Cevher Yerinde İşlensin

featured

İrfan ARSLAN

Maden ilçesinde bulunan ve geçtiğimiz yıllarda ihalesi yapılan Bakır Rezervinin işletilmesine yönelik olarak çalışmalar başladı. İhaleyi alan firmanın burada ilk aşamada sadece Flatasyon tesisi kuracağı cevherin işletilmesine yönelik İzabe tesisini kurmayı düşünmediği belirlendi.

Bakır cevherinin bulunduğu bölgede hafriyat alımına başlayan firmanın bölgeye cevheri işleyeceği tesisi kurması konusunda 28. Dönem Elazığ Milletvekili olarak TBMM’ye giden Milletvekillerinin bu konuda ilgili firma yöneticileri ile görüşmelerde bulunmalarını ve bu tesisin ilimize kazandırılması konusunda ısrarcı olmalarını Gazete olarak talep ediyoruz.

BİNLERCE İNSANA İSTİHDAM YARATACAK

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük maden rezervi sahasının olduğu bölgede bakırın yanı sıra altın, çinko, kobalt ve birçok maden de bulunuyor. MTA tarafından 21 Nisan 2022 tarihinde ihale yapılmıştı. Cumhuriyet tarihinin en büyük maden sahası olan ve piyasa değeri milyonlarca Dolar olan rezervlerin işletilmesi ile ilgili ihaleye Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi Şirketi ile Port Madencilik Şirketi katılmıştı. İhaleyi, 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Şirketi kazanmıştı.

İhalesi yapılan alanda yapılacak olan çalışmalarda sadece Bakır cevheri çıkmayacak. Çıkarılacak olan madenin içinde birçok ürün yer alıyor. Bunların ayrışması için en az beş farklı tesisin kurulması gerekiyor. Yer altından çıkarılacak olan madenin içinde Pirit, bunun ayrıştırılması ile sülfürik as it elde edilecek bunu da Tarım gübresinin üretilmesinde kullanılacak. Yine çıkarılacak olan madenin içinde bulunan Demir, Altın ve Gümüş madenlerinin ayrıştırılması için tesislerin kurulması gerekecek. Bakır’da ayrıştırılması ve kurulacak tesiste levha veya külçe haline getirilmesi gerekecek.

Sahanın işletmesi yeraltı olacaktır. 1,5 milyon ton tüvenan üretim halinde 24-25 yıllık faaliyeti söz konusudur. Yeni çalışmalar ile artacak kaynak ile bu süre daha da artacaktır.

Söz konusu işletme tesisinde: Yeraltı üretim galerilerinin açılması, Flotasyon tesisinin,Manyetik ayırma tesisinin,Liç özütleme tesisinin, İzabe tesislerinin kurulumu için 500 milyon $ (± 25 milyon $’)lık yatırım yapılması gereklidir. Söz konusu sahanın yanındaki diğer sahalar ile Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Diyarbakır’da üretilen cevherler de Elazığ’da kurulacak olan tesislerde zenginleştirilecek; dolayısı ile civar illere de hizmet verme imkânı doğacaktır. Böylelikle tüm yörenin madencilik merkezi haline gelecektir.

Bu konuda bölgede kurulacak tesislerin toplam büyüklüğü 500 Milyon doları bulacak ve buna karşılık yaklaşık 3500 kişiye istihdam alanı oluşturulacak.

BELİRLENEN ALANIN MADDİ KARŞILIĞI 35 MİLYAR DOLAR

MTA’nın bölgede yaptığı sondaj çalışmaları sonucunda şu anda belirlenmiş ve ihalesi yapılmış alandaki cevherin ekonomik olarak karşılığı 35 Milyar Dolar olarak açıklanmıştı. Ancak bölgede bulunan cevherin tam olarak karşılığının yaklaşık olarak 100 Milyar Dolar olduğu ifade edilmişti.

28. Dönem Milletvekilleri olarak TBMM’ye giden AK Partiden Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Rıdvan Mahmut Nazırlı, MHP’den Semih Işıkver ve CHP’den Gürsel Erol’un gerekirse ortak hareket ederek bu konuda ihaleyi kazanan ilgili firma Yönetimi ile bir araya gelerek Elazığ adına büyük bir önem arz eden bu konuda görüşmelerde bulunmalarını ve ilimize bu yatırımları kazandırıp 3500 kişiye istihdam alanı oluşturmalarını Gazete olarak talep ediyoruz.

BİNGÖL’Ü ÖRNEK ALIN

Bingöl’de bulunan Demir cevheri ile ilgili olarak yapılan ihalede, cevherin çıkarılacağı bölgede ihaleyi kazanan firmanın tesis kurma şartı bulunuyor. Bingöl’de tesisin kurulması sağlanırken, ilimizde yaklaşık olarak 35 Milyar Dolarlık bir cevherin bulunduğu alanda Tesis kurulması şartının bulunmaması endişe yaratıyor.

İlimiz ve bölgemiz adına son derece önem arz eden bu konuda Milletvekillerimizin gerekli girişimleri yapmaları ilimizin gelecek yıllarda ekonomik olarak gelişmesine önemli katkı yapacağı, istihdam sağlayacağı içinde işsizliğe çare olacağı görülmektedir.

AK Parti Milletvekili Ejder Açıkkapı, seçim çalışmaları döneminde Gazetemize yaptığı ziyarette  “Bu konuda gerekli girişimleri ve görüşmeleri yapacağız. Elbette ki ilimize yeni kazanımlar sağlamak adına görüşmelerde bulunacağız.” demişti.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cevher Yerinde İşlensin

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin