Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde çalışanlara yönelik eğitimler sürüyor. Bu kapsamda Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon konulu eğitim programı düzenlendi.
Eğitim kapsamında bilgiler veren Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Emel Özen, Mikroorganizmaların varlığının henüz bilinmediği insanlık tarihi boyunca hastalıklara karşı koymak amacıyla dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerinin uygulandığını belirtti. Dezenfeksiyon ve sterilizasyonun tarihsel süreçlerine değinen Özen, eski mısırlıların enfeksiyöz maddelerini sterilize etmek ve mumyaları dezenfekte etmek için ateşi kullandıklarını, aynı şekilde Yunanlıların binalarını dezenfekte etmek için kükürt yaktığını, yahudilerin ise cüzzamlı hastaları izole edip geride kalan bütün eşyalarını yaktıklarını ve bu şekilde sterilizasyon ve dezenfeksiyonu sağlamaya çalıştıklarını ifadelerine ekledi.
Enfeksiyon kontrol Hemşiresi Emel Özen, tıp camiasının duayeni olarak bilinen Hipokratın yaraların temizliği için saf veya kaynatılmış su kullanılması gerektiğine ve işlemi gerçekleştirecek olan cerrahın el ve tırnaklarının temizlenmesi gerektiğine değindiğini ifade etti. Sterilizasyonun tıbbi cihazlarda bulunan tüm mikroorganizmaların sterilizasyon güvence düzeyini sağlayacak şekilde yok edilmesi işlemi olduğunu, dezenfeksiyonun ise enfeksiyon kaynağı olmasını önleyecek düzeyde bir nesneyi veya ortamı mikroorganizmalardan arındırma işlemi olduğunu İfade eden Özen, ülkemizde gerçek anlamda sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamasının ise ilk kez Prof. Dr. Cemil Topuzlu paşa tarafından yapıldığını vurguladı
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon işleminin önemini vurgulayan Özen, bu işlemlerin hastanenin sterilizasyon ve dezenfeksiyon için ayrılmış özel bölümünde ve görevlendirilmiş eğitimli personel tarafından standartlara uygun yöntemler kullanılarak yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.