10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü sebebiyle Fırat Üniversitesi Hastanesinde insanları intihara sürükleyen sebepler ve intihar kavramı üzerine bilgilendirmek amacıyla “Hayat Devam Ediyor” temalı etkinlik yapıldı.
Günün anlam ve önemini vurgulamak ve çalışanlarda farkındalık oluşturmak için hastanenin Eğitim Birimi organizasyonuyla bir tiyatro sergilendi. Tiyatronun ardından katılımcılara alanında uzman kişiler tarafından intihar ile ilgili bilgilendirme eğitimi gerçekleştirildi.
Etkinlikte insanları intihara sürükleyen sebepler ve intihar kavramı üzerine bilgilendirme yapan Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Fatih Tabara; İntiharın kişinin kasıtlı olarak, kendi iradesiyle kendi yaşamına son vermesine yönelik bir eylem olduğu ve intiharın derin bir çaresizlik, acı veya umutsuzluk sonucu ortaya çıkabildiği ifadelerini kullandı. Ayrıca Dr. Tabara, İntihar girişimlerinin kadınlarda daha fazla görülmesine rağmen erkek intiharlarının kadın intiharlarına göre 3 kat daha fazla ölümle sonuçlandığını, intihar eyleminin 15-29 yaş ve 70 yaş üstünde daha çok görüldüğünü ve düşük eğitim seviyesine sahip olanların intihar eğilimlerinin daha yüksek olduğunu ifadelerine ekledi.
İntihar konusunu İslami açıdan yorumlayan Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ERDEM ise intihar eyleminin dini açıdan büyük günahlar arasında sayılabileceği ancak intihar eden kişinin intihar anında cinnet geçirdiği ve akıl sağlığının olmadığı hükmü ile cenaze namazının kılınabileceğinin bilinmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Erdem, tıbben zararlı olanın fıkıh yönünden de kusurlu olacağını, insanların vücuduna zarar vermesinin ve sağlığını hoyratça kullanmasının haram olduğunu ifadelerine ekledi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi 6.katında yapılan etkinliğe çok sayıda sağlık çalışanının yanında hastane yöneticileri de katıldı.