Kırgızistan’da TÜRKPA Ekonomik İşbirliği Komisyon Toplantısı düzenlendi. Toplantıya AK Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı’da katılım göstererek bir konuşma gerçekleştirdi.

 

 

“ORTAK BİR AFET YÖNETİM MERKEZİ KURULMALI”

Kazakistan’da yaşanan son sel baskınları nedeni ile geçmiş olsun dileklerini ileterek Türk devletleri bünyesinde ortak bir afet yönetim merkezi kurulmasını teklif eden Milletvekili Nazırlı: “Kardeş ülke Kırgızistan’da bulunmak ve Türk Devletleri Parlamentosunun bir üyesi olarak Sizlere hitap etmekten büyük kıvanç duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Kazakistan’da yaşanan su baskını felaketi nedeniyle yaşanan afetten dolayı Kazak Meslektaşlarıma üzüntülerimi ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Su baskınlarının başladığı ilk günden itibaren Kazakistan’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız ve iş insanlarımız felaket bölgelerine yardıma koşmuşlardır. Felaket nedeniyle hayatlarını kaybeden kardeşlerimize başsağlığı diliyorum. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde de ilk yardıma kardeşlerimiz koşmuştu. Bu vesile ile Komisyonumuzun görev alanına girmese bile ortak bir afet yönetim merkezi kurulması için de girişimde bulunmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum.

 

 

Bugüne kadar yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda “Ulusal ekonominin güçlendirmesi ve ortak ekonomik işbirliğine katkıda bulunmak” konularında görüşlerini aktaran Nazırlı: “Türkiye olarak Karma Ekonomik Komisyon Toplantıları çerçevesinde Üye ülkeler ile ikili olarak yürüttüğümüz çalışmalara bölgesel düzeyde de büyük önem veriyoruz. En son Şubat ayı içerisinde Kırgızistanda yaptığımız görüşmeler sonucu Cumhurbaşkan Yardımcımız Sayın Cevdet YILMAZ ile Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı  Sayın Akılbek CAPAROV arasında 62 maddelik bir Eylem Planı imzalanmıştır. Bu sayede iki ülke arasındaki ticaret hacmi kısa vadede 2 milyar dolara, orta vadede de 5 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Benzer mutabakatlar tüm üye ülkeler arasında bulunmaktadır. Bu işbirliklerini daha da geliştirmek bizim önceliklerimiz arasındadır. Benzer şekilde Türk Yatırım Fonu’nun Kuruluş anlaşmasının kabulü ve üye parlamentolardaki onay süreçleri de çok önemli bir aşamadır. Önümüzdeki dönemde kardeşlerimiz ve kurumlarımız arasındaki etkileşimi daha da artıracak şekilde gelişimine katkı sağlamak temel önceliğimiz olmalıdır. Hepimizin parçası olduğu yürütme-yasama denkleminde parlamentolar ekonominin gelişebileceği yasal ortamın oluşturulması, yatırımcıların teşvik edilmesi ve bölgesel ve global ticaretin desteklenmesi konularında gerekli yasal alt yapının oluşturulması ve yapılan çalışmaları destekleyici veya kolaylaştırıcı bir rol üstlenmektedir. Bugün gündeme aldığımız her iki model kanunun hazırlanmasında emeği geçen başta Kazakistan Parlamentosu uzmanları olmak üzere Kanun metinlerinin son haline gelmesinde emeği geçen bütün üye ülke parlamentolarından ve ilgili bakanlıklarından hazırlık çalışmalarına katılan görevlilere teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ticaret Misyonlarının işleyişi ile ilgili bizim ülkemizin çok daha eskilere uzanan bir tecrübesi bulunmaktadır. Bu konularda global ölçekte danışmanlık yapan yetişmiş ticaret uzmanlarımız bulunmaktadır. Dün burada yapılan çalıştay sırasında bu uzmanlarımız tecrübelerinin bir kısmını meslektaşlarıyla paylaşma fırsatı bulmuşlardır. Uzun bir hazırlık süreci ve geniş bir katılım sonucu ortaya çıkan bu model kanunun gerek uygulanması sırasında gerekse daha sonra TÜRKPA Sekretaryası öncülüğünde yapılacak tecrübe değişim programları ile bu çalışmayı bir adım daha ileri götürebileceğimizi düşünüyorum. Bu konuda Bizler Ekonomik İşbirliği Komisyonu Üyeleri olarak Sizlere her türlü desteği vermeye hazırız. Gündemde yer alan “Dolaşıma Sunulan Ürünlerin Güvenlik ve Kalite Esasları Hakkında Model Kanunun uygulanması konusunda da benzer bir programa destek verebiliriz. Bunların dışında dikkat çekmek istediğimiz diğer bir konu ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi ve süreçlerin hızlandırılması için yaptığımız çalışmaların Türk Devletleri Teşkilatı ile koordine edilerek yürütülmesi konusudur. Özellikle Komisyon gündemine alınacak konuların, yürütme ile koordine edilmesi; çalışma konularının belirlenmesi ve bunların belli bir önceliğe göre ele alınabilmesi için ayrı bir çalıştay yapılması buradan çıkan sonuca göre komisyon çalışmalarının belirlenmesini öneriyorum. Bugüne kadar hazırlanan Raporlar ve Tavsiye Kararlarının sonuçlarına ilişkin Sekretarya tarafından ayrı bir rapor hazırlanarak bir değerlendirme yapılması da gelecek çalışmalar için yol gösterici olabilir. Rapor, Tavsiye Kararları ve Model Kanunların hazırlanmasında ve kabulünde emeği geçen başta Siz kıymetli üyelerimiz olmak üzere; sekretaryamız çalışanlarına ve ilgili parlamento uzmanlarımıza teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”