Doğu Dalış ve Doğa Sporları Kulübü üyesi 20 dalgıç, su altındaki canlıların korunması ve kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla başlattıkları sosyal sorumluluk projesi kapsamında göl ve barajlardaki atıkları topluyor. Karakaya Barajı Gölünde dalgıçlar, suyun 15-20 metre derinliğe dalarak araç lastiği, mutfak eşyaları, hayalet ağlar, plastik atıklar, metal eşyalar gibi çeşitli çöpleri çıkararak suyu kirli atıklardan arındırarak temiz bir görünüme kavuşturdular.
Server: Dalışlarımız başarıyla geçti
Su altı dalgıçlarından Hüseyin Taçlan Sever, “Burada önce çevre bilinci oluşturup doğa ve doğal kaynakları korumak var ise yaptığımız dalışlarda suyu kirleten erkenden tespit edip önlem almak için bu etkinlikleri yapıyoruz. Tüm dalış severler bir araya geldik. Yaklaşık 15 metre dibe indik. Kapsamlı bir temizlik yaptık. Çıkan malzemeler bizi hem şaşırttı hem güldürdü. Doğal yapı henüz bozulmamış temiz ama bizler ne kadar bu savaşımızı sürdürürsek kirlenen doğanın önüne geçmek için bu dalışlarımızı yapıyoruz. Atıkları topladık. Genel itibari ile dalışlarımız başarılı geçti” dedi.
Erol: Canlılar için biraz daha dikkatli olmalıyız
Gönüllü dalgıçlardan Metin Eren Erol ,”çevre bilinci oluşturduklarını söyleyerek, gruplar halinde dalış gerçekleştirdik. Atıklardan dolayı su altı temiz değildi. Su altındaki canlı popülasyonuna zarar verecek balık ağlarının gelişi güzel atıldığını gördük. Canlılar için biraz daha dikkat edilmesi gerekiyor. Gönüllü dalgıçlar olarak çevre bilincini oluşturmaya çalışıyoruz. Bu atıkların doğaya vereceği tahribatın aslında ne derece büyük olduğunu kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyoruz. Bu çalışmayı belli aralıklarla yapacaklarını” söyledi.
Akipek: Suyun altında milyonlarca canlı yaşıyor
Çöplerin su altındaki canlılara zarar verdiğine işaret eden Alper Akipek, 15 yıldır profesyonel olarak dalış yapmaktayım. Farkındalık yaratmak için normal spor olarak daldığımız yerlerde şu an çevre temizliği yapıyoruz. Elazığ’ın üç tarafı sular ile kaplı, Ülkemizin de üç tarafı denizler ile kaplı. Dünyanın da dört bir tarafı okyanuslar ile kaplı, insanlar suyun dışındaki çevre kirliğini görüyor. Farkındalık yaratmaya çalışıyorlar ama suyun altını maalesef kimse görmüyor. Biz dalgıçlar göremeye çalışıyoruz. İnananın suyun altı suyun üstünde daha kirli daha berbat bir durumda buna farkındalık yaratmak için temizledik. Biz suları elimizden geldiğince temizliyoruz” ifadelerini kullandı.
Karahasan: Doğayı güzel geleceklere taşımak zorundayız
Samet Karahasan ise ,”Elazığ’da farkındalık çalışması yapmak için Karakaya Barajına geldik. Su altında çeşitli kirlilikler ile karşılaştık. Bu üzücü bir tablo. Bizde bu tabloya farkındalık yaratmak için buradayız. Suyun altındaki çöpleri suyun üstüne çıkardık. Bu doğa ve çevre hepimizin bunu en iyi şekilde geleceğe taşımak için mücadele etmek zorundayız. Profesyonel olarak dalgıçlık yapıyorum. Bu sporumuzu olumlu yönde kullanıyoruz” dedi.