DSİ’den Açıklama Geldi!

featured

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü; “çalışmalarımız sırasında hiçbir mezar tahrip edilmemiş, kemiklere rastlanmamıştır.”

Elazığ’ın Palu ilçesine bağlı Yukarı Palu Mahallesinde meydana gelen kemiklerin etrafa saçılması olayı ile ilgili DSİ 9. Bölge Müdürlüğü açıklamalarda bulundu.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Palu ilçesine bağlı Yukarı Palu Mahallesi Şeyh Yasin Mezarlığı yakınında bulunan kemiklerin, Elazığ Palu İlçesi İçmesuyu Projesine ait çalışmalarla hiçbir alakası olmadığı gibi, yapılan çalışmalarda bu yönde herhangi bir bulguya da rastlanmamıştır. Şöyle ki;  Söz konusu Palu ilçe içmesuyu projesi kapsamında Yukarı Palu Mahallesinden geçen isale hattı çalışması çok önceden Mart-2021 tarihinde tamamlanmıştır. Elazığ İçmesuyu Projesi İsale Kanalı branşmanından boru döşenerek Palu ilçesi içmesuyu deposuna getirilmektedir. Söz konusu depo yeri için, Şeyh Yasin Mezarlığı civarında Palu Belediyesi tarafından gösterilen yerde, Haziran-2021 ayında sadece deponun oturacağı zeminin taşıma gücü ve cinsini belirlemek için sondaj çalışması yapılmıştır. Hâlbuki haberde; su deposuna giden yolun mezarlığa denk gelmesinden dolayı mezarların tahrip olduğu belirtilmiş ve birçok kemik parçasının serpiştirildiği görseller kullanılmıştır.

Şeyh Yasin Mezarlığı ve çevresi incelendiğinde; yaklaşık 1000 metre çapında ki bir alanın mezarlık olarak ifade edildiği alanın tam ortasından, DSİ dışındaki farklı kurumlar tarafından Yukarı Palu Mahallesine ulaşım yolu yapıldığı görülecektir. Kurumumuzca Haziran-2021 ayında sadece bir adet sondaj delgisi yapılmış olan depo alanına sondaj makinasının ulaşımı için Palu Belediyesince gösterilen alana ulaşım için mevcut yol şevinde reglaj (düzeltme) yapılmıştır. Bu çalışmalarımız sırasında hiçbir mezar tahrip edilmemiş, kemiklere rastlanmamıştır. Bu konudaki hassasiyetimizden dolayı, bu yönde bir bulguya rastlanmış olsa idi, dini vecibelerimize ve geleneklerimize göre gerekli işlemler yapılır ve ifade edilen görüntülere sebebiyet verilmezdi. Söz konusu yol reglajı ve sondaj yerine ait çalışmaların yapıldığı Haziran-2021 ayına ait söz konusu ekli görseller incelendiğinde, iddia edilen görüntülerle bir alakasının olmadığı açıkça görülmektedir.

Yukarıda açıkça ifade edildiği üzere, kurumumuz, yeryüzündeki canlıların ihtiyacı olan içme suyunun temini ve gıdanın üretimi için ihtiyaç duyulan sulama suyunun temini ve zararlarının önlenmesi gibi ulvi amaçlar için hizmet ederken, mezarlıkların tahrip olmasına veya çıkan kemiklerin kazı şev diplerine atmayı kabul etmesi mümkün olmadığı gibi, bunu çok büyük bir saygısızlık olarak kabul eder.” İfadeleri kullanıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DSİ’den Açıklama Geldi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin