Dündar: Yağış Azlığı Nedeniyle Depolama Tesislerinde Kapasite Azaldı

featured

ESMA YILDIRIM

2020 yılında yaşanan yağış azlığı nedeniyle depolama tesislerinin, barajların ve göllerin etkilendiğini belirten DSİ bölge müdür Mahmut Dündar, depolama kapasitelerinin azaldığını vurguladı.

DSİ Bölge müdürü Mahmut Dündar, Kuzuova sulama pompajlamasında faaliyetler gerçekleştiğini ifade ederek, ”Şu an da istediğimiz bir seviye de sulama yapılmıyor. Enerji bedeli kurumumuz tarafından karşılandığı için maksimum faydaya dönüşsün diye muhtarlarımızla, sulayıcı gruplarla görüşmelerimiz devam ediyor. Biz istiyoruz ki bizim faaliyete koyduğumuz bütün sulama tesislerimizim maksimum hale dönüşüp hizmet vermesini istiyoruz dedi.

Bu Yıl Yağış Seviyesinde %30 Azalma Yaşandı

DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar,”Ülkemiz genelinde geçen yılların ortalamasına göre ciddi bir yağış azalması söz konusu. Bu çerçeveden baktığımızda uzun yılların ortalamasına göre Türkiye geneli %20 seviylerinde,2020 yılı verilerine göre baktığımızda da %19 seviyelerinde bir yağış azlığından bahsedebiliyoruz. Doğu Anadolu bölgesinde özellikle bölge müdürlüğümüzün sorumluluk alanında bulunan Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli illerimizde yağışlarda ve Doğu Anadolu bölgesine baktığımızda yağışlarda %33 seviyelerinde geçen yılın ortalamasına göre de %32 yağış azlığı yaşandı. Bu yıl verilerde  %30 yağış azlığından bahsedebiliriz. Bu yağış azlığı beraberinde birçok sıkıntıyı da yaşatıyor. Yağış azlığı nedeniyle depolama tesislerimizde , barajlarımız, göletlerimiz, göllerimiz etkileniyor. Onların depolama kapasiteleri azalıyor. Bu azalma sonucunda amaçları doğrultusunda faaliyet gösterme noktasında da sıkıntılar yaşanıyor. Barajlarımız, göllerimiz, sulama ve içme suları enerji amaçlı inşa ettiğimiz yapılardır. Depolama tesislerinde yağış azlığı nedeniyle sulama mevsiminde suyun verilmesinde sıkıntılarla karşılaşılabiliyor. Elâzığ 1 Ekimden 16 Ağustos’a kadar uzun yılların ortalamasına göre %42 oranında yağış azlığı var. Yağış azlığı olmasına rağmen sulama da herhangi bir sıkıntı olmadan bu zamana kadar getirdik.

Keban Barajı Hem Balıkçılık da Hem De Enerji Açısından Faaliyet Gösteriyor

Keban barajı ülkemizin çok önemli barajlarındandır. Devasa bir depolama kapasitesi var. Bu barajımızda depolama miktarlarında yaklaşık 20 milyar metreküp su var. Aktif olarak kullanılan su miktarına baktığımızda bu yıl ki oran %32.4 ve bu oran düşmüş bir vaziyette. Depolama su miktarı açısından baktığımız da barajımız 3/1 oranında doluluğa sahip. Keban barajımız aynı zamanda hem enerji amaçlı hem de balıkçılık yönünden işleyiş gösteren bir barajımız. Etrafındaki arazilerde buradan faydalanarak sulama gerçekleştiriyorlar. Barajdan faydalanarak şu an da hizmete aldığımız Kuzuova sulamamız var. Pompaj sayesinde bu alanları sulandırıyoruz. Bu anlamda Keban barajından bir su azlığından bahsedemiyoruz. Sulama ile ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Enerji üretim kapasitesi açısından baktığımız zaman azalan bu su miktarına bağlı olarak tabii ki enerji miktarında düşme yaşandı. İnşallah önümüzdeki süreçte bu yağışlarda düzelme olursa bu barajımızda da istediğimiz depolama kapasitesine ulaşacaktır. Diğer taraftan tarihi önemi olan Hazar gölümüz var. Hazar gölünde depolama enerji üretimi devre dışı kaldığından dolayı şu anda hazar gölü iyi bir noktaya geldi. Orada da herhangi bir azalmadan bahsedemeyiz. Tam tersi ufak bir miktarda olsa yükselme söz konusu. Enerji barajlarımızda bölgemizde kalecik barajımız var. Bu barajımızda önceki yıllara göre daha iyi durumdayız. Oradaki depolama tesislerimizin durumu iyi. Cip barajında azlık söz konusu olsa da sulama için sıkıntı yaşamadık.

Kuzuova’da İstediğimiz Gibi Sulama Gerçekleşmiyor

Kuzuova sulama pompajlamasında faaliyetler gerçekleşiyor. Âmâ istediğimiz bir seviye de sulama yapılmıyor. Kuzuova sulamamızda vatandaşlarımızın Enerji bedeli kurumumuz tarafından karşılandığı için maksimum faydaya dönüşsün diye muhtarlarımızla sulayıcı gruplarla görüşmelerimiz devam ediyor. Orada genel olarak %80 civarında sulama talep ettik. Ancak geldiğimiz nokta da 3’te biri kadar bir sulama oranına ancak ulaşılabildi. Bu projeden beklentisi olan çiftçilerimizin önümüzdeki yıllarda da aynı sulamaya hizmet edecek şekilde çözüm geliştirme noktasında önümüzde bir dar boğaz olarak çıkıyor. Biz istiyoruz ki bizim faaliyete koyduğumuz bütün sulama tesislerimizim maksimum halde dönüşüp hizmet vermeyi istiyoruz. Bunun böyle olduğu zaman hem çiftçimize hem de ülkemize karma değer olarak dönüyor. Çiftçilerimizden vatandaşlarımızdan beklentimiz sulamaya açılan alanlarda sulama yapmaları, çiftçimizin gelirine olan katkılarını arttırmasını istiyoruz. Kanatlı barajında yaklaşık 79 dönüm araziyi sulayacak olan bir barajımızdır. Bu sene hizmete aldık. Vatandaşlarımız ilk defa aldığımız için bir beklenti içinde oldular. Ufak sıkıntılar yaşasakta ekim alanlarına su verildi. Bu barajımız önümüzdeki yıl tam doluluğa ulaşırsa sulama alanındaki çiftçilerimizin ekim yaparak, ülkemizin ve ilimizin ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Geçenlerde yaşadığımız su altı pompalamasındaki arıza da, orada kullanılan pompalarda zaman zaman arızalar yaşanıyor. Tesislerde işletmeden kaynaklı olarak bu tür problemler olabiliyor. Âmâ çok fazla bir mağduriyet yaratmadan arıza giderilerek hizmete hazır hale getirildi.

Şorşor Deresinde Faaliyetler Yürütülüyor

Şorşor deresinin ihalesini gerçekleştirdik. Bizden kaynaklı olmayan itirazlar nedeni ile sene başında sözleşmeyi imzalayıp çalışmaya başlamamız gereken söz konusu projede süreç uzayınca ancak 6.ay da imzalayabildik. Dolayısıyla sene başında ön görülen ödenek olmadı. Âmâ genel müdürlüğümüz ile yaptığımız görüşme de buradaki yüklenici firmanın çalışmasına paralel olarak gerekli bütçenin katkısının verileceği ifade edildi. Şu anda yüklenici firma çalışmaları yürütüyor. Orada kullanılacak olan taşların nakli ve düzenlemesiyle ilgili çalışmaları yürütüyorlar. İnşallah ön görülen süre de deremizin ıslahını tamamlamak istiyoruz dedi.

Vatandaşlar Dere Yataklarını Kirletecek Faaliyetlerden Uzak Dursun

Ülkemizin değişik bölgelerinden aşırı sıcaklardan kaynaklı yangınlar meydana geliyor. Diğer taraftanda aşırı yağışlar nedeniyle derelerde meydana gelen seller yüzünden çok ciddi bir mana da can ve mal kaybı yaşandı. Bu tür afetlerin meydana gelmemesi için üstümüze düşen sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Bütün vatandaşlarımızdan isteğimiz dere yataklarına müdahale etmesinler ve dere yataklarını kirletici faaliyetlerden uzak dursunlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dündar: Yağış Azlığı Nedeniyle Depolama Tesislerinde Kapasite Azaldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin