Karahan: Yıllık Üretimimiz 21 Bin Ton

featured

İrfan ARSLAN

Keban Baraj gölü üzerinde kurulan balık üretim merkezlerinin yıllık balık üretim kapasitesinin 35 bin ton olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan; ”Bu merkezlerimizin yıllık balık üretimleri 21 bin ton. Bu üretim ile kapasitemizin altında üretim yapılmakta “dedi.

Elazığ’ın balık üretiminde çok önemli gelişmeler sağladığını, üretimi yapılan bazı balık türlerinin dünya ülkelerine ihraç edildiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan; “Elazığ’da su ürünleri üretimimiz hız kesmeden devam ediyor. Uzun yıllardır alabalık üretimi ile Türkiye birincisi olduğumuz gibi 2019’da 18 bin tonun üzerindeki üretimimizle yine birinci sıradaki yerimizi koruyoruz. Özellikle 68 bin hektar su yüzeyi alanına sahip olan ilimizde alabalık yetiştiriciliği için birinci sınıf su kalitesine sahip olmamız bu avantajı ortaya çıkarmaktadır. 160 civarında kafes balıkçılığı yapan tesiste yapmış olduğumuz üretim ile Türkiye’deki en fazla alabalık üretimi gerçekleştiriyoruz “dedi.

Karahan; “Burada yapılan üretim ile özellikle somon ve alabalık türlerinde dünya ülkelerine yaptığımız ihracat her geçen yıl artıyor. Bu artış, özellikle baraj gölü üzerinde kurulan tesislerin üzerinde kurulu olan suyun kalitesi. Bu suda üretimi yapılan son derece kaliteli ve dünyanın kabul gördüğü lezzette balık üretimini sağlıyor. Yapılan üretim ile 30 ülkeye ihracat yapılması ilimiz ekonomisi ile bu alanda faaliyette bulunanların kazancı oluyor ”dedi.

Karahan: Hibe Desteği Veriliyor

“Elazığ’da ticari olarak alabalık yetiştiriciliğinin çok yakın bir geçmişi var. 2006 yılında sektörün başlamasıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hem işletme kurulumu hem de üretim anlamında yaptığı desteklemeler, bu sektörün ilimizde ve Türkiye’nin genelinde büyümesine ciddi bir ivme kazandırdı. Benim eskiden koordinatörlüğünü yaptığım Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu marifetiyle kafes balıkçılığında hem kafeslerin kurulumu hem de orada kullanılan bütün makine ekipmanlarına, aynı zamanda balık işleme tesislerine yüzde 65’e varan bir hibe desteği sağladık. Dolayısıyla bu hibeyle birlikte işletme sayımız her geçen gün arttı, buna paralel olarak kalite de arttı. Çünkü eskiden karakafes dediğimiz balık kaybının ve ölümlerinin gerçekten çok olduğu ve kontrolün çok fazla yapılamadığı, yine yemlemenin çok farklı metotlarla yapıldığı bir yöntem kullanılıyordu. Ancak şimdi desteklemelerle birlikte offshore dediğimiz kafes balıkçılığının yaygınlaşması işletme sayısının artışıyla birlikte kaliteyi, üretim miktarını ve kazancı da artırdı. Bu da sektöre olan rağbetin de artışını beraberinde getirdi. Aynı şekilde biz şu anda alabalık üretimi yapan vatandaşlara porsiyon başına 75 kuruş gibi çok ciddi bir destek sunuyoruz. Yani yıllık 21 bin 500 tonluk üretimi düşündüğünüzde milyonlarca lira sıcak parayı, bakanlık olarak her yıl üretim yapan balıkçılarımızın hizmetine veriyoruz.”

Su Ürünlerinde Türkiye Liderliğine Adayız

Elazığ’ın Hazar Gölünde de balık üretimi konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Turan Karahan “Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki Hazar Gölü’ne endemik Şiraz balığı konusunda çalışmalarımız sürüyor. Şiraz balığının çok lezzetli bir balık olduğunu ve geçen sene Şiraz balığının yavru üretimini, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımız ile Hazar Gölünde de balık üretimini gerçekleştireceğiz. Böylece sadece tatlı su balıkları değil, alabalık ile değil Hazar Gölünde yapacağımız balık üretimi ile birlikte ülkemizin bu alanda ki üretiminde liderliğe aday olacağız.” dedi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karahan: Yıllık Üretimimiz 21 Bin Ton

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin