İrfan ARSLAN
İlimizden ülkenin dört bir yanına canlı hayvan satışı yapılırken bugün ilimize il dışından hayvan ve et getirildiğini belirten Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “Üretim gittikçe düşüyor. Üretici sattığının yerine koyamıyor. Bunun giderilmesi gerekir. Devletimiz üreticilerin sıkıntısına gerekli çözümü getirmeli ve üretici tekrar üretim yapmalı.” dedi.
Üreticilerin yaşadığı sıkıntıların çözümü için atılan adımların arzulanan neticeleri vermenin uzağında kaldığını belirten M.Ali Dumandağ, “Biz geçtiğimiz yıllarda da bu konuda gerek Bakanlık gerek ilgili Genel Müdürlüklere TOBB aracılığı ile bilgi sunmuş ve gerekli önlemlerin alınmasını talep etmiştik. Gündeme getirdiğimiz sorunların bir bölümüne gerekli önlemler alındı ancak yeterli olmadı. Bugün ilimizde üretici sayısı gittikçe düşüyor. Besi ahırları boş durumda. Hayvan fiyatları sürekli yükseliyor. Geçen yıllarda 40-50 lira canlı fiyattan aldığımız dana fiyatları bugün 200 liraya yükselmiş durumda.” dedi.
ET FİYATLARI 450 LİRAYI BULUR
Üreticilerin sıkıntısına gerekli çözüm getirilmediği sürece et fiyatlarının artmaya devam edeceğini belirten TicaretBorsası Başkanı M. Ali Dumandağ, “Ülkemizde et ihtiyacının karşılanması için üretim yeterli olmayınca ithalat yapılıyor. Gelen etin fiyatı 4.20, 4.35 Dolar arasında değişiyor. Canlı dananın fiyatı 300 liranın üzerinde. Bugün sürülere bakan çobanların aylık maaşları 15-20bin lira. Girdilerin fiyatları sürekli artış gösteriyor. Biz geçen yıl bu fiyatlar çok daha aşağıda iken etin fiyatının 350 lirayı bulacağını söylemiştik. Bugün bu rakamları bulmuş hatta geçmiş durumda. Şimdi gerekli önlemler alınmaz ve üreticinin sıkıntıları çözülmez ve üretici tekrar üretime yönlendirilmez ise gelecek yıl etin kilosu 450 lirayı bulacaktır.”
DEVLET DESTEK VERMELİ
Besicilik sektörünün ayakta kalmasının mutlaka sağlanması gerektiğini belirten Dumandağ, “Doğu Anadolu bölgesinde besicilik önemli bir sektör. Bu sektörün ayakta kalması gerekiyor. Besiye alınacak dana fiyatlarından tutun da, yem fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sektörü ciddi manada etkiliyor. Tüm bu sorunlar karşısında besicinin sermayesi günden güne erimektedir. Bu nedenle besiciye faizsiz kredi sağlanması önemli bir ihtiyaçtır. Bu sektörde bulunan ve gerçekten bu işi yapanlara Devletimiz gerekli desteği vermeli ve üretime yönlendirmelidir. Üretim yapılmadığı takdirde hem sektör daralacak hem buna paralel olarak et fiyatları artacaktır. Besiye alınacak dana fiyatlarından tutun da, yem fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sektörü ciddi manada etkiliyor. Öncelikle girdi maliyetlerini düşürecek tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor. Sonrada destekleme yapılmalı.” dedi.