sağlayacak sulama sistemleri bir türlü oluşturulamadı. Çalışmalar var, projeler sürekli yenileniyor ancak netice alınması noktasında yıllar yılları kovalıyor. Uluova ve Kuzova da yapılan çalışmalar kısmı olarak gerçekleşmesine karşılık nihai çözüm elde edilemiyor.
DSİ ve İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan çeşitli raporlar incelendiğinde; 286 bin 044 ha Tarıma Elverişli arazi, 65 bin 364 ha su yüzeyi, Ekonomik olarak sulanabilir arazi miktarı 82 bin 118 ha, DSİ tarafından kesin projesi tamamlanan ve uygulanan sulama alanı 3 bin 850 ha. Yıllık yağış ortalaması ise sadece 409 mm’dir.
İlimizin verimli arazilerinden olan Uluova bölgesinde DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 30.05.2017 tarihine yapım ihalesi gerçekleştirilmiş olmasına rağmen ödenek yetersizliğinden dolayı projenin tamamlanması 31.12.2022 tarihine kadar ancak %16 fiziki ilerleme kaydedilmiştir.
Kuzova bölgesindeki sulama inşaatı çalışmaları önceki yıllarda kısmen tamamlanmış olmasına rağmen Elazığ ilinin verimli arazilerinden olan Kuzova bölgesinde de pompaj elektrik masrafından dolayı yıllarca tarım arazileri susuz kalmıştır.
İlimiz bulunduğumuz bölgedeki tüm illerin sahip olduğu toplam yüzeyinden fazla bir su kaynağına sahip olmasına rağmen verimli tarım arazilerimizin bugün çok küçük bir dilimi sulanabilmektedir. Yani Elazığ ili maalesef varlık içinde yokluğa terk edilmiş bir şehir konumundadır.
İçmesuyu problemine çözüm getirilmesi amacıyla yapılan Hamzabey Barajı şunun şurasında iki yıldır hizmete alınmasına karşılık barajda ki kaçaklardan dolayı su seviyesi düşüş göstermiş ve sıkıntı devam etmektedir.
Bu problemlerin çözümü için Hazarsam Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban bir talepte ve öneride bulundu. Dsi Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ailesinden dolayı şu anda ilimizde ikamet ediyor. DSİ Genel Müdürlüğünün yıllık yatırım ödeneği 50 Milyar TL.nin üzerinde.Yıl içinde yatırımlara sağlanan ek bütçeler ile bu ödenek yaklaşık 80 Milyar liraya ulaşmakta. İlimizdeki sulama ve içmesuyu problemlerine 1 Milyar TL.lik bir ödenek yeterli olmaktadır.
2023 Yılı Genel Seçimlerin yapılacağı yıl olacak. Şunun şurasında beklenilen seçim için şu anda konuşulan tarih olan 14 Mayıs’a sayılı günler kaldı. Deprem ve Pandemi süreçlerinde önemli kayıplar yaşayan Elazığ’a bu kayıpları telafi edebilme adına bu talebimiz olumlu karşılık bulacak mı?
Beklentilerimizi artıralım mı?
Dsi Genel Müdürü Mehmet Akif Balta Elazığ’ın bu çağırısına olumlu geri dönüş yapar mı?
Bunu da bekleyip göreceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BEKLENTİLERİMİZİ ARTIRALIM MI?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin