İDAM CEZASI HAKKINDA

İdam, kendisi kadar kelimesi bile ürkütücü değil mi?

İdam cezası, bir kişinin, çeşitli yöntemler kullanılarak, yaşamına son verilmesidir. Geçmişten günümüze kadar uygulanan ve en ağır ceza biçimi olarak nitelendirilen idam cezası, günümüzde, ABD ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere çeşitli suçlar için uygulanmaktadır.

İdam cezasının gerekli olduğunu düşünen kişilerin başlıca argümanı, bu cezanın belirli suçların işlenmesinde önemli bir caydırıcı güce sahip olduğudur. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere idam cezasına karşı çıkanların argümanı ise, idam cezası uygulansa bile suçların işlenmeye devam ettiğidir.  Ayrıca, idam cezasının uygulanmaması gerektiğini savunanların bir diğer argümanı ise, özellikle belirli kişilerin idam edilmesinin sosyolojik olarak toplumda ters yönlü etki yaptığı ve bunun sonucunda da daha ağır toplumsal travmalar yarattığıdır.

Peki idam cezası uygulanmalı mıdır? Benim görüşüme göre, belirli suçların işlenmesinde idam cezası, önemli bir caydırıcı güce sahiptir! Belki bazı kesimler bana çok kızacak ama şunu kabul etmek lazım; bizim toplumumuz homojen bir toplum değil!!! Bu bir eksiklik değil aksine çok büyük bir zenginlik ancak bu zenginliğin kullanılabilmesi için ayrıca zenginliğin toplumsal refaha dönüşebilmesi için mutlaka idam cezası uygulanmalıdır.

Peki kimlere bu idam cezası uygulanmalıdır?

√ Bu ülkede yaşayan hatta ana rahminde ki çocuğun bile bilmesi gereken az ama, birlikte yaşamak için mutlaka gerekli, devletin geniş toplumsal kitlelerle oluşturmuş olduğu kırmızı çizgilerini aşan kişilere,

√ Kasten adam öldürmüş olan kişilere,

√ Toplamı beşten fazla olan, adam yaralama, gasp, yağmalama ve yol kesme suçu işleyen kişilere,

√ Hane ve iş yerlerine girerek konut ve iş yeri dokunulmazlığını ihlal ederek hırsızlık yapan kişilere,

√ Evlilik kurumunun yıkılmasına neden olan kişilere,

√ Yaptığı eylemlerle ticari faaliyetlere olan güveni zedeleyen veya yok eden kişilere,

√ Çocukların sosyo-psikolojik gelişimlerini etkileyecek nitelikte eylemlerde ve söylemlerde bulunan kişilere,

√ü Görev ihmali ve/veya etik dışı davranışları sonucu, toplumun bir bölümünün zarar görmesine neden olmuş kişilere

Tamam, idam cezası uygulansın, ama bu cezayı kim/kimler versin ve cezayı kimler son onayı versin. İdam cezası tabiî ki mahkeme kararı ile verilmeli ancak bu mahkemelerde, mutlaka 50 kişilik (bu kişilerin içerisinde mutlaka mağduriyet yaşayan kişi ve/veya kişilerin olması elzemdir) bir halk jürisinin olması ve halk jürisinin kararının hakim tarafından resen kabul edilecek bir mahkeme tarafından verilmesi gerekir. Birçok kişi eminim ki halk jürisinin gerekliliğini sorgulayacaktır. Ancak şunu bilmelerini isterim ki ne kanunlar nede ağır cezada görev yapan değerli yargı mensupları halkın iradesini bazı suçlara verilen cezalarda yansıtamıyorlar. Eğer kanunlar ve kanun uygulayıcıları toplumun huzuru için var ise, mutlaka halkın iradesi tecelli etmelidir.

İdam cezası ne zaman uygulansın? Her bir idam cezası, ilgili kişilerin yemin törenine ve/veya ilgili tarih aralığında gerçekleştirilmelidir. Mesela, bir inşaat mühendisinin işini iyi yapmamasından dolayı bir bina yıkılmış ve insanlar mağdur olmuş ise, yeni mezun olan inşaat mühendislerinin yemin töreninde önce idam gerçekleştirilmeli ve sonra yemin törenine geçilmelidir. Bu bütün meslek grupları için uygulamalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İDAM CEZASI HAKKINDA

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin