İrfan ARSLAN
Elazığ’da hayvancılığın ihtiyacı olan kaba yem üretimi konusunda yapılan planlama kapsamında üreticilerin ihtiyacına çözüm getirmek için Yem Bezelyesi ve Macar Fiği ürününde tohumluk dağıtımı yapılıyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, yapılan tohum desteklemesi ile hem hayvancılık sektörünün yem sıkıntısına çözüm getirme hem topraktaki azot miktarının artmasına hem de mera üzerindeki baskıların azalmasını sağladıklarını belirtti.
Elazığ Valiliği İl Özel İdaresince Finansmanı sağlanan ve Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan Proje kapsamında oluşturulan “Yem Bitkisi Ekiliş Alanı Geliştirilmesi Projesi” 2023 yılı sonbahar döneminde ekimi yapılacak olan Yem Bezelyesi ve Macar Fiği ürününde tohumluk dağıtımı yapıldığını belirten Kılıç şunları söyledi.
“Elazığ ilinde kaba yem açığının karşılanabilmesi yem bitkileri ekim alanlarının artırılmasıyla mümkündür. Bu amaçla kalite ve verim yönünden üstün vasıflı yem bitkileri tohumluğunun ilimiz çiftçilerinin ihtiyaç duydukları zamanda ve yeterli miktarda tedarik edilmesi gerekmektedir. Bu da uygulanacak Yem Bitkilerini Geliştirme Projeleri ile çiftçilerin konuya yönelmelerini sağlamakla mümkün olacaktır. Ayrıca uygulanacak bu yem bitkileri projesi ile münavebe sistemi devreye sokularak nadas alanlarının daraltılmasına da imkân sağlanacaktır.”
MERA BASKISI AZALACAK
Bu proje ile; Hayvancılığın ihtiyacı olan kaliteli kaba yem üretimi artarak, et ve süt veriminin artmasına ve çiftçilerin yem giderlerinin azalmasına katkı sağlayacaktır.
Yem Bitkileri ekilişlerindeki artış ile hem toprağın azot miktarının artmasına hem de mera alanlarındaki otlatma üzerinde baskı azalacaktır. Hayvan baskısı merada yoğun olduğu zaman mera kendini toparlayamayabiliyor. Bu tür durumlarda çiftçilerimizin yardımına ancak bu tür yem bitkileri geliyor ve bu yem bitkilerinin ekiliş alanlarının genişletilmesi de bizim için kıymetli. 2 yıldır İl Özel İdaremiz çiftçilerimize çok ciddi katkılar sunuyorlar. Geçen 1107 çiftçimize bu yıl 140 çiftçimiz olmak üzere totalde 1250 çiftçimize ulaştı ve ilimiz genelinde de bu yılla beraber totalde 1.8 milyon TL’lik bir katkıyı çiftçilerimize sunmuş oldular kendilerine teşekkür ediyorum.
2022 yılında Elazığ il genelinde 1107 çiftçimize 35.003 dekar alanda 2.526.922 TL yem bitkileri desteklemesi yapmıştır.
Dağıtımı yapılacak olan;9.450 Kg Yem Bezelyesi ve 11.550 Kg Macar fiği ile toplamda 21.000 Kg yem bitkisi tohumu % 50 hibeli olarak 140 çiftçimize 1333 dekar alanda ekim yapmaları için dağıtılacaktır dedi.