İrfan ARSLAN
Sivil Savunma Sanayi bünyesinde yapılan çalışmalarda ilimizde yazılım faaliyeti gösteren bazı firmaların da yer almasına karşılık yapılan anlaşmalarda bu firmaların isimlerinin yer almadığı iddia edildi.
Elazığ Şehir Meclisi Dönem Sözcüsü Mehmet Karaca konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi.
“ Geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayi Başkanı, MSB Yardımcısı ve savunma sanayinin önemli isimleri FIRAT Teknokent’i ziyaret ettiler ve burada 5. Nesil çok rollü uçak projesi Milli Muharip Uçak’ın RKA (radarda görünmezlik) analizinde kullanılan yazılım başta olmak üzere savunma sanayii odaklı yapılmış çalışmalar hakkında kamuoyuna bilgiler verdiler.
Ancak Milliyet’in haberine göre; Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Antalya Teknokent ile Türk savunma sanayisinin önemli kuruluşlarından TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmıştır. Habere göre TUSAŞ, 2023 yılında hangardan çıkacak Milli Muharip Uçak’ın yazılımlarını Antalya’da gerçekleştirecek.
Oysaki 5. nesil MMU (Millî Muharip Uçak) için hazırlanan yazılımlar arasında belki de en önemlisi, MMU’yu Hayalet Uçak formasyonuna sokacak olan RKA yazılımı Fırat Üniversitesi Teknokent’te faaliyet gösteren bir firma tarafından yapılmaktadır. Milliyet gazetesinin haberine göre ilan edilen bu anlaşma sorulması gereken birçok soruyu doğurmuştur.
-20 yıl öncesinde Fırat Üniversitesi yazılım anlamında Türkiye’de üniversitelerin en başında gelirken son 10 yıldır neden ortada yok ve yönlendirici değil?
-TEKNOKENT ne işe yarar? 12 yıldır aktif olmasına rağmen neden şu ana kadar yazılım firmalarını Elazığ’a getirememiştir. Türkiye’nin ilk Teknokentlerinden biri iken neden yeni kurulan İnönü, Dicle gibi Teknokentler bile gelip bizi geçmiştir? Bu durum sorgulanmakta mıdır?
-FIRAT TEKNOKENT neden şimdiye kadar savunma sanayi konusunda kümeleme çalışmalarına katılmamış, destek vermemiştir?
-Elazığ SÜHA adında savunma sanayi kümeleme derneğine sahip ikinci il olmasına rağmen neden savunmada bir elin parmağını geçemeyen sayıda firma çıkarabildik?
-Milli Savunma Bakan Yardımcısı Elazığlı olmasına rağmen neden Fırat Üniversitesi Teknokent’te yapılan RKA yazılımı bu anlaşma içerisinde yer alamamıştır?
– Savunma sanayi yatırımları üzerine çalışmalarını sıklıkla paylaşan ETSO bu yazılımdan haberdar mıydı? Gerekli lobi desteğini verdi mi?
Mevcut insan kaynağını doğru kullanmak adına Elazığ’ın tercih edilmesi konusunda basın, bürokrasi, siyaset ve STK’lar olarak yetersiz mi kaldık?
-Henüz yazılım için yapılan anlaşma ulusal basında yoğun olarak yer alırken Elazığ’da yazılımı yapılmış olan RKA’yı Türkiye’nin gündemine taşımakta yetersiz mi kaldık?
-Şehir olarak ilgisizlik, sahipsizlik ve değerlere sahip çıkamamanın sonuçlarını mı yaşıyoruz?
En önemli soru Elazığ ve Elazığlılara.
Lobi faaliyetlerinde gücümüzü yitirdik mi? Çözüm için çalışmalarımız var mıdır?