26 – 31 Ağustos Tarihleri arasında düzenlenen Harput Klasik Hadis Meclisinin kapanış programı yapıldı.

Bir hafta boyunca Paneller, Tartışmalı İlmi Toplantılar, Sunumlar ve Müzakerelerle yoğun bir program düzenlendi.

Programa Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Protokol Üyeleri, STK Temsilcileri, Elazığ’a Program için gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

Elazığ Harput Dini İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Yahya Karataş, yapılan toplantıların Elazığ’ın kültürüne önemli katkısı olduğunu vurguladı. Karataş, “Harput’un ilim ve irfan ruhuna uygun yapılan bu toplantıların şehrimizin kültürüne ciddi katkısı olmaktadır. Bundan sonra da yapılacak faaliyetlerin hem bir geleneği ihya etmek hem de modern çağın sorunlarına deva olabilecek katkı sunmasını yürekten temenni ediyorum” dedi.

 

 

Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Özdemir, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken, “Diyanet akademisine, başkanlığına teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Yerelde ihtisas merkezimize, il müftülüğümüze teşekkür ediyoruz. Bu programı himayesine aldığı için saygıdeğer valimize, programın arkada kalan boşluklarını belediyemiz imkanlarıyla belediye başkanımız bütün imkanlarını seferber ederek, sürekli bizi kontrol eden Nazif Bilginoğlu’na herkese minnetlerimi şükranlarımı, saygılarımı arz ediyorum” dedi.

 

 

Yapılan toplantıların verimli geçtiğine inandığını aktaran Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, bundan sonraki süreçte düzenlenecek olan toplantılara da ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını kaydederken, “Toplantının hayırlı ve verimli geçtiğine inanıyorum. Üniversite olarak bundan sonraki toplantılara da inşallah ev sahipliği yapmaktan büyük gurur ve onur duyacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Türkiye genelinde örnek gösterilecek olan böylesi programların devamı için paydaş kurumlarla işbirliği halinde çalışmaya devam edeceklerini ifade ederken, “Böylesine değerli çalıştayları, bilimsel toplantıları daha önce İslam Medeniyetleri Sempozyumunun üçüncüsünü gerçekleştirdik. İnşallah bu da Türkiye’mizde örnek olacak şekilde bu güzel çalışma inşallah devam edecek. Valiliğimizle, belediyemizle, Fırat Üniversitemizle ve çok değerli paydaşlıkla inşallah bu şekilde çalışmaların devam edeceğine inanıyorum” dedi.

 

 

“İslam alemi dertlerine kendisi deva bulmalı” diyen Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, böylesi çalışmaların devamının önemli olduğunun altını çizdi. Hatipoğlu, “İslam alemi varsa diye söylemiştim yine aynı şeyi söylüyorum. Kendi dertlerine kendisi deva bulmalı. Bu anlamda da çalışmaların titizlikle devam etmesi gerekiyor. En önemli asli kaynakların ikincisi sünnet, hadis peygamber efendimizin mesajının doğru bir şekilde ulaştırılması çok büyük bir önem taşıyor” şeklinde konuştu.

 

 

Kapanış Programı Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul’un Sünnetten Vahdete Konulu Konferansı ile devam etti. Erul, “Sünnet peygamberi yol, yöntemdir. Bir metottur ve Allah resulünün bu sünneti müslümanın dünyanın neresinde olursa olsun nasıl bir hayat tarzı sergileyeceğini öğreten bir yöntemdir” dedi.

 

 

Prof. Dr. Bünyamin Erul, Harput’un çok sayıda alimin yetiştiği bereketli bir toprak olduğunu dile getirdi. Erul, “Harpu hem kadim bir şehir olması hem de İslami ilimler açısından pek çok alimin yetiştiği bereketli bir topraktır. Türkiye’de pek çok ilahiyat var her ilahiyatta ilahiyat fakültesi var. Fakat böylesine bereketli bir toplantının Harput’ta yapılması bir tesadüf değildir. Harput’ta yatan evliyanın, babaların ruhaniyetleri çekmiştir bu hocalarımızı buraya” dedi.