EYT’liler İçin Adım Adım Emeklilik Yol Haritası

5

EYT ile ilgili düzenleme TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. EYT’liler artık nasıl başvuru yapacaklarını ve sonraki süreci merak ediyor.

Milyonlarca kişinin merakla beklediği  Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşmasıyla birlikte gözler başvuru sürecine çevrildi. EYT ile ilgili yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, emeklilik başvurularıyla ilgili süreç başlayacak. Emekliliği hak edenler, kademeli olarak emekli olurken ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması bekleniyor.

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANACAK

EYT düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Başvuru süreci de bundan sonra başlayacak.

EYT’LİLER MEVCUT İŞ YERLERİNDEN AYRILACAK

Yasadaki şartları karşılayanlardan sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar, emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine “emeklilik” gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak.

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILACAK

İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT’liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek.

BAŞVURULAR DOSYA BAZLI İNCELENECEK

Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek.

AYLIKLAR EN KISA SÜREDE BAĞLANACAK

Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak. İŞVERENLER NE YAPACAK? İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. Bu kapsamda, işten çıkartmada 8 numaralı kod kullanılacak.

KIDEM TAZMİNATI ALINACAK

İşveren, emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT’lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecek. Aynı iş yerinde tekrar çalışanların sigorta priminden indirim yapılacak Öte yandan, EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI

Türkiye’de ilk kez 1936’da çıkarılan İş Yasası ile uygulanmaya başlayan kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az 1 yıldır çalışan işçinin belirli şartlar oluştuğunda işten ayrılırken aldığı toplu ödeme tutarını ifade ediyor. Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti esas alınıyor. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl için bir aylık (30 gün) brüt ücreti tutarında ödeme yapılıyor, bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

YASA KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT’de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeyle, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek. Yasadan, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler yararlanacak. 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyanlar, 4/b (Bağkur) ve 4/c ( Emekli Sandığı) sigortalıları için de kadınlarda 20 tam yıl, erkekler de 25 tam yıl hizmeti olanlar aylık alabilecek.

Exit mobile version