İrfan ARSLAN
Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında yapılacak olan çalışmalar, başvuru, kredi miktarı, süresi ve hak sahipliği konularına açıklık getiren Elazığ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan; “Konuyla ilgili olarak Bakanımız Mehmet Özhaseki’nin yaptığı açıklamalar depremlerden etkilenen hak sahiplerine önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu nedenle hak sahiplerinin bu projeden faydalanmaları kendilerinin menfaatine olacaktır.” Dedi
Elazığ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan’a Yerinde Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak yaptığımız röportajda açıklamalarında şunları söyledi.
“Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi depremden sonra depremden etkilenen illerimizdeki inşa ve ihya sürecini hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu çerçevede ilimizdeki kesin hasar tespit ve itiraz hasar tespit çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamladık. İlimizde ağır hasar tespiti yapılan 10693 adet yapının yıkım işlemlerini de hızlı bir şekilde Müdürlüğümüz koordinesinde İl Özel İdaresi ekipleriyle sürdürüyoruz. İnşallah yıkım işlemlerini çok hızlı bir şekilde tamamlayarak ilimizdeki bu afetin izlerini kısa sürede sileceğiz. Tabi bu çalışmalar devam ederken bir taraftan da hak sahipleri için rezerv alanlarda yeni konutlar inşa ediyoruz. İl merkezimizde yapımı devam eden 1887 konut projelerimiz devam ediyor. İlçelerimizle birlikte ilimizde deprem sonrası toplam 2936 adet konutun inşa süreçleri başlamış olup hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Tabi bunlar inşa süreci devam eden projelerimiz TOKİ de ihale aşamasında olan projelerimizde mevcut. Bu çalışmalarımız rezerv alanda yapılan çalışmalarımız. Bunların yanında son olarak sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki’nin açıklamış olduğu yerinde dönüşüm projelerini başlatmış bulunmaktayız.
SORU: Yerinde döşüm projesine kimler başvuru yapabilir?
Yerinde dönüşüm projesinde 2023 yılında yaşadığımız deprem afeti sonrası yapılarına ait hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasar olarak tespit edilen hak sahipleri başvuru yapabilir.
SORU: Hibe miktarı ve ödeme planı nedir?
Bir hak sahibine sadece bir konut ve işyeri için olmak üzere konutlar için 500.000 TL ,işyerleri için ise 250.000 TL tutarında hibe desteği verilmektedir.
SORU: Kredi miktarı ve ödeme planı nedir ?
Konutların metrekaresine göre 500.000 ile 800.000 TL tutarında, işyerleri için ise yine metrekareye göre 250.000 ile 500.000 TL tutarı arasında kredi desteği veriyoruz.Bu kredilerin geri ödeme planı ilk iki yıl ödemesiz toplam on yıl vade ile faizsiz olarak planlanmıştır.
SORU: Kaç bağımsız bölüm için kredi kullanılabilir?
En fazla 3 bağımsız bölüm için kredi kullanılabilir.
SORU: Hak sahipleri rezerv alanlardaki konutlardan ve yerinde dönüşümden aynı anda faydalanabilir mi?
Hayır sadece birinden faydalanabilir. 7269 Sayılı kanun kapsamında AFAD dan hak sahibi olanlar bundan faydalanamaz.
SORU: Hibe ve kredini tamamı tek seferdemi ödenecek?
Hibe ve kredinin bir kısmı peşin geriye kalanı ise inşaatın ilerleme seviyesine göre ödenecektir.
SORU: Hak sahipleri için aynı yapıdaki uzlaşmalar nasıl sağlanacak?
Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğu (%51) ile bir müteahhitle anlaşma sağlanması halinde uygulamalar başlayacaktır.
SORU:%51 Dışında kalan yani kabul etmeyenlerin hisseleri ne olacak?
Bu maliklerin hisseleri geçici olarak Hazine adına tescil edilerek ve bu kişilere düşen yapım maliyeti daha sonradan bu maliklerden alınmak üzere Hazine tarafından karşılanarak uygulanır.
SORU: Bağımsız bölümlerin dağılımı nasıl yapılacak?
Maliklere ait taşınmazların önceki vasfına göre değeri ile inşa edilecek yeni yapıların değeri , Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına göre hak sahipleri tarafından tespit ettirilerek rapor idareye sunulacaktır.
SORU: Yapım aşamasında vergi ve harç muafiyeti olacak mı?
Evet kanun kapsamında muafiyetler düzenlenmiştir.
SORU: Uygulama yapılacak parsellerde daha önce imzalanmış olan inşaat sözleşmesi geçerli olacak mı?
Talep edilmesi halinde maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğun alacağı karara istinaden ruhsat vermeye yetkili idarece fesih edilebilecektir.
SORU: Başvurular nerden yapılacak )
Başvurular E-DEVLET sistemi üzerinden yapılacaktır.”