GEREKLİ DERSLER ALINACAK MI?

Ülkemizin bir deprem ülkesi olmasına karşılık yaşadığımız her depremin ardından yapılan açıklamalarda gerekli önlemlerin alınacağının söylenmesine karşılık yaşanan yeni depremlerde maalesef yüreklerimiz yanmaya devam ediyor.

1999 yılında yaşadığımız depremlerin ardından Deprem yönetmenlikleri hazırlandı ve ülke genelinde uygulamaya konuldu.Binaların yapımında kullanılması gereken demir ve çimento kalitesi belirlendi.Buna göre yeni yapılacak olan binalarda kullanılması yasal olarak mecburi hale getirildi.Ancak son olarak yaşadığımız ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yapılan incelemelerde maalesef birkaç yıllık olduğu belirlenen binalarda dâhil yıkılan binalarda yapılan incelemelerde ilgili yönetmenliklerin ihlal edildiğine dair yapılan açıklamalara şahit oluyoruz. Tabii ki ilgili yönetmenlikleri harfiyen uygulayan ve bunun sonucunda yaşadığımız 7.7, 7.6 ve 6’nun üzerinde ki birkaç depreme rağmen hiçbir olumsuzluk yaşanmayan binalarda var. Bunları gördüğümüz de Bilim adamlarının söylediği “Deprem öldürmez bina öldürür” sözünü hatırlıyoruz. Binaların deprem yönetmenliklerine uygun yapılması, taşıyıcı sistemlerde uygulanması gereken demirin kullanılması, betonun belirtilen kalitede olması binaların deprem karşısında ayakta kalmasını sağladığını gördük. Deprem yönetmenliğine göre binalarda kullanılması gereken beton sınıfı C 25 olmalıdır. Bu zorunludur. Kolanlar için enaz 4 adet 16’lık veya 6 adet 14’lük demir kullanılmalı. Kolanların alt ve üst kısımlarında etriye sıkıştırması yapılır. Bunlar mutlaka yapılması gerekenlerdir. Kullanılan demirlerin de mutlaka nervürlü demir olması gerekir.

Bir inşaatın yapımında izlenmesi gereken adımlar ise Zemin Etüdü, Doğru projelendirme, Kaliteli malzeme, Doğru uygulama ve Denetimdir. Bunların doğru ve düzgün yapılması durumunda yapılacak olan binanın sıkıntısı olmayacaktır.

Yaşadığımız Kahramanmaraş merkezi ve 11 ili etkileyen depremde 42 bin canımızı kaybettik. Milyar dolarlarca ekonomik kaybımız söz konusu. Her depremden sonra söylenenleri bu depremlerin ardından da dinledik duyduk.

Peki gerekli dersleri çıkaracak mıyız?

En önemlisi bu yaşadıklarımızı bir daha yaşamamak adına gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacak çalışmaların başlatılması. Bilim adamları yeni depremlerden bahsediyorlar. İşaret edilen bölgelerde meydana gelebilecek depremlere karşı başta yerel yönetimler olmak üzere gerekli adımların atılması, Jeologlar ile bir araya gelinerek yeni bir Afet önleme planı hazırlanmalıdır. Aksi takdirde yine yüreklerimiz yanacak ve yine tedbir tedbir söylemlerini dinleyeceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GEREKLİ DERSLER ALINACAK MI?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin