Elazığ Mimarlar Ve Mühendisler Platformu Elazığ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde yerinde dönüşüm Semineri gerçekleştirdi.

Seminerde deprem bölgelerinin yeniden inşası için hibe ve kredi desteği sağlayan yerinde dönüşüm projesi anlatıldı.

 

 

BALTACI: “YERİNDE DÖNÜŞÜM MODELİYLE ÇOK CİDDİ BİR İVME KAZANACAĞINA İNANIYORUZ”

Elazığ Mimarlar ve Mühendisler Platformu Dönem Sözcüsü Fatih Baltacı yerinde dönüşüm projesinin amacından bahsetti. Baltacı, “Bugünkü toplantının gündem başlığı deprem bölgesinin ihyası ve yeniden inşası için yeniden bir model olan yerinde dönüşüm başlığıydı. Kentlerin ayağa kaldırılması için can suyu niteliğinde olan bu model vatandaşlara sunmuş olduğu hibe ve kredi imkanlarıyla dönüşümün temel çıkmazı, üretim maliyetlerinin dengelenmesi için gereken çözüm olma potansiyeline sahiptir. Hepimizin malumuydu kentsel dönüşümde en büyük problem ekonomik problemlerdi, yapı maliyetleriydi bu yerinde dönüşüm modeliyle çok ciddi bir ivme kazanacağına inanıyoruz” dedi.

 

 

ÖNALAN: “KONUTLARDAN 2 BİN 936 TANESİ İLİMİZDE YAPILMAYA BAŞLANDI, BU KONUTLARIN 79 BLOKUNUN KABA İNŞAATINI BİTİRMİŞ DURUMDAYIZ”

Elazığ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan ise, konutların yapılma sürecindeki işleyişe ilişkin açıklamada bulundu. Önalan, “Konutlar yapılırken süreç şöyle işler; öncelikle hasar tespit çalışmaları yapılır ve ondan sonra hak sahipliği AFAD tarafından yürütülür ve akabinde konutlar yapılmaya başlanır. Yani bu takvime vurduğumuz zaman AFAD’ın şuanda itiraz döneminin de devam ettiğini düşünürsek normal süreci işletmeye kalksaydık konutların yapımına şimdi başlamamız gerekiyordu fakat biz öyle yapmadık. Devletimiz vatandaşımız mağdur olmasın diye deprem olduktan günler sonra birkaç gün içinde yeni konutların temelini atmaya başladı. Bu konutlardan da 2 bin 936 tanesi ilimizde yapılmaya başlandı. Bunların bin 887 tanesi il merkezinde yapılıyor. Yapılan konutlarda düşünün hak sahipliği süreci daha bitmemiş ama biz 97 blok halinde yapılan il merkezindeki bu konutların 79 blokunun kaba inşaatını bitirmiş durumdayız. Amaç, biran önce bu vatandaşlarımızı huzurlu, güvenli ev ortamlarına kavuşturmak” dedi.

 

 

ÖNALAN: “ORTA HASARLI YAPILAR YENİ KONUT İÇİN HAK SAHİBİ OLAMAZLAR, BİNALARINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN HİBE KAPSAMINDA HAK SAHİBİ OLURLAR”

Önalan, yerinde dönüşüm projesinin öneminden bahsederek projenin aşamalarını anlattı. Önalan, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 5 Ekimde bir kanun taslağı hazırlandı ve Resmi Gazete’de yayınlandı neydi bu kanun taslağı yerinde dönüşüm projesiydi. Neydi bu yerinde dönüşüm, diyorduk ki yerinde dönüşüm kapsamında vatandaşa devletimiz depremden dolayı bir hak sahipliği veriyor ama şöyle veriyor 17269 sayılı kanun kapsamında hak sahipliğimiz var bir de yerinde dönüşümden dolayı hak sahipliğimiz var. İkisini bir arada kullanamıyoruz, ya onu tercih etmek zorundasınız ya yerinde dönüşümü tercih etmek zorundasınız. 7269 sayılı kanunu kabul etmeniz durumunda yıkılan evinizin arsası size kalıyor rezerv alanlarda hak sahibi olmanız halinde size yeni konutlar veriliyor. Bir yapıdaki hak sahiplerinin yüzde 51’inin çoğunluğu sağlanmak kaydıyla yerinde dönüşüme kabul edilirler dedik, başvuru yapmada sıkıntı yok e-Devlet üzerinden başvurular yapılıyor biz bunu sistemden görüyoruz yüzde 51’e ulaşmasını istiyoruz. Yüzde 51’in üzerine ulaştığı zaman sıkıntı yok işlemlere başlayabiliriz diyoruz ve vatandaşlarımızı davet ediyoruz müdürlüğümüze. Orta hasarlı yapılar AFAD kanunu kapsamında 7269 kanunu kapsamında hak sahibi olamazlar yani yeni konut için hak sahibi olamazlar binalarını güçlendirmek için hibe kapsamında hak sahibi olurlar. Hani e-Devlette hak sahibi oldunuz yazar ama o hak sahipliği binasını güçlendirmek için verilmiş bir hak sahipliği orta hasarlar için. Bizde öyle değil Sayın Bakanımız bize söz vermişti o sözü icraata döktü ben yerinde dönüşüm kapsamında orta hasarlı yapıların yeniden yapılmasına imkan sağlıyorum dedi. 10 yıl faizsiz bir şekilde alınıyor” ifadelerini kullandı.