MÜSLÜM DEMİRTAŞ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hasarlı binalarda güçlendirme yerine yenileme çağrısı sonrası açıklamalarda bulunan Türkiye Afet ve Acil Durum Kurulu üyesi Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, çağrıya kulak verilmesi gerektiğini belirtti. İzmir’de güçlendirme kapsamına alınan binaların hafif hasarlı olduğunu söyleyen Alyamaç, Elazığ’da ise orta hasarlı binaların güçlendirmeye başlandığını belirterek güçlendirme çalışmalarının uzun yıllar süreceğini ifade etti.
İzmir’de deprem konutlarının temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın afet riski altındaki binalarda güçlendirme yerine yenileme çağrısı sonrası Türkiye Afet ve Acil Durum Kurulu üyesi ve Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr Kürşat Esat Alyamaç, risk altında bulunan binaların güçlendirmesi ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
“DEVLETİMİZİN SUNDUĞU DESTEK ALİCENAP BİR HAREKETTİR”
Doç. Dr. Alyamaç, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belirttiği gibi güçlendirilmeyecek hasarlı binaları boşu boşuna ayakta tutmaya çalışmayın. Şu an da İzmir’de orta hasarlı binalardan ziyade vatandaşlar aslında hafif hasarlı binaları güçlendiriyor. Elazığ’da hasar tespit raporunda orta hasar raporu verilen binaları iki grupta düşünmek gerekiyor. Birincisi; ekonomik ve teknik olarak güçlendirilemeyecek binalar. Bu binaların kesinlikle yıkılıp yenilenmesi gerekiyor. İkinci grup ise, teknik olarak güçlendirilebilir fakat ekonomik olarak düşünülmesi gereken binalar. Cumhurbaşkanımızın kast ettiği durum tam olarak bu. Devlet tarafından vatandaşın önü açılıp destek veriliyor. Ve devletimiz tarafından vatandaşa sunulan kredi desteği, güçlendirilecek yapıların desteği dünya devletleri arasında neredeyse tek devlettir. Ülkelerin hasarlı bina konusunda bakış açısı; yapının zamanında sağlam yapılmaması devletin problemi değil. Fakat bizim devletimizin bakış açısı ise geçmişte yapılan hataların üzerine çizik atıp yeniden yapılandırması için destek sunuyor. Devletimizin sunduğu destek alicenap bir harekettir”
“ŞAHSİ RANT AĞIR BASARSA BU İŞ ÇÖZÜME KAVUŞAMAZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi güçlendirme yerine yapıların mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirten Alyamaç, ”Bunun için de hem vatandaşın hem de yapıyı güçlendirecek firmaların karşılıklı bir fedakarlık yapması lazım. Her iki tarafın ya da tek tarafın kafasında şahsi rant ağır basarsa bu iş çözüme kavuşamaz. Cumhurbaşkanımızın vatandaşa tavsiyesi de; el birliğiyle bu yapıları yenilemek. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanımız da açıklama yaptı, destek kredileri arttırıldı. 6306 sayılı yasa kapsamında kira yardımı var, yapılan yapılar harç ve vergilerden muaf. Bu doğrultuda devlet bu konuda ciddiyetini ortaya koyuyor, gereken desteği de sunuyor artık vatandaşımızın da işi ciddiye alması gerekiyor.
“ELAZIĞ’DA ORTA HASARLI BİNALAR GÜÇLENDİRİLMEYE BAŞLANDI”
Uygun yapılar uygun bir şekilde güçlendirilecekse istenilen sonuca ulaşılır fakat güçlendirilemeyecek yapılar yanlış bir şekilde güçlendirilirse bu problemler bizim için devam edecek. Güçlendirilmeye uygun olmadığına karar verilen yapılar zaten yıkılır. Fakat güçlendirmek için uygundur kararını versekte uygun bir proje hazırlanması ve inşaatının da uygun bir şekilde yapılması lazım. Şu anda Elazığ’da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından güçlendirme için ihale ettiği orta hasarlı binalar var. Bu binalardan 10-11 tanesinde güçlendirme çalışmalarına başlandı.
“2005 YILI ÖNCESİ YAPILARIN PROFESYONEL BİR ŞEKİLDE KONTROL EDİLMELİ”
Elazığ merkezde, 2005-2006 yılı sonrasında belediye, yapı denetimlerini uyguladı. Dolayısıyla bizim için 2005-2006 yılı sonrası inşa edilen binalar riski çok az olan binalardır. Hatta mevcut binalar ile karşılaştırıldığında risksiz denilebilir. 1999-2005 yılları arasındaki binalar ise güçlendirmeye en uygun binalardır. İlla orta hasarlı bina olmasına da gerek yok. Bir sonraki depremleri de düşünmek gerekiyor ve bunun için stratejiyi iyi belirlemek lazım. Vatandaşlarımızın 2005 yılı öncesinde yapılan yapıların profesyonel bir şekilde kontrol edilmesinde fayda var” dedi.
“GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YILLARIMIZI ALACAK”
Hasarlı binaların güçlendirme süreci süresinin uzun yıllar boyunca devam edeceğini belirten Doç. Dr. Alyamaç, “Kanunen 6 ay içerisinde projeyi yapın ve güçlendirin deniliyor ama pratikte bunu uygulamak pek mümkün olmuyor. 2011 yılında Van’da meydana gelen deprem sonrası hasarlı binalarda güçlendirme çalışmaları süreci üç buçuk yıl sürdü. Bu durumu kabullenmek gerekiyor Elazığ’da da güçlendirme çalışmaları ne yazık ki yıllarımızı alacak” ifadelerini kullandı.