Ülkemiz ve ilimizde eğitim ve öğretimde son iki yıldır yüzyüze eğitim yapılamadı. Bunun sonucunda maalesef arzu etmediğimiz olumsuzluklar yaşandı. Baktığımız da bu olumsuzlukları çok farklı kesitlerde görmemiz mümkün. Başta YKS sonuçlarında ki düşük puan alan öğrenci sayısının son yıllarda zirve yaptığını görmemiz mümkün. Sadece olumsuzluk bununla kalmadı. İlimizde yaşadıklarımızı ülke genelinde de görüyoruz. Eğitim ve Öğretimi sadece eğitim alanı penceresinden bakarak değerlendirmemiz doğru olmayacaktır. Eğitim camiasının hizmet aldığı diğer sektörlerde yüzyüze eğitim olmaması nedeniyle önemli sıkıntılar yaşadı. Bunlar arasında Servis hizmeti verenler, Kantinleri çalıştıranlar ve diğer esnaflarda büyük sıkıntılar yaşadı.
6 Eylül 2021 tarihinde 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılı yüzyüze eğitim şeklinde başlayacak. Eski ve yeni Milli Eğitim Bakanları bu konuda kesin açıklama yaptılar. Şimdi de ülke genelinde hazırlıklar bu yönde sürdürülürken ilimizde bu hazırlıklar biraz daha farklı bir boyutta yapılıyor. Bilindiği gibi ilimiz 24 Ocak 2020 tarihinde 6.8 büyüklüğünde bir deprem yaşadı.Bu depremin de olumsuz sonuçları halen ilimizde devam ediyor. Depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda kamu kurumları arasında yer alan okul binalarımızın hasar tespiti sonucunda 34 okulumuzun yıkılması veya güçlendirilmesi gerektiği rapor edildi. Bunlardan bir bölümünde ki çalışmalar tamamlandı. 24 okulumuzun yeni eğitim ve öğretim yılına hazır olduğu Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından açıklandı. Kalan okullarda ki çalışmaların da devam ettiği ve en geç Eylül ayının sonunda Ekim ayının başında çalışmaları tamamlanarak eğitim ve öğretime açılacağı ifade edildi.
Elbetteki bu çalışmaların yasal bir boyutu ve yapılan çalışmaların bir süreci var. Bunları kabul ediyoruz. Ancak iki yıldır eğitim ve öğretimin uzaktan yapıldığı bir süreçte, yani binalar boşken ve yeni eğitim ve öğretim yılına hazırlıklar kapsamında önümüzde çok müsait bir zaman dilimi varken, bu çalışmaların son iki aya sarkması çok doğru bir yaklaşım biçimi olmadı. Güçlendirme çalışmalarının yapılması raporu verilen okulların bu güne kadar bu çalışmalarının yapılmasını sağlayacak girişimler, görüşmeler zamanında yapılmalıydı. Bunun gecikmesi sadece eğitim alacak olan öğrencilerin veya okulların sıkıntısı olmayacak. İki yıla yakın bir süredir bu öğrencilerin servisini yapamayan servisçilerin, okullarda ki kantinleri işleten işletmecilerin de sıkıntısının devam etmesidir. Oysa zamanında bu çalışmalar planlanıp hayata geçirilmiş olunsaydı bugün hem okullarımız eğitime hazır olacaktı hem de öğrenci Servisleri ile Kantinciler hazırlıklarını bu doğrultuda tamamlamış olacaklardı.
Elazığ olarak yeni bir eğitim öğretim yılına hazırmıyız?
Milli Eğitim Müdürlüğüne göre hazırız. İnşallah yapılan hazırlıklar ile sıkıntı yaşanmadan, öğrenciler öğretmenleri ve arkadaşları ile buluşup iki yılın ardından birarada olmanın mutluluğunu yaşamaya başlarlar. Öğrenci servisleri ile Kantinci İşletmecileri de sıkıntılarından kurtulup bu mutluluğu yaşarlar…