CHP’li Şaroğlu: Bölgede hayat yok oluyor

featured

İrfan ARSLAN

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu beraberindeki heyetle birlikte Erzincan’ın İliç ilçesi yakınlarında bulunan ve binlerce kilometre büyüklüğündeki alanı kaplayan altın madenini yerinde inceleyerek, Türkiye’nin büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeni şirketi tarafından 12 yıldır faaliyet gösteren kimyasal atık göletlinin bulunduğu bölgede açıklama yapan CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu “Burada insanların hangi şartlarda yaşadığını bu coğrafyanın karşı karşıya olduğu büyük tehlikeyi yerinde görüyoruz. Bölgemizde yaşanacak bir doğa katliamını durdurmak bir duyarlılık oluşturmak için buradayız” dedi.

Kimyasal atık havuzunun aktif fay hattı üzerinde yapıldığını vurgulayan Şaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ölüm havuzunun yanında Fırat nehri var, İliç Barajı yapılmış, Fırat Nehri, Keban Barajı’na, Karakaya ve Atatürk Barajı’na kadar ulaşıyor. Bu sularla milyonlarca dönüm arazi sulanıyor. Bu atıkların Fırat’a karışması durumda doğuda Güneydoğu’da tarımın tamamen yok olması demektir. Bu sularda yaşayan tüm canlıların yok olması demektir. Bu bölgede yaşayan insanların ölmesi demektir. Sadece 4 vilayete değil, bütün bölgeye zarar veriyor. Tam fay hattının üzerine yapılmış bu atık göleti bilim adamları deprem uzmanları burada 7 büyüklüğünde deprem bekliyor, burası dolgu bir gölet her zaman çökmesi mümkün o zamanda Türkiye’nin geleceği bitmiş olacak.”

‘BÖLGE İNSANI KANDIRILMIŞ’

Şaroğlu, bölge halkının iş verme vaatleri ile susturulmak istendiğini belirterek, “Yöre halkıyla ve madende çalışanlar ile konuştuk. ‘Biz durumun farkına varmadan bu işin içine girdik şimdi çıkamıyoruz ve bizi ekmeğimizi elimizden almakla tehdit ediyorlar’ diyorlar. Burada insanlara normalin üstünde maaş verilerek fazla kişi çalıştırılarak insanları susturuyorlar. Bir anlamda rüşvet dağıtıyorlar. Zaten bu havuz yapılırken bölgede bulunan insanlara 130 tl civarında para ve her aileden bir kişinin işe alınacağını vaat etmişler ve bu yönlü vatandaş sözleşme imzalatılmış kimse şikayetçi ve davacı olmayacak diye taahhüt almışlar. Birileri bu maden ocağından büyük paralar kazanacak ama yakın zamanda bu doğada bir canlı bile yaşayamayacak. Yetkiler, gözlerini kapatmasınlar, kulaklarını tıkamasınlar.Bu tesiste inceleme yaparak gerçekleri görüp ya tesisi kapatmaları gerekiyor ya da dünyada yapılan sistem ile burada maden araması yapılmasını sağlamalılar.” dedi

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP’li Şaroğlu: Bölgede hayat yok oluyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin