Elazığ’da Şiddetin izi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konulu Sempozyum düzenlendi.  Fırat Tıp Birliği Öğrencilerinin düzenlediği Sempozyum, Elazığ Belediyesi, Elazığ Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının destekleri ile Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

 

Şiddetin temel amacının sindirmek ve çıkar sağlamak olduğunu ifade eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Kaya Gürgöze, Toplumun ahlaki bir tavır alması gerektiğinin altını çizerek: “Aslında hepimiz şiddet yapmaya ve yapılmaya aday insanlarız böyle düşünmek gerekiyor. Tüm toplum kesinlerinin aynı fikirde olması lazım. ahlaki bir tavır sergilememiz gerekiyor.” Dedi.

 

 

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu’nun Eşi, Uzman Psikolojik Danışman Dr. Ayfer Hatipoğlu, Aile içi şiddetle mücadele hedefiyle kurulan Beyaz Ev Aile Merkezi ile ilgili bilgi verdi. Hatipoğlu, Elazığ’da da açtıkları Beyaz Ev ile amaçlarının şiddet olgusunu olabildiğince azaltmak olduğunu ifade etti.

Dr. Ayfer Hatipoğlu: “Beyaz Ev projesi 5 yıl önce ilk olarak İstanbul’da başladı. şiddete maruz kalanlara yönelik çalışmalar yapılmış ama faillere dönük büyük kapsamlı bir çalışma yapılmamış. İlk yola çıkarken bunları irdeledik. Bununla ilgili başlattığımız çalışma Beyaz Ev adını aldı. Merkezimizi Elazığ’a kazandırdık Mustafa Paşa Mahallesi’nde. İstanbul’da 2 3 yıllık süre zarfında bize başvuran 50 kişiden daha sonra kayıt 1 kişide oldu. Buda sosyal bilimler alanı için çok büyük bir başarı aslında. Amacımız Beyaz Evi biraz daha kanuni bir zemine oturtarak şiddet olgusunu bitirmek ütopya olur ancak en azından biraz daha minimize etmek amacı ve gayretindeyiz.” Dedi.

 

 

Programın açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi.

Aile İçi ve Kadına Şiddetle Mücadele Amirliği Komiser Yardımcısı Sevim Cengiz Usta, Kadına yönelik şiddette Emniyetin Önlem, Müdahale ve Koruma konusundaki rolü üzerine bilgi verdi.

 

 

Doç. Dr. Turgay Börk İse Şiddet Vakalarında Adli Tıp İncelemeleri konusuna değindi. Börk, Elazığ genelinde 2021 yılında yapılan bir uzmanlık tezi çalışmasının sonuçlarını paylaştı.

 

 

Av. Demet Kayaoğlu, Hukuki Perspektiften Haklar, Yükümlülükler ve Çözümler konusunda bir sunum yaptı.

 

 

Prof. Dr. Ebru Önalan ise Şiddetin Genetiğine Yolculuk başlığı ile yaptığı sunumda, insanlarda yaklaşık 40 genin şiddet davranışı ile ilişkili olduğunu ortaya çıkarıldığını belirtti. Önalan, bir kişide genetik yatkınlığın olup olmadığı konusunda test yapılabileceğini dile getirdi.

 

 

Program plaket takdimi ile sona erdi.