KURAKLIK VE ÇİFTÇİNİN ÇİLESİ

Ülkemizin en önemli problemlerinden biri tarımsal alanda yapılan üretim. Çiftçiler ektiklerinin karşılığını alamıyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Bahar aylarında yaşanan zirai don, yaz aşlarında ki kuraklık, gübre ve mazot fiyatları, ekilen dekarda alınan üründeki düşüş, susuzluk ve diğer nedenler üreticileri zor ve sıkıntı içinde bırakıyor.

Dünya ülkeleri arasında tarımsal üretimde kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan ülkemiz bugünlerde artık bu özelliğini kaybetmiş durumda. Ülkemizin tarımsal alanda ki ihtiyacının artması veya yapılan üretimin düşmesi ithalata yönelinmesine neden oldu. Artık tarımsal üretim bir yana ülkemizde hayvancılık sektörünün ihtiyacı olan saman ve arpa bile dışarıdan ithal edilir konuma gelmiş.

Hal böyle olunca da sıkıntı giderek artıyor. Tarımı bekleyen en önemli tehdit ve tehlike Kuraklık olarak karşımızda duruyor. Tarım ve Orman Bakanlığı su konusunda sıkıntı yaşanması adına çok önemli tedbirler alarak uygulamanın çabası içinde. Ancak bu da yeterli olmuyor. Nitekim ilimizde binlerce çiftçi kuraklıktan dolayı mağduriyet yaşadılar.

Kuraklık sadece ekonomik sıkıntı getirmiyor üretimi de olumsuz etkilediği için bir sonraki yıl içinde olumsuz bir tablo oluşturuyor. Bu olumsuz tablonun tersine dönmesini sağlamak adına, Mevcut tarımda, su kullanımını damla sulamaya çevirmek için çiftçiye gerekli destek verilmelidir. Akarsularımızın denizlere dökülmesini önlenmek için, su yataklarına zarar vermeyecek şekilde, yer altına büyük su havzaları oluşturmalıdır. Akarsularımızın suyunun bir kısmını mevcut en yakın göllere veya göletlere pompalayarak korumak ve bu suları ihtiyaca göre dağıtmak gerekmektedir. Evlerdeki su kullanımının azaltılması amacıyla, yazılı ve görsel basında, halkı bilinçlendiren yazılara ve programlara yer verilmelidir. Şehirlerin sokaklarından boşa giden yağmur sularını ve binalardan akan suların depolanmasını sağlayan projeler üretilmelidir. Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan suların arıtılmak suretiyle ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılması sağlanmalıdır.

Bunların yapılması durumunda ülkemizde yaşanmaya ve çiftçilerimizi olumsuz bir şekilde etkileyen kuraklık için çözüm üretilmiş ve çitçilerin bu alanda sıkıntılarına önlem getirilmiş olacaktır.

Bunların yapılması ile sadece üreticilere değil, içme suyu ve enerji içinde gerekli önlemler alınmış olacaktır. Önümüzdeki yıllarda suyun durumu ne olacak bilinmiyor. Yağışlar artar ise sıkıntı çözüm bulacaktır. Ancak bunun bir garantisi yok. Ne yağacak ne kadar yağacak bunu ancak Allah takdir edecektir. Bu nedenle gerekli önlemler alınmalı ve mutlaka suyu tasarruflu olarak kullanmamız gerekecek.

Tarımsal alanda ki sulama mutlaka kapalı sisteme dönüşmeli. Sulama da kartlı sistemuygulanmalı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KURAKLIK VE ÇİFTÇİNİN ÇİLESİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin