Elazığ’a Şok!

featured

Metin EROL

MTA tarafından ilimizde tespit edilen zengin maden rezervlerinin ihale tarihi 21 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek. Elazığ Girişim Grubu başta olmak üzere Elazığ milletvekilleri, siyasi parti il başkanları, STK’ların tek ses olduğu ve yapılan itiraz ve girişimlerle ertelenen ihalenin şartnamesinde izabe tesisi şartının olmaması şehirde şok etkisi yarattı.

Elazığ'da koronavirüs nedeniyle kısmi kısıtlama kararları alındı

Elazığ’ın Maden ilçesinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervi olarak düşünülen maden rezervlerinin ihale tarihi belli oldu. Elazığ Girişim Grubu’nun girişimleri sonucu daha önce iki kez ileri bir tarihe ertelenen maden sahalarının ihale tarihi 21 Nisan olarak belirlendi.

Yapılan açıklamada, “Elazığ-Adıyaman illeri dahilinde bulunan ER:3419460 sayılı 232. grupta ihale edilmek üzere 09.02.2022 tarih 31745 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen ve ihalesi ertelenen sahanın ihalesi 21.04.2022 tarihinde yapılacaktır. İlgililere duyurulur” denildi.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü - Vikipedi

İKİ KEZ ERTELENDİ, 21 NİSAN’DA İHALEYE ÇIKILIYOR

Değeri 30 milyar dolar olarak tahmin edilen ve içerisinde altın, bakır, çinko, kobalt gibi zengin rezervlerin tespit edildiği çalışmaların ardından Haberkent Gazetesi olarak Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan’ı göreve davet ederek gerekli girişimlerin yapılmasını talep etmiştik.  Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan’ın çağrımıza olumlu karşılık vermesiyle Elazığ’da geniş anlamda bir kamuoyu oluşmuş, ilimizin milletvekilleri, siyasi parti il başkanları, kurum, kuruluş müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar madenlerin Elazığ’da işletilmesi için tek nefes oldu. Günler süren mücadele sonucunda yapılan itiraz ve bakanlık nezdinde gerçekleşen görüşmeler neticesinde adrese teslim düzenlendiği iddia edilen ihale önce 4 Nisan tarihine ardından şartnamede bazı değişiklikler yapılacağı gerekçesiyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

Şehrimizde tespit edilen ve Elazığ’ın kalkınması noktasında son derece önem arz eden ve şirin ilçemiz Maden’i de eski günlerine kavuşturacak rezervlerine ilişkin ihaleyi alması için oluşturulan Elazığ Girişim Grubu’nun yoğun çabası sonucu önemli ölçüde destek almış ve maden ihalesine talip olduklarını açıklamıştı.

ŞARTNAMEDE DEĞİŞİKLİK YOK

İkinci kez ertelenen maden ihalesinde, şartnamenin değişeceği ile ilgili açıklamalar kent genelinde memnuniyetle karşılanmış, şartnamenin Elazığ lehine değişeceğine adeta inanmıştı. Ancak açıklanan ihale şartnamesinde ise izabe tesisisin olmadığı görüldü.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile 21 Nisan’da yapılacağı açıklanan maden ihalesinin şartnamesinde Elazığlıları mutlu edecek izabe tesisi kurulma şartının görülmemesi hayal kırıklığına uğrattı. İl genelinde basın kuruluşları başta olmak üzere tüm mercilerin, maden ihalesinde yapılacak değişikliğin Elazığ lehine olması gerektiğini en net tavırla gösterse de ihale maddesi umutları yitirdi.

ELAZIĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEKTİ

Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi olduğu tahmin edilen madenlerin işletilmesiyle ilgili olarak bilirkişilerin açıklamalarıyla Elazığ’ın kalkınması noktasında madenlerin Elazığ’da işletilmesi şehrin kaderini değiştireceği gibi aynı zamanda Maden ilçesinin de eski günlerine kavuşacağı ifade ediliyordu.

TARİHİ FIRSATI KAÇIRDIK

Elazığ’ın tarihi bir fırsatı daha kaçırdığını ifade eden uzmanlar, ihalenin herhangi bir şirket tarafından alınsa da tesisin Elazığ’da kurulması gerektiğini, kurulacak tesis ile şehrin istihdamına katkı sağlanacağı, 3 bin kişinin istihdam edileceği belirtiyor. Bazı çevrelerce adrese teslim olduğu iddia edilen Maden rezervleri ihalesinde istenilen izabe şartı değişikliğin yapılmamasına karşılık hem Elazığ’ın hem de kamunun yarına olacak olan Rödovans Sistemiyle ihaleye çıkılmaması akıllarda soru işaretleri oluşturmaya devam ediyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Elazığ’ın kaderinin değişeceği ve tarihi bir fırsat olarak görülen ihalenin şartnamesinde şehrin menfaatine yönelik olacak maddelerin ilave edilmemesi şehirde olumsuz bir havaya neden oldu. İl genelinde madenlerin işletilmesiyle ilgili sarf edilen gayret, girişim ve emeklere karşılık şartnamede Elazığ lehine bir düzenlemenin yapılmamasının ardından Elazığ Girişim Grubu başta olmak üzere il yetkililerinin bir sonraki hamlesinin ne olacağı merak konusu oldu.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elazığ’a Şok!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin