GES PROJESİ İHALEYE ÇIKIYOR

featured

Müslüm DEMİRTAŞ

Elazığ’ın Kuzova bölgesindeki pancar üreticilerin yüksek elektrik faturalarına karşı tepkileri karşılık buldu. Elazığ Valiliği ile DSİ 9. Bölge Müdürlüğü bölgedeki üreticilerin, pancar ekiminde kullandıkları sulama suyu için tükettikleri enerji karşılığında ödedikleri yüksek faturaları gidermek için GES Projesi ihalesine çıkılacağını açıklandı.

Geçtiğimiz hafta Elazığ’ın merkeze bağlı Muratcık, Fatmalı, Pirinççi, Koruk, Dambüyük ve Dallıca köylerinde pancar ekimi yapan çok sayıda çiftçi  elektrik faturalarındaki yüksek bedellerden ve yaşadıkları  sulama sorunlarından dolayı yaklaşık 40 traktörle DSİ önüne gitmek istemişti.  Muratcık köyünden hareket eden çiftçiler, Cip Köyü’nde emniyet güçlerince durdurulmasının ardından basın açıklaması yaparak, bu şartlarda üretim yapamayacaklarını, ekilen şeker pancarına su verilmemesi durumunda avans ödemelerinin duracağını bu konuya çözüm getirilmesini talep etmişlerdi.

ÇİFTÇİLER, GES PROJESİ İHALESİNİ HATIRLATTI

Üreticiler adına açıklamada bulunan Serkan Aykaç, “Biz bölgede 70 bin ton şeker pancarı ektik. Bu üretimden yaklaşık 12 bin ton şeker üretilir. Bunun maddi karşılığı 300 milyondur. Bizim Şeker Fabrikasına 14 Milyon borcumuz var. Bugünkü şartlarda biz sıkıntı yaşıyoruz. Dekar başına giderimiz 3-4 bin lirayı buluyor. Bu borcumuzu ödesinler pancar onların olsun.10-14 Milyon lira için 300 Milyon lira kaybedilmesin.

Bu maliyetler karşısında bizlerin dönüm maliyetlerimiz 4000 lirayı geçmektedir. Bu şartlarda sulama yapmamız mümkün değildir. Şu an bölgemiz çiftçilerinin 15 milyon sadece şeker fabrikasına borcu bulunmaktadır. Eğer ürünleri yetiştiremezsek çiftçilerimizin yükü daha da ağırlaşacaktır.  Temmuz ayında faaliyete geçeceği söylenen GES projesinin hala ihalesi bile yapılmamıştır. Bu da bundan sonraki maliyetlerinde yüksek olacağını göstermektedir. Şu andan itibaren ürünlerimizi sulamayarak kaderine terk edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

İSTİŞARE OLUMLU SONUÇ GETİRDİ

Vali Dr. Ömer Toraman’ın talimatıyla çözüm talebinde bulunan çiftçileri temsilen 10 kişi Vali Yardımcısı Abdulkerem Abbasoğlu ve DSİ Bölge müdürlüğü yetkilileri ile görüşmek üzere İl Özel İdaresi’ne gitmiş, sorunların çözümü noktasında istişareler yapılmıştı.

ÇİFTÇİLERİN TALEBİNE JET HIZIYLA CEVAP

İl Özel İdaresi’nde yapılan görüşmede çiftçilerin dört gözle beklediği ve proje ile birlikte yüksek pompaj ve su maliyetlerinin önemli ölçüde azalacağı GES projesinin henüz ihalesinin bile yapılmadığı hatırlatılarak, projenin hayata geçirilmesi talep edilmişti. Yapılan görüşmeden 3 gün sonra çiftçilerin umutla beklediği Kuzova Pompaj Sulaması GES Yapımı projesinin 29 Temmuz’da ihaleye çıkacağını açıklandı. Elazığ Valiliği tarafından yaptığı açıklamada proje ile ilgili olarak 15 Haziran’da ÇED Raporunun alındığı ifade edildi.

GES İLE MALİYETLER AZALACAK, ÇİFTÇİ RAHATLAYACAK

Yapılacak olan GES Projesi ile bölgede 4734 Hektar tarım arazisinin sulanacağını, proje ile birlikte yüksek pompaj maliyetinin azalacağı ve proje tamamlandığında çiftçilerin ödeyeceği su ücretlerinde önemli ölçüde azalma olacağı belirtildi.

ÇİFTÇİLER MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Öte yandan Kuzova bölgesindeki çiftçilerin yaklaşık 40 traktörle şehre inerek sorunlarına karşı çözüm taleplerine, yetkililerin 3 gün sonra olumlu cevap vererek, GES projesinin 29 Temmuz’da ihaleye çıkacağı açıklanması ise çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GES PROJESİ İHALEYE ÇIKIYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin