1. Haberler
  2. YEREL
  3. Kadın Cinayetleri Sadece Kadınların Değil, Toplumun Meselesidir

Kadın Cinayetleri Sadece Kadınların Değil, Toplumun Meselesidir

featured

Yaren KAYA

HAK-İŞ Konfederasyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 81 ilde meydanlarda toplanarak, şiddetin her türlüsüne karşı birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. HAK-İŞ Elazığ İl Başkanı Gökhan Arpa, yaptığı açıklamada, kadın cinayetlerinden ekonomik eşitsizliklere, Gazze’de yaşanan insanlık dramından çalışma hayatındaki ayrımcılığa kadar birçok toplumsal soruna dikkat çekerek, çözüm önerilerini sıraladı.

“ŞİDDET, TOPLUMSAL BİR SORUNDUR”

Günümüzde şiddetin fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve siber gibi birçok farklı türüyle karşılaşıldığını belirten İl Başkanı Arpa; Yapılan araştırmalara göre, şiddete en çok kadınların maruz kaldığını vurgulayan Arpa, bunun yalnızca bireysel değil, toplumsal bir problem olduğunun altını çizdi. Son beş yılda Türkiye’de 1.585 kadının katledildiğini, 2024’ün ilk 10 ayında ise 357 kadının yaşamını yitirdiğini ifade etti.

 

GAZZE’DE YAŞANANLAR: “SOYKIRIM VE İNSANLIK DRAMI”

Açıklamanın önemli bir bölümü, Gazze’deki trajediye ayıran HAK-İŞ, İsrail’in saldırıları sonucu binlerce kadın ve çocuğun yaşamını yitirdiğine, yüz binlerce insanın ise temel haklardan mahrum bırakıldığına dikkat çekti. Arpa, Filistin’de işlenen savaş suçlarına karşı uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini vurgulayarak, “Dünya suskun olsa da HAK-İŞ olarak biz susmayacağız” dedi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI SOMUT TALEPLER

HAK-İŞ, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda somut taleplerini de kamuoyuyla paylaştı. Öne çıkan maddeler arasında şunlar yer aldı:

  • ILO C190 sözleşmesinin onaylanması ve toplu iş sözleşmelerine uyarlanması.
  • İş yerlerinde şiddete sıfır tolerans politikasının devlet politikası haline getirilmesi.
  • Kadın dostu işyerlerinin teşvik edilmesi ve eşit işe eşit ücret ilkesinin uygulanması.
  • Sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi ve kadın çalışanların güvencelerinin artırılması.
  • Şiddete maruz kalan kadın çalışanlara ücretli-ücretsiz izin, esnek çalışma, yeniden işe alımda öncelik hakkı gibi imkanlar tanınması.

“ŞİDDETİ YENMEK İÇİN ÖRGÜTLENMELİYİZ”

HAK-İŞ İl Başkanı Gökhan Arpa açıklamasında, sendikal örgütlenmenin çalışma hayatındaki şiddeti önlemedeki etkisine vurgu yapıldı. Yapılan araştırmaların, sendikasız çalışanların şiddete maruz kalma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyduğunu belirten Arpa, “Sendikalar, sadece emekçilerin değil, kadınların da güvenli limanıdır. Kadın emekçilerimizi dayanışmaya davet ediyoruz” dedi.

“ACİZ OLMAYIN, KADINA ŞİDDET UYGULAMAYIN”

Başkan Arpa kadın-erkek eşitliğini savunan bir yaklaşımla, şiddete karşı ortak mücadelenin önemini vurguladı. Kadına yönelik şiddeti bir “acizlik” olarak niteleyen Arpa, “Kadınlara, çocuklara, hayvanlara ve tüm canlılara yapılan şiddet karşısında sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

 “YAŞASIN DAYANIŞMA VE MÜCADELEMİZ”

HAK-İŞ Konfederasyonu, 25 Kasım’ın yalnızca bir farkındalık günü değil, aynı zamanda bir mücadele günü olduğuna dikkat çekti. Başkan Arpa, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Şiddetin her türlüsünün son bulduğu bir dünya diliyoruz. Yaşasın HAK-İŞ, yaşasın kadın-erkek dayanışması!”

HAK-İŞ, toplumsal dayanışma ve sendikal örgütlenme ile şiddeti yenme konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyarak, tüm tarafları ortak mücadeleye davet etti.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kadın Cinayetleri Sadece Kadınların Değil, Toplumun Meselesidir
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin