Yaren KAYA
Türkiye genelinde 24 Eylül tarihinde çeşitli sendikalar ortak grev eylemi gerçekleştirdi. Elazığ’da da TÜRK HARB-İŞ sendikası, grev sırasında önemli bir konuşma yaptı. Elazığ İş Yeri Temsilcisi Yunus Hanbey, eylemde yaptığı konuşmada, işçilerin ve toplumun yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, “Bugün yine bir aradayız. Sıkıntılarımız artarak devam ediyor” dedi.
Hanbey, hayat pahalılığı, satın alma gücündeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi ve kamu işyerlerinde ücret dengesizliğinin başta işçiler olmak üzere geniş bir kesimin yaşam şartlarını ağırlaştırdığını vurguladı. “Mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntısıyla mücadele etmektedir. Sesimizi duyurmak istedik. Sağduyulu davranmaya gayret ettik. Diyalog kapılarını açık tuttuk. Ancak sonuç alamadık. Sürekli sabırlı olmamız istendi. Ama bıçak kemiğe dayandı” ifadelerini kullandı.
Artık sözlerini meydanlarda yüzbinlerle birlikte söyleyeceklerini belirten Hanbey, “Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz. Geçmiş yıllarda da ekonomik krizler yaşandı. Geçim şartları ağırlaştı. Ancak bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmedi” dedi. Enflasyon oranları ile işçi ücretleri arasındaki dengesizliğe dikkat çeken Hanbey, “Açıklanan enflasyon, yaşadığımız gerçeğin çok uzağındadır. Bizi yansıtmıyor. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu kayıp daha da artacaktır” uyarısında bulundu.
ENFLASYON VE ÜCRET DENGESİZLİĞİ
Açıkladığı öneriler arasında enflasyonun gerçek seviyesinde açıklanması gerektiğini belirten Hanbey, “İşçiler enflasyonun sebebi değildir. Enflasyonu düşürmek için fedakarlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalıdır” dedi. Ayrıca, ücretlerdeki farklılıkların çalışma barışını ve üretimi olumsuz etkileyebileceğini ifade ederek, “Acilen ek çerçeve anlaşma protokolü yapılmalıdır” dedi.
Sosyal güvenlik sistemindeki sorunlara da değinen Hanbey, emekli aylığı bağlanmasında geçmişte yapılan düzenlemelerin etkilerini daha iyi anladıklarını belirtti. “Aynı işyerinde aynı dönemde çalışan iki işçiye emekli aylığı başvuru tarihleri farklı olduğu için farklı aylık bağlanabilmektedir” diyen Hanbey, bu durumun birçok işçinin emeklilik başvurusu yapmasına neden olduğunu belirtti. Nitelikli çalışanların bu fark sebebiyle emekli olmayı tercih ettiğini vurguladı.
KIDEM TAZMİNATLARI ERİMEKTE
Hanbey, işçilerin kıdem tazminatlarının da zamanla eridiğine dikkat çekerek, “Geçimini emeği ile sağlayan işçilerin emeklilik döneminde önemli bir güvencesi alacağı kıdem tazminatıdır. İşçiler geçmiş yıllarda kıdem tazminatları ile iyi kötü bir ev alabilmekte, çocuklarını evlendirmekteydi” dedi. Kıdem tazminatına yönelik geçmişte yapılan protestoları hatırlatarak, “Meydanlarda ‘kızımız çeyizi, oğlumun düğün parası’ dediğimizde, ortadan kaldırılmasına karşı durduk” ifadelerini kullandı.
Hanbey, Türkiye’nin ucuz işgücü ülkesi olmayacağını ve zorlu çalışma şartlarını işçilerin yaşadığını belirtti. “Geçim sıkıntısını biz çekiyoruz. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz” diyerek, “Yaşasın Ekmek, Barış ve Özgürlük” şeklinde konuşmasını sonlandırdı. Bu eylemle birlikte, sendikaların ortak taleplerinin daha geniş bir platformda dile getirileceği mesajı verildi.
Ayrıca, Yol-İş1 Sendikası, Yol-İş2 Sendikası ve Eğitim Bir-Sen de ülke genelinde grev yaparak işçilerin taleplerine destek verdiler.