Türkiye’de daha çok sahil şeritlerinde ve ılıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilen Trabzon Hurması, 2018 yılından bu yana çeşitliliği artırmak adına İlçe Tarım Müdürlüğü’nün destekleri ile Keban’da yetiştiriliyor.

 

 

İlçe Tarım Müdürlüğü destekleri ile Çalık Köyünde 15 dekar alanda 550 adet Trabzon Hurması ağacı yetiştiren Fethi Özdemir’in bahçesinde Keban Kaymakamı Furkan Atalık, Keban Belediye Başkanı Yücel Doğan ve Elazığ İl Tarım Müdürü Saadettin Taşkesen’in katılımı ile Trabzon Hurması hasadı yapıldı.

 

 

Etkinlikte konuşan Keban İlçe Tarım Müdürü Ziyattin Seçkin, ilçe müdürlüğü olarak Keban’da ürün çeşitliliğinin artması amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederken, “İlçemizde alabalık üretiminden sonra kayısı arpa badem ceviz üretimi de yapılmaktadır. İlçe müdürlüğümüzün desteğiyle şuan bulunduğumuz arazide 2018 ‘de dikilen hurma fidanları geçen yıl 7.5 ton bu yılda 10-12 ton ürün beklenmektedir. Bölgede ilk olma özelliği taşıyan bahçemizde her geçen yıl ürün miktarı artmaktadır” dedi.

 

 

Keban İlçe tarım müdürlüğünün destekleri ile 2018 yılında üretime başladığını söyleyen Üretici Fethi Özdemir, ürün rekoltesini her geçen yıl artırdıklarını kaydederken, “Trabzon hurması cennet hurması dediğimiz bahçemize 2018’de ile müdürümüzün desteğiyle böyle bir bahçe kurduk. Bu süreçte müdürümüz bize her türlü desteği verdi. İlk yıl 1.5 ton ile başladığımız üretime 10-12 ton arası bir kapasiteye ulaşma hedefindeyiz” dedi.

 

 

Elazığ İl Tarım Müdürü Saadettin Taşkesen, Fethi Özdemir’in böyle bir girişimin yapmasının oldukça anlamlı olduğunu belirterek, bu üretimin diğer çiftçilere örnek olması temennisinde bulundu. Taşkesen, “Öteden beri fıratın ana merkezi berekete ekmeğe dönüştüğü yerin sadece balıkla adlandırıldığını biliyorduk. Şimdi çok fazla ürünün yetişemediği bir yerde bu şekilde bir bahçenin kurulmuş olması ve burada olmaktan mutluyum. Umarım bundan sonraki üreticiler içinde bu bölgedeki kişiler içinde bu şekildeki bahçeler örnek olur” ifadelerini kullandı.

 

 

Keban’ın üretim çeşitliliğinin artmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Keban Belediye Başkanı Yücel Doğan, üretimde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti. Doğan, “İlçemizde bu hurmanın üretilmesi bizim için bir gurur kaynağı. İlçemiz sürekli balıkçılıkla öne çıkarken hem tarım il müdürlüğümüzün hem ilçe müdürlüğümüzün destekleriyle bizimde belediyemiz ve kaymakamımızın desteğiyle bu bahçe sisteminin ilçemize ve Elâzığ’a bir katkı vermesini canı gönülden istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Keban’ın Trabzon Hurması üretiminde Doğu Anadolu’da birinci sırada olduğunu kaydeden Keban Kaymakamı Furkan Atalık, ürün çeşitliliğinin artması noktasında çiftçilere her türlü desteği sağlayacaklarını belirtirken, “Mezopotamya’nın doğuş noktası fıratın doğduğu yer Keban’dan güzel bir etkinlikle size merhaba diyoruz. Trabzon hurması Doğu Anadolu’da ve Elâzığ’da üretme anlamında Keban birinci sırada bundan dolayı gurur duyuyoruz. Keban sürekli balıkla anıldı ama tarım il müdürlüğümüzün hem ilçe müdürlüğümüzün destekleriyle ürün desenini her yıl değiştirerek ülke ve Elâzığ ekonomisine katkı sağlamak için mücadele ediyorlar” şeklinde konuştu.

 

 

Program kürsü konuşmalarının ardından davetliler tarafından Trabzon Hurması hasadının yapılması ve ürünlerin olgunlaştırıldığı alanların incelenmesinin ardından sona erdi.