İşsizlik Sorunu Büyüyor

featured

Yaren KAYA

Yaşanan çeşitli yenilikler ve gelişmeler ile ortaya çıkan istihdam ve işsizlik Türkiye’de olduğu gibi ilimizin de sorunu haline geldi. Enflasyonun yükselmesi ve yaşanan 2020 Elazığ Depreminin yaralarını silemeden meydana gelen 2023 depreminin ardından çevre illerden Elazığ’a gelen göçlerle işsizlik sorunu gün geçtikçe artıyor. Birçok iş kolunu kaldırabilecek yapıya sahip olmasına rağmen Elazığ son yıllarda yaşanan ekonomik krizle zorluklar yaşıyor. Bu zorlukların en başında ise işsizlik sorunu geliyor.

Pandemi ve 2020 Elazığ depreminin sonucunda aldığı yaraları iyileştirmeden meydana gelen 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonucunda Elazığ’daki sorunlar büyümeye devam ediyor. Çevre İllerden alınan göçlerle ile nüfusun yükselmesi, işsizlik oranında yükselmeye istihdam oranında da düşmeye neden oldu.

GÖÇ YÜZÜNDEN ELAZIĞ’LILAR İŞ BULAMIYOR

Tüm dünyada olduğu gibi Elazığ’da da çözülmeyen sorun haline gelen işsizlik altında birçok neden barındırıyor. Talep yetersizliği, ekonomik kriz, ekonomik büyüme hızının durgun olması gibi nedenler işsizlik oranının artmasına neden oluyor.

2020 Depremi ve Pandemiyle Elazığ’da yaşanan ekonomik kriz beraberinde işsizlik oranında yükselmeye neden oldu. Bu sorunlar çözülemeden meydana gelen 2023 Kahramanmaraş merkezli depremle çevre illerden göç alınması ve yabancı uyruklu vatandaşların daha az maaşla kayıtsız olarak çalışması Elazığ’da işsizlik sorununun çözülmeden daha da artmasına neden oluyor.

İş imkânlarının azlığı, işverenlerin enflasyondan dolayı piyasada tutunma çabası asgari ücretle ve sigortalı eleman çalıştırmak yerine yabancı uyruklu vatandaşları tercih etmesine neden oluyor. Yabancı uyruklu vatandaşların normal maaşın altında ve daha fazla çalışmaları Elazığlı vatandaşların kısıtlı olan iş bulma imkânlarını daha da zorlaştırıyor.

GENÇLER ELAZIĞ’I TERK EDİYOR

Asgari ücretin hızla yükselmesi sonucu işverenin daha az ve deneyimli eleman tercih etmesi, Enflasyonun yükselmesi ve alım gücünün yükselmesiyle işçinin asgari ücretle geçinememesi ve daha yüksek maaş beklentisinde olması, yabancı uyruklu vatandaşların kayıtsız ve daha ucuza çalışması gençlerin işsizlik oranında artışına neden oluyor.

Yapılan araştırmalara göre son yıllarda işsizlik sorunundaki gençler ve yetişkinler arasındaki fark gittikçe büyüyor bu durumun sonucunda da işsizlik sorunu daha yoğun olarak genç nüfusa doğru kayıyor. Eğitim düzeyiyle ilişkili olması gerekirken bakıldığı zaman üniversite mezunu gençlerin daha fazla işsizlik sorunu yaşandığı görülüyor. Elazığ’da işsizlik oranındaki bu artış gençlerin iş bulmak için memleketlerini terk edip başka illere gitmesine ve ilimizdeki genç nüfusun düşmesine neden oluyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İşsizlik Sorunu Büyüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin