HAYIRLI OLSUN

Ülkemizde çalışan yaklaşık 14 Milyon vatandaşın merakla beklediği Asgari Ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Açıklanan yeni Asgari ücret 8 bin 500 TL. Oldu. Bu rakam Çalışma Bakanı ile Sendikaların temsilcilerinin yaptığı toplantıların ardından belirlenen ve kabul gören rakam oldu. Hayırlı olsun.
Açıklanan yeni rakam vatandaşın beklentisi civarında olurken, işverenlerde bu beklentide olduklarını belirttiler. Ancak açıklanan asgari ücretin, 2022 yılında yaşanan enflasyonun altında olması ise özellikle muhalefetin tepkisine neden oldu.
TÜİK’in 2022 yılı için belirlediği enflasyon rakamı yüzde 86 olurken, Asgari ücrette yapılan artış yüzde 55 oranında gerçekleşti. Asgari ücretle çalışan bir kişinin eline yaklaşık 3 bin lira daha fazla para geçecek. Bu artış beklentileri karşılamaya belki yetmeyecek ama en azından bugün yaşadığı sıkıntılarını da gidermeye yardımcı olacak. Burada yük işverenin sırtına binecek. 50 kişi çalıştıran bir işletmenin gideri aylık yaklaşık 500 bin lira artacak. 100 kişi çalıştıran bir işletmenin ise 1 Milyon lire artışı olacak. Doğal olarak bu artışları giderme adına bu işletmeler üretimini yaptığı ürünlerin fiyatlarını artıracaklar. Bu doğal bir yansıma olarak karşımıza çıkacak. Aksi durumda bu işletmelerin ekonomik olarak ayakta kalma şansı azalacak. Burada işverenlerin yükünün azalması için devletin bazı kalemlerde işverenin elini rahatlatacak önlemleri alması gerekecek.
İş dünyası Asgari Ücretin açıklanmasının ardından gelecek adına önlerini görme imkanı bulduklarını belirttiler. Yaptıkları üretimi artırma, ihracat ve diğer tedbirler ile bu yükün altından kalkmanın çabasında olacaklarını belirttiler. Sıkıntının olacağını belirten iş dünyasının yöneticileri, bu sıkıntıların özellikle işçi çıkarımına neden olmayacağını da belirttiler. Devletin enflasyonu kontrol altına alma, düşürme konusunda beklentilerin gerçekleşmesi ve piyasaların fiyat denetimleri yapılarak disipnize edilmesi durumunda yeni bir beklentinin olmayacağını da belirttiler.
İşte burada ön plana çıkan konu Enflasyon’un azalması ve piyasaların fiyat konusunda keyfi uygulamaları oluyor. Bunlarda gerekli önlemler alınması ve kararlı bir şekilde uygulanması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirttiği gibi aşağı çekilmesi bu ücretin çalışanlara yeterli olacağı görüşü ortaya çıkıyor.
Sonuçta Asgari Ücret açıklandı. Asgari ücretle çalışan bir kişi yeni yılda 8500 lira maaş alacak ve kendini bu maaşa göre planlayacak. Hayırlı olsun.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HAYIRLI OLSUN

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin