HDP NE YAPACAK?

HDP ne yapacak? Yine Başkana rakip bir yol mu izleyecek yoksa Başkanı destekleyen bir çizgide mi gidecek? Üçüncü yol olarak kendisi mi Başkan olacak?

Bütün siyasi partilerin bir amacı, bir vizyonu, bir misyonu, bir ideası vardır. Bunların en ulvi olanları ekonomik refah ve maddiyat partisi olmadan önce mağdur ve mazlum kesimlerin hakları için siyasi arenaya atılıp canla başla mücadele edenlerdir.

HDP kimine göre terör bağlantılı bir parti, kimine göre aykırı Kürtlerin partisi, kendi anlatımına göre ezilen halkları savunan bir Türkiye partisi. HDP’yi sorgulamak adına HDP’yi kendi tanımı üzerinden irdeleyelim.

Hayattan edindiğim çıkarıma göre kendisini ezilen insanların, mazlum ve mağdur kesimlerin temsilcisi olarak tanımlayan siyasal oluşumlar, siyasal hareketler, siyasal partiler halka hizmet söz konusu olduğunda iktidar onların ideallerine ve fikirlerine ters de olsa sorunlarla, mağduriyetleri giderme uğruna bağırlarına taş basıp ortaklık görevini üstlenirler. Bir tek ideolojilerinden taviz vermezler. Erbakan’ı düşünelim. CHP, MHP, DYP gibi partilerle koalisyon yapmıştır. Kendi fikrinden vaz geçmemiş ama fırsat buldukça da iktidarda rol almıştır.

Ülkemizde uzun yıllar sonra ilk defa Ak Parti hükümeti bir irade ortaya koyarak terör sorununu bitirmek adına çözüm masasını kurdu. Bu bağlamda akil insan topluluklarıyla bir çok görüşme yaptı ama kitlesel bağlamda en temel HDP’yi muhatap aldı.

Bu masanın kurulması, sorunlara diyalog yoluyla çözüm aranması hem Ak Parti, hem HDP, hem ülkemiz adına çok olumlu, çok büyük adımlardı. Bazı olumsuz gelişmeler yaşandıysa da ta ki HDP’nin Cumhurbaşkanımıza “ Seni Başkan Yaptırmayacağız “ söylemine kadar masa hep vardı. Bu söylem sonrası Cumhurbaşkanımız da diyalog yolunu kapattı.

HDP’ye sorsak muhtemelen kendini haklı görecektir ama ben bu olayda haklılık ya da suçluluğu es geçersek Kürtler adına kaçırılmış tarihi fırsatı görme imkanı bulacağız.

Şimdi önümüzde bir seçim var. Bu seçimde görünen o ki HDP kilit parti rolünde. Bu seçim ülkemiz açısından çok önemli ve ben inanıyorum ki bu seçim HDP açısından da çok önemli.HDP‘nin de bunu göz önünde bulundurmasını temenni ediyorum.

Siyasi partiler sokak kabadayısı ya da mafya babası değiller ama o kendi seçmen kitlelerinden kopuk da olmamalılar. Siyasi partiler fikri hedef ve ideallere sahip olsalar da öncelikle temsil ettikleri kesimin insan, mutlu, müreffeh yaşamalarından sorumludurlar. Buna da ancak ve ancak aldıkları oy izledikleri seçim stratejisi ile kavuşurlar.

Seçimleri siyasi partiler açısından KPSS sınavı kabul edersek kazanan partileri işe giren bireyler, kazanamayan partileri bir daha ki KPSS sınavına kadar işsiz avareler olarak düşünebiliriz. Maalesef ülkemizde bir sürü işsiz gibi bir sürü fonksiyonsuz parti var.

Varlığı çok şey ifade etmeyen partilerin kenarda kalması normal algılanabilir ama HDP gibi ciddi bir oy potansiyeline sahip, bir amacı olduğunu deklere eden bir partinin iktidar ortağı olma şansı varken kendini etkisiz muhalefet bırakacak bir eylemde bulunması parti açısından nasıl algılanır bilmiyorum ama bence çok kötü çok olumsuz bir adım. HDP yetkililerinin temsil ettiğini deklere ettiği halkı, ülkemizi defaatle düşünerek adım atmalarını istirham ediyorum.

“Seni Başkan Yaptırmayacağız” söyleminden sonra HDP‘den daha zayıf olan MHP seni başkan yaptıracağız söylemiyle iktidar oldu çok küçük bir oy yüzdesi ile hem meclise girdi hem bu ülkeyi yönetti hem kendi seçmenine rant sağladı. Hem de Ak Partide milliyetçi kanat ve söylemlerin yükselmesini sağladı.

HDP’nin o tarihte buna gücü misliyle vardı. Bu seçimde HDP’nin elinde yine tarihi bir  fırsat var. HDP bu fırsatıdoğru algılayıp önümüzdeki dönem illa iktidar bloğunda yer almalıdır. HDP bu fırsatı değerlendiremezse korkarım ki siyasi potansiyelini kaybederek Türkiye’de etkinliğini kaybeden bir parti konumuna düşecektir.

HDP’den bu seçimde doğru adım atarak ülkemizin ve halkımızın daha güvenli daha huzurlu yarınlara adım atmasında katkıda bulunmasını arzu ediyorum. Partinin de doğru adım atmakla sorumlu olduğunu unutmamasını temenni ediyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HDP NE YAPACAK?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin