GÖBEKLİTEPE’DEN DAHA ESKİ!

featured

Özel Haber Müslüm DEMİRTAŞ

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, Türkiye’de son 5 yılda yapılan arkeolojik kazılarda en büyük kabartma kitabesinin bulunduğu Kurey Tepe’ye dikkat çekti. Harput Kitabesi’nin bulunduğu Kurey Tepe’nin yerleşim tarihinin 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe’den daha eski olduğunu öne süren Başkan Çağlar bölgede kapsamlı kazı çalışmasının yapılması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Ankara ziyaretlerimiz kapsamında Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar’ı ziyaret ederek Elazığ Turizmi ve Tarihi Harput Mahallesi’ne ilişkin fikir alışverişinde bulunduk. Harput’un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine  girmesinde büyük çaba ve emekleri olan Başkan Çağlar, Harput’un tarihi dokusuna uymayan yapılar inşa edilmesine rağmen mücadelesini sürdürüyor. Elazığ’ın Turizmi ve 4000 yıllık Tarihi Harput ile ilgili çok sayıda makale ve köşe yazısı yazan Başkan Çağlar, Harput Kitabesi’nin bulunduğu Kurey Tepe bölgesine dikkat çekti. Türkiye’de son 5 yılda yapılan kazı çalışmalarında en büyük kabartma kitabesinin bulunduğu Kurey Tepe tarihinin, Urartular öncesine kadar dayandığını öne süren Başkan Çağlar, gerekli kazı çalışmalarının yapıldığı takdirde Harput tarihinin daha geriye gideceğini söyledi.

Elazığlılar Bayramda Harput'a Akın Etti - Elazığ Haber 23 Çevre

“KUREY TEPE İLE HARPUT TARİHİ DAHA GERİYE GİDECEKTİR”

Türkiye’nin en büyük kabartma kitabesinin bulunduğu Kurey Tepe ile ilgili konuşan Başkan Çağlar, “Harput’ta, Harput Kalesi’ne 400 metre uzaklıkta Nevruz Ormanlarına yakın ‘Kurey Tepe’ diye bir yer var. 2016 yılında kazı yapılırken tesadüfen orada meşhur Harput Kitabesi çıkmıştır. Orada yapılan çalışmalar sonucu rastlanan bulgular bu kadar önemli ve değerli olmasına rağmen çalışmalar sadece 4-5 ay sürmüş ve sonra bırakılmıştır.Orada yerleşim Urartular’dan daha öncesine kadar dayanmaktadır. Şimdi eğer Kurey Tepe’de ciddi anlamda kazılar yapılırsa Tarihi, Göbeklitepe’den daha eski çıkacaktır. Ve Harput’un tarihi daha geriye gidecektir. Bunu kimse bilmiyor. Mutlaka bununla ilgili çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi.

ÇAĞLAR, HARPUT DOKUSUNA VURULAN HANÇERLERİ SIRALADI

Tarihi Harput’un değerlerini koruyamayarak Harput’a kötülük edildiğini söyleyen Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, “Harput’un tarihi ve zengin kültür yapısını ne yazık ki koruyamadık. Harput’a yaptığımız kötülük ve yapısını koruma başarısızlığımız şehrin Haprut’tan Elazığ’a taşınmasıyla başlıyor. Şehir, Harput’tan Elazığ’a taşınırken, tarihi değer taşıyan kültürel varlıklardan; kapı kolları, duvar taşları gibi eski yapıların sökülüp Elazığ’da yapılan kamu binalarında kullanılarak Harput’a en büyük kötülük yapılmıştır. Harput cinayeti, daha sonra Kuyumcular Sitesi yapımı ile devam etmiştir. Daha sonra Harput’ta inşa edilen Hünkar Konağı da Harput yapısına vurulmuş en ağır hançerdir. İmam Hatip Lisesi ve Jandarma Binası gibi yapılar da Harput’un tarihi ve kültürel yapısına uygun olmayan yapılardır. İstenildiği takdirde Harput, hem tanıtma hem de turizm konusunda Elazığ’ı uçurur. Bu tabii ki bir şartla mümkündür; Harput’un tarihi dokusuna uygun olmayan her şey yıkılmalıdır” dedi.

“HARPUT KANUNU ÇIKARILMALI!”

Harput’un kültürel dokusunu korumak için özel bir kanunun hazırlanması gerektiğini ifade eden Başkan Çağlar, “Yıllardır Harput’a kötülük ediyoruz. Bu kötülüğe bir son vermek ve Harput’u korumak için özel Harput Kanunu çıkarmalıyız.  Detaylı bir şekilde hazırlanacak Harput Kanunu ile Elazığ ve Harput yemeklerini, giyim kuşamını, Harput Musikisini, tarihini, kültürünü nakış nakış işleyeceksin. Bu şekilde olduğunda Harput, Elazığ’ın ekonomisini de kurtarır. Bu çok basit bir eylemdir ancak şehrin buna inanıp kucaklaması gerekmektedir” dedi.

UNESCO KALICI LİSTESİNE GİRMEYE CAM TERAS ENGELİ!

Harput’ta inşa edilen Cam Seyir Terası ile ilgili konuşan Başkan Çağlar, bu yapının Harput Dokusuna uygun olmadığını belirterek Harput’un UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesine de engel olduğunu söyledi. Başkan Çağlar, “Harput’ta inşa edilen Cam Seyir Terası için 50 defa; ‘ne olur bu yapıyı Harput’ta yapmayın’ dedik. Çünkü o modern bir yapı ve Harput’un dokusuna yakışmaz. Bu nedenle Cam Seyir Terası, Harput’un UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesini de engeller. Harput’un Kalıcı Listeye girmesini istiyorsak yapılan yanlıştan dönüp Cam Seyir Terasının yıkılması gerekiyor. ” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GÖBEKLİTEPE’DEN DAHA ESKİ!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin