İrfan ARSLAN
Yağışların mevsimsel değerlerin altında kalması nedeniyle kurak geçen ve tarımsal üretim yapar çiftçilerin önemli kayıplar yaşadığı bir yılın ardından çiftçilerin yaralarının sarılmasını sağlayacak tedbirlerin alındığı açıklandı.
Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Turan Karahan, düzensiz yağış ve yıllık yağış ortalamasının altında kalınmasından kaynaklı yaşanan kuraklığın yüzde 30 ile 80 arasında kuraklık yaşandığını belirterek şunları söyledi.
“ 2020-2021 yetiştirme sezonunda tüm Türkiye de olduğu gibi Elazığ ilimizde de yağış rejiminden düzensizlik ve düşen yağış miktarının az olmasından dolayı lokasyonlara göre değişmekle birlikte %30 ile 80 arasında bir kuraklık yaşanmıştır. Bu durum yağışa dayalı şartlarda yetiştirilen buğday, arpa, mercimek ve yem bitkileri başta olmak üzere birçok üründe ciddi manada verim kaybına sebep olmuştur. Bu durum çiftçi ve üreticiyi ekonomik yönden önemli derecede olumsuz etkilemiştir. Tarım üretimi riske dayalı doğal şartlara karşı bir üretim olduğu için bu tarz doğal afetlerde haliyle kaçınılmazdır. Türkiye cumhuriyeti devleti güçlü bir devlet anlayışıyla her türlü afette vatandaşının yanında olduğu gibi kuraklıktan etkilenen çiftçi ve üreticisinin de daima yanında olmuştur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kuraklık etlerini minimize etmek ve çiftçinin üretimine devam etmesin sağlamak adına bazı çalışmalar ortaya koymuştur. “
Zarar Görenleri Zararları Oranında Destekleme Yapılacak
Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Turan Karahan, zarar gören ve çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan üreticilerin bu zararlarının karşılanmasına yönelik gerekli kararların alındığını belirterek şunları söyledi.
“ Özellikle çiftçinin ziraat bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi için ilk adımlar atılmış yine kuraklıktan etkilenen çiftçilerin kuraklık etki oranına göre değişmekle beraber dekar başına 100 TL nakdi destek sağlanması için yakın tarihte resmi gazetede tebliğ yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bunun dışında Tarım ve Orman Bakanlığınca sonbahar Ekim sezonunda çiftçilere %75 hibeli buğday, arpa, mercimek ve yem bitkilerinin tohumluk desteği verilecek olup bu desteklerle çiftçi mağduriyetinin bir nebze olsun giderilmesini sağlamak ve üretimin devamlılığını oluşturmak için önemli adımlar atılmıştır.
Yağış rejminden kaynaklı üretici zararlarının giderilmesine yönelik olarak devletimiz ve bakanlığımız tarafından alınan kararlar ile üreticilerimizin sıkıntısına çözüm getirilmesi üreticilerimizi bir nebzede olsa mutlu etmiştir ” dedi.