BİLİME KULAK VERMELİYİZ

Türkiye’nin deprem  ülkesi olduğu, Doğu Anadolu Fay hattı ile Kuzey Anadolu Fay hattı nedeniyle tarihsel süreç içinde birçoğu büyük ve yıkıcı olmak üzere binlerce kez deprem yaşamış, bilim adamlarının ifade ettiği gibi bundan sonrada yine bu depremleri yaşamaya devam edecek olduğu bir gerçek.Her depremin ardından yüreklerimizin yanmasına son verebilmek adına alınması ve kesinlikle uygulanması gereken önlemleri de yine bilim adamları tek tek açıklıyorlar. Ancak her depremin ardından bunlar unutuluyor ve yaşanan yeni bir depremin ardından tekrar gündeme geliyor.

1939 yılında Erzincan, 1975 yılında Lice, 1975 Çaldıran, 1999 yılında Gölcük ve Düzce, 2011 Van,2020 Elazığ, 2020 İzmir, 2023 Kahramanmaraş depremleri ülkemizde meydana gelen büyük depremlerdi. Şiddetleri 6.5 ile 7.7 arasında değişiyordu. Yıkıntıları ve can kayıpları büyük oldu. Bundan sonraki süreç içinde de bu depremlerin olacağı ifade ediliyor ise buna karşı depremin olacağı belirtilen şehirlerimizin depreme dayanıklı hole getirilmesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Baktığımız da yakın gelecekte İstanbul, Bingöl depremleri söz konusu.Bunu bilim adamları net bir şekilde ifade ediyorlar ancak daha öncede belirttikleri şehirlerde nedense gerekli önlemlerin alınmadığı da yine bilim adamları tarafından ifade ediliyor. Hemşerimiz Prof.Dr. Naci Görür, “Biz Kahramanmaraş depremini işaret ettik ancak kimse bu konuda ne yapacağız nasıl yapacağız diye bizimle konuşmadı” dedi

Şimdi artık önlemlerin alınması, şehirlerin depreme karşı hazırlanması zamanı. Jeoloğlar bu konuda nelerin yapılması gerektiğini nasıl yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. Depremlerin yaşanma riski bulunan illerde yerel yöneticiler bilim adamları ile vakit geçirmeden temasa geçip neyi nasıl yapacaklarını konuşmalı ve bu çalışmaları de hemen başlatmalılar. Şehirlerimizi depreme karşı dirençli ve hazırlıklı hale getirirsek olacak depremlerde zaiyatımız azalacaktır. Çünkü depremin, kar yağmur yağışı olduğu gibi bir doğa olayı olduğu, gerekli önlemlerin alınması durumunda olumsuz sonuçlarının da azalacağını tüm dünya bilim adamları ifade ediyorlar. Depremlerin yaşandığı ülkeler bu konuda gerekli tüm önlemlerini alıyor, şehirlerini bu olaya karşı dirençli hale getiriyorlar.

Ülke olarak bizimde bu doğa olayına karşı artık gerekli önlemlerimizi kesinlikle uygulanması yartı ile uygulamamızın zamanı geldi de geçiyor. Yapılacakları yapacak gücümüz var. Bilim adamlarımız var ve bunların toplamında şehirlerimizi ve insanlarımızı koruyacak adımları atmamız gerekiyor ise bunları da atmalıyız. Bu önlemlerin içine Milli Eğitim Bakanlığı okullarımızda Coğrafya ve Jeoloji derslerini de koymalı ki hepimizin hem ülkemizin yapısını hem de olabilecek olaylara karşı bilgisini artıralım. Tabiki burada en önemli sorumluluk Yerel Yönetimlere düşüyor. Şehirlerin imarı konusunda Karar alırken ve uygulamaya koyarken deprem gerçeğini bilerek kararlarını almalılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BİLİME KULAK VERMELİYİZ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin