Maden’de İzabe Tesisi Kurulsun

featured

İrfan ARSLAN

MTA’nın ilimizde yaptığı sondaj sonucunda Maden ilçesinde bulunan Bakır rezervinin işletilmesine yönelik başlayan çalışmalar kapsamında bölgede hafriyat alımı sürüyor. Hafriyat alımının ardından cevher çıkarılmasına başlanacak. Bakır rezervinin bulunduğu bölgede yer altından çıkarılacak olan cevherin işlenmesini sağlayacak tesislerin kurulması ilimiz ve bölgemiz adına olumlu neticeleri beraberinde getirecektir.

“5 TESİS KURULMALI”

Cevher sahasında beş tesisin kurulması ile yer altından çıkarılacak cevherin ayrışması mümkün hale gelecek. İhalesi yapılan alanda yapılacak olan çalışmalarda sadece Bakır cevheri çıkmayacak. Çıkarılacak olan madenin içinde birçok ürün yer alıyor. Bunların ayrışması için en az beş farklı tesisin kurulması gerekiyor. Yer altından çıkarılacak olan madenin içinde Pirit, bunun ayrıştırılması ile sülfürik asit elde edilecek bunu da Tarım gübresinin üretilmesinde kullanılacak. Yine çıkarılacak olan madenin içinde bulunan Demir, Altın ve Gümüş madenlerinin ayrıştırılması için tesislerin kurulması gerekecek. Bakır’da ayrıştırılması ve kurulacak tesiste levha veya külçe haline getirilmesi gerekecek.

BÖLGEYİ HİZMET VERECEK

Söz konusu işletme tesisinde: Yeraltı üretim galerilerinin açılması, Flotasyon tesisinin, Manyetik ayırma tesisinin, çözütleme tesisinin, İzabe tesislerinin kurulumu için 500 milyon $ (± 25 milyon $’)lık yatırım yapılması gereklidir. Söz konusu sahanın yanındaki diğer sahalar ile Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Diyarbakır’da üretilen cevherler de Elazığ’da kurulacak olan tesislerde zenginleştirilecek; dolayısı ile civar illere de hizmet verme imkânı doğacaktır. Böylelikle tüm yörenin madencilik merkezi haline gelecektir.

Bu konuda bölgede kurulacak tesislerin toplam büyüklüğü 500 Milyon doları bulacak ve buna karşılık yaklaşık 3500 kişiye istihdam alanı oluşturulacak.

BİNGÖL ÖRNEK ALINSIN

Bingöl ilinde bulunan demir rezervinin işletilmesine yönelik olarak bu ilimizde tesis kurulması planlandı. Demir rezervinin bulunduğu maden sahasına 550 Milyon TL. tutarında peletleme tesisi kurulması için planlamalara başlanıldığı belirtiliyor. Tesisin kurulması ile birlikte 1000 kişiye de istihdam alanı oluşturulacak.

Maden ilçesinde Bakır cevherinin bulunduğu alanda tesislerin kurulması durumunda 3500 kişiye istihdam oluşturulacağı belirtiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Maden’de İzabe Tesisi Kurulsun

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin