GAVURUN PARASI, YARIM ASGARİ ÜCRET PARASI!

Her geçen gün, bir önceki günden daha ucuz olan güzel ülkemde; en büyük para birimimiz olan 200 banknotla bile artık bir şey alınamaz oldu.

Alım gücü o kadar azaldı ki maaşlara yapılan %56-%30’luk zamlar bile, daha ilk ayında çok da bir fark yaratmadı.

Memurlar, asgari ücretliler ve emekliler bu ay ilk zamlı maaşlarını aldılar. Ancak zamlı aldıkları maaş bile kötü olan durumlarda çok da hissedilen farklar yaratmadı.

Rakamsal bakıldığında sanki faydalı olacakmış gibi gelse de; evdeki hesap, yine çarşıya uymadı!

2022 yılı sonunda Merkez Bankası’nın yayınlamış olduğu verilere baktığımızda 200 TL’lik banknotların basımı, son bir yılda %104 artarak 966 milyon 978 adet sayısına ulaşmış.

Eeee haliyle yüksek enflasyon, banknot basımını zorunlu kıldı!

Öyle ki yüksek enflasyon nedeniyle özellikle alışverişlerde yapılan ödeme tutarlarındaki büyük artış, 200 banknot gibi büyük kupürlü kâğıt para ihtiyacını tetiklemiş oldu.

Burada hemen şu hatırlatmayı yapmak istiyorum. Hatırlayanlar olacaktır. Geçen aylarda CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 2009 yılı başında tedavüle çıkan 200 TL’nin bugünün şartları göz önüne alındığında 29 liraya düştüğünü vurgulamıştı.

Okunduğunda pek inandırıcı gelmemiş olabilir. Ancak 200 TL ‘lik banknotu 200 Euro ile kıyaslayınca, eminim ne söylenmek istenildiği daha iyi anlaşılacaktır.

Şu an yazımı yazdığım 21 Ocak saat: 21.42 an itibariyle Euro; 20.4185 TL.

Gelin 200 Euro kaç TL hemen hesaplayalım:

200*20.4185 = 4.0837 TL

İşin özü gavurun 200 Euro’su, bizim yarım asgari ücretimize denk geliyor.

Elazığ’da yumurtanın ortalama fiyatı 65 TL. yani 200 TL ile 3 koli yumurta alabiliyorken; elin gavuru 200 Euro ile ortalama 62 koli yumurta alabiliyor.

Son günlerde yaşanan bir olaydan da bahsedeyim:

Geçen hafta karne hediyesi olarak çocuğuna et alan anne; sosyal medyada gündem oldu. Muhabirin soru sorduğu çocuk, ”Annem karne hediyesi olarak et aldı.” dedi. Muhabirin çocuğu tebrik ettiği sırada kasap, ”Karne hediyesi, kasap abisinden 3 kalem pirzola .”diyerek eti çocuğa uzatıyor.

İşte ülkenin görmezden gelinen durumu maalesef bu!

Döviz kurundaki yükselişi görmezden gelip; enflasyonu düşük göstermek, ekonomiyi düzeltmez. Kanayan yarayı görmesinler diye saklamaya benzer ancak saklamaya çalışsan da kanamaya devam eder ki sonu daha da vahim olur.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GAVURUN PARASI, YARIM ASGARİ ÜCRET PARASI!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin