İrfan ARSLAN
Yaz aylarına girilmesi ile birlikte ormanlık alanlarda meydana gelme riski artan yangınların önlenmesine yönelik olarak alınan kararlar açıklandı. Açıklanan kararlarda ilimiz sınırları içinde ki ormanlık alanların önemli bir bölümüne Ekim ayına kadar girişlerin yasaklandığı belirtildi.
Elazığ ili Orman Yangınları ile mücadele Komisyonu Vali Yardımcısı Recep Gündüz başkanlığında toplanarak, Orman Kanunun 69. Maddesi hükümlerine göre 1976 yılında yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararınca kabul edilen ve yürürlüğe giren ORMAN YANGINLARININ ÖNLENMESİ VE SÖNDÜRÜLMESİNDE GÖREVLİLERİN GÖRECEKLERİ İŞLER HAKKINDAKİ YÖNETMELİĞİN 32. maddesi uyarınca oluşturulan, yönetmelik uyarınca aşağıdaki kararların alınması komisyonca uygun görülmüştür.
İlçe Kaymakamlıklarınca yangın önleme ve söndürme komisyonu oluşturularak, yapılacak toplantıda alınan kararlar doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşları, kolluk kuvvetleri ile iletişim ve planlı uygulamaya geçilecektir.
Orman yangını ihbarını alan orman teşkilatı ve diğer ilgili birimler, orman yangınını en seri şekilde ilgili Kaymakamlık ve Valilik Makamına bildireceklerdir. Alınan yangın haberi Orman İşletme Müdürlüğü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, Kaymakamlık ve Valilik tarafından gereği yapılmak üzere kolluk kuvvetleri ve kırsal mahalle muhtarlıklarına kadar ulaştırılacaktır. Yangına hassas ormanlık bölgelerde orman muhafaza memurları devamlı suretle gözlem yapacaklar, gerektiğinde kolluk kuvvetlerinden ve köy korucularından gözetleme hizmetine destek vermeleri ve köy muhtarlıklarının orman idaresine yardımcı olmaları sağlanacaktır.Orman Yangınlarının söndürülmesinde kullanılacak araç-gereç ve malzemeler mahalli Orman Teşkilatları tarafından sağlanacaktır.
Orman yangın ekiplerinde pikap, dozer, kepçe ve arozöz bulunması gerektiğinden, Orman yangını esnasında D.S.İ, Karayolları, Belediye vb. kurumların envanterlerindeki araçlar, mahalli Orman Teşkilatınca ihtiyaç olması ve istenmesi halinde yangında görevlendirilecektir. İlgili bu kurumlar koordinasyonun sağlanması ve yangına en yakın alanda bulunan araçların daha verimli ve etkin kullanması adına araçların çalışma yerini gösterir ve operatör iletişim bilgilerini içerir haftalık çalışma çizelgesi doldurarak Orman İşletme Müdürlüğüne vereceklerdir.
YASAL İŞLEM YAPILACAK
Orman İşletme Müdürlüğüne ait ya da olası büyük yangınlarda destek amacıyla diğer illerden gelecek yangın ilk müdahale araçları, ara söz ve su ikmal araçları Belediye Başkanlıklarının itfaiye su dolum tesislerinden imkânlar ölçüsünde yararlandırılacaktır. Orman İşletme Şefliklerimizce önlemlerin eksiksiz alınması sağlanacak ve yangın söndürmede kullanılacak araç-gereç ve malzemeler bakımlı ve kullanıma hazır halde bulundurulacaktır. Ormanlara 4 km. mesafede ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren köy hudutları içinde bitki örtüsü yakanlara Orman Kanunun 76. ve 110.maddeleri gereği; yasal işlem yapılacaktır. Tedbirsizlik ve dikkatsizlik ile kasten orman yangınına sebebiyet verenler hakkında Orman Kanunun 76. ve 110. maddeleri gereği; yasal işlem yapılacaktır. Orman yangınına müdahale için hareket eden ekip ve yangın gönüllülerini taşıyan vasıtalara serbest hareket imkânı sağlanması hususunda trafik ekiplerince gerekli tedbirler alınarak kolaylık sağlanacaktır. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri Orman yangınlarına sebebiyet veren suçların tespiti takibi ve suçluların yakalanmasında orman muhafaza memurları ile işbirliği yaparak Orman İdaresine yardımcı olunacaktır. 112 Çağrı Merkezini asılsız çağrı ve asılsız ihbar yapmak suretiyle meşgul edenlere 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 42/A maddesi gereğince cezai işlem uygulanacaktır.Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek için 1 km, dilek balonu için ise 4 km mesafeye kadar kullanılmasına izin verilmeyecektir.
442 sayılı Köy Kanununun 34. maddesi b. fıkrası gereği köy muhtarları “Köye gelip gidenlerin niçin gelip gitmekte olduklarını anlamak ve bunlar içinde şüpheli adamlar veya yabancı uyruklular görülürse hemen en yakın karakola haber vermek” zorundadırlar.
ANIZ YAKILMASI YASAK
Orman içi veya kenarında bulunan bağ, bahçe ve tarım alanlarında ilgililerince yapılan temizleme, budama ve imar gibi faaliyetler sonucu elde edilen ot ve artık maddelerin yeterli güvenlik önlemi alınmadan ve sahadan uzaklaştırılmadan yakılması yasaktır. Her yıl ülkemize anız yangınları nedeniyle büyük maddi ve manevi zarar verilmektedir. Anızın yakılması halinde tarım alanlarına hiçbir yarar sağlamayan ve aksine tarım alanlarındaki toprakların fiziksel ve kimyasal yapısını bozan anız yakmak yasak olup, orman içi ve bitişik topraklarda anız yakanlar hakkında diğer ilgili mevzuatların uygulanması ile birlikte İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesi ve Türk Ceza Kanununun 526. maddesi gereği yasal işlemin yapılacağının ilgili köy muhtarlıklarına duyurularak gerekli uyarıda bulunacak ve ilan tutanaklarını alınacaktır. Ayrıca anız yakanlar hakkında gerekli idari işlem uygulanacaktır.
Buğday, arpa, saman vb. kuru tarım yapılan alanlarda biçerdöverler ile çalışırken çalışma esnasında kıvılcım çıkardığı ve yangına sebebiyet verdiğinden yangının derhal söndürülmesi ve yayılmaması için mutlaka alanda su tankeri biçerdöver sahibi veya köy muhtarlığınca bulundurulacaktır. Bu şekilde hem mahsullerinin yanmaması hem de çıkacak yangının ormana sıçramaması sağlanacaktır. Bu işlem İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince kontrol edilecektir.
TEİAŞ 13. Bölge Müdürlüğü ve Elazığ Fırat Elektrik Dağıtım Müdürlüğünce ormanlık alanlardan ve civarından geçen enerji nakil hatlarının kontrol edilerek eskiyen hatların orman yangınına sebep vermeyecek şekilde onarılmasına, bakımlarının yapılmasına, eskimiş olan hatların yenilenmesine, ormanlık alandan geçen hatlarda ahşap direk kullanılmamasına, tellerin birbirine teması ile kıvılcım oluşmaması adına izolatör kullanmasına, mümkünse bu hatların ormanlık alandan geçen kısımlarının yer altına alınmasına, trafoların bakımlı tutulmasına, trafo merkezlerinde muhtemel patlamalara karşı hazır söndürme sistemleri bulundurulmasına, orman alanından geçen enerji nakil hatlarının altında bulanan ve tehlike arz eden ağaçların ve örtü temizliğinin yangınları önleyici tedbirler kapsamında Orman İşletme Müdürlüğüne haber verilerek ilgili elektrik dağıtım şirketlerince yapılacaktır.
İlimizde resmi ve veya izinli ateşli piknik yapılan alanlar haricinde orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Elazığ ili sınırları içerisindeki Ek-1 nolu cetvelde belirtilen ormanlık alanlara görevliler ve izin alanlar hariç girişler 01/06/2025-30/09/2025 tarihleri arasında 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9.ve 66.Maddeleri uyarınca yasaklanmış olup İlçe Kaymakamlıklarımız ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır.
Merkez ve ilçelerde ağaçlandırma sahalarına girişler yasaklanırken, Fethi Sekin Mesire alanına girişlerin serbest olduğu ancak semaver ve ateş yakılmasının yasaklandığı belirtildi. Elazığ vatandaşlar Yukarı çakmak Orman parkı arlan alanı, Sivrice Akpınar Orman Parti ve ormanlık alanı ile Cip Mesire Yerinde Mangal, semaver ve ateş yakabilecekler.