İrfan ARSLAN
Elazığ’da doğru teknik, doğru tohum ve doğru üretim ile tarımsal alanda rekolte artışının yaşandığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, “Hububat üretiminde ilimiz sezon başında süne tehlikesi yaşamasına karşılık, özellikle yağışların bol alması sonucunda rekoltede adeta patlama yaşadı. Arpa üretiminde ilimiz ülke genelinde 21. Sıradan 19. Sıraya yükselmiştir.” dedi.
TAKİP PROJESİ ETKİLİ OLDU
Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, ilimizde ki tarımsal girdilerde yaşanan artışların temelinde Çiftçi Takip Sisteminin etkili olduğunu belirterek” Bakanlığımız ile birlikte ilimizde ki tarımsal üretim yapan üreticilerimi takip etmeye başladık. Bu takip sisteminde üreticinin ürün tercihine katkı sağlamanın yanında özellikle sertifikalı tohum desteği ile üretimini artırmanın ve kalitesini artırmanın çalışmalarını yaptık. Bakanlığımız sertifikalı tohum dağıttı. Sene başında yaşanan süne tehlikesini çok doğru yönettik. Burada kimyasal mücadeleden çok biyolojik mücadele yaptık ve bununda olumlu sonuçlarını ürün olarak almanın mutluluğunu yaşadık.
İlimizde yaklaşık 1 Milyon Dekar alanda tarımsal üretim yapılmaktadır. Bu yıl Arpa ve Buğdayrekoltesi 400 bin tona ulaştı. Çiftçi ürününü Türkiye Mahsulleri Ofisine teslim ettiği gibi kendi işletmesine de götürüyor. Bu konuda da bir sıkıntı yaşanmıyor.2022 yılında Elazığ Arpa üretiminde ülke genelinde 21. Sırada iken bu yıl 19. Sıraya yükseldi. Bakanlığımızın sertifikalı tohum desteği ile alnı dekar alanda üretimin artışı sağlanmıştır. Baktığımızda dekar başına 350 ile 700 Kg. Arasında ürün alınması sağlanmıştır.”
NOHUTTA ÜRETİM ARTTI
Elazığ’da sadece Arpa Buğday da değil nohut üretiminde de artış yaşandığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, “Baktığımızda ilimizde 2018 yılında 1174 ton olan nohut üretimi, 2022 yılında 2500 tona, bu yıl ise 3 bin tona yükseldi. Bu üründeki artış özellikle ilimizde ekonomik katkı olan Ağın Leblebisi üretimini artıracak bunun sonucunda da hem üretici hem de ticari bir ürün olan Ağın Leblebisi vasıtasıyla vatandaşlarımız ekonomik olarak daha çok kazanacaktır.
Nohut aynı zamanda yemeklik olarak da ticarette ilimize ekonomik kazanç sağlayacaktır. Bu sektörde ki artışların nedeni üreticilerimiz ile sürekli hale getirdiğimiz diyalog sonucu üretimde doğru tercih, doğru teknik ve doğru tohum kullanımı etkili olmuştur.” dedi.
DOMATES ÜRETİMİ DE ARTTI
Elazığ’ın Domates üretiminin de artış gösterdiğini belirten Ali Kılıç, “İlimizde 20 bin dekar alanda domates üretimi yapılıyordu. Bu yıl 5 bin dekar yeni bir alanda üretime kazandırıldı. Geçen yıl TÜİK Verilerine göre ilimizde 79 bin ton domates üretimi olduğu açıklanmıştı. Biz bu yıl sadece yeni açtığımız beş bin dekarlık alanda yaklaşık 50 bin ton domates üretimi gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta bu konuda bazı çalışmalarımız olacak. Domates üretimi ilimize ekonomik olarak önemli kazançlar sağlayacaktır. Çünkü bu üründen Salça, Ketçap, kurutulmuş domates gibi ihracatı yapılan ürünler elde ediliyor. Bu açıdan baktığımızda Elazığ Domates ihracatı yapan ve ülkemize döviz kazandıran bir il konumuna geldiğini görüyoruz.” dedi.