Müdür Çetiner: Hepimiz Orman Konusunda Duyarlı Olmalıyız

featured

İrfan ARSLAN

Ülkemizde son günlerde meydana gelen orman yangınlarına yapılan müdahaleler sonucunda çok önemli bir bölümünün söndürüldüğü, 212 yangından 5’nin devam ettiğini belirten Orman Bölge Müdürü M. Salih Çetiner; “Ormanlar ülkemizin akciğerledir. Bunu korumak ta hepimizin görevidir. Şu anda devam etmekte olan beş yangından birine ilimizden gönderdiğimiz arak ve personellerimiz de söndürmek için katkı sağlıyorlar” dedi.

Dikkat Ve Duyarlılık Önemli

İlimizde ve ülkemizin değişik bölgelerinde çıkan orman yangınlarının nedenleri konusunda açıklamalarda bulunan Orman Bölge Müdürü M. Salih Çetiner; ”Bilinen en önemli sebepler anız yakımı, seyahat esnasında araçlardan atılan sigara izmaritleri, araziye atılan cam ve şişe gibi ısınınca yangınlara yol açabilen atıklar, piknik ateşleri gibi olumsuzluklar orman yangınlarına neden oluyor. Burada tüm vatandaşlarımızın son derece duyarlı olması gerekiyor. Son yangınlarda hava sıcaklıklarının da mevsim normallerinin üzerinde olması, yapılan müdahaleleri olumsuz etkiledi. Ormanlık alanlarda tüm insanlarımızın hem daha duyarlı olmasını hem de olası bir yangın durumunda çok acil bir şekilde yetkililere bilgi vermesi yapılacak olan müdahaleyi çabuklaştıracağından yangının büyümesine engel olacaktır.”

İlimizde Yangın Yok

Elazığ’da ki ormanlık bölgelerde yangın bulunmadığını, çıkan yangınlarda anında müdahale edildiğini belirten Orman Bölge Müdürü M. Salih Çetiner; ”Elazığ’da ki ormanlarımızın yüzde 90 meşe. Meşelik ormanlarımız olumsuz bir olayın ardından ertesi yıl eskisinden daha fazla sürüm yaparak kendisini yeniliyor. Ormanlık alanlarımız ile ilgili olarak, özellikle bu yangınlardan sonra dezenformasyon yapılarak bir takım yanlış bilgilendirmeler ile kamu oyu yanıltılıyor.  İddia edildiği gibi ABD ülkemizden zeytin ağaçlarını alıp yerine Çam göndermiş değil.  Ülkemizin coğrafi yapısı nedeniyle bölgelerde farklı ağaç türlerinin bulunması son derece doğal bir bitki örtüsünü oluşturmaktadır. İlimizde zeytin ağacı yetişmez. Ama burada meşe, çam, sedir, ardıç türünde ağaçlar yetişir. Bu nedenle bu tür olaylarda farklı bilgiler ile bilgi kirliliğine yol açılmasından ziyade insanlarımızın bu olaylara duyarlı bir şekilde yaklaşım göstermesini bekliyoruz.”

Avrupa’da 1. Dünyada 4. Sıradayız

Ülkemizde son on yılda büyük bir ağaçlandırma seferberliği çalışması başlatıldığını belirten Orman Bölge Müdürü M.Salih Çetiner; ”Ülkemizde başlatılan bu seferberlik ile yapılan ağaçlandırma sonucunda bu alanda Avrupa da 1. Sıra, dünyada ise 4. Sıradayız. İlimizde de ağaçlandırma konusunda her yıl önemli adımlar atılıyor. Ülkemizin ağaçlandırma alanında bölgesel olarak yapılan analizler sonucunda ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Orman Teşkilatında ki  Teknik  elemanlarımız, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında öncelikle toprağı analiz ederek, bu analiz sonucunda toprağın yapısına bölgenin iklimine uygun ağaç türünü belirleyerek bu bölgelerde hangi tür ağaçların kullanılanacağını belirliyorlar.

Orman Teşkilatı olarak Yeşil Vatan bilinci kapsamında ülkemizin yeşil alan miktarını artırma, insanlarımızın bu olaya karşı bilinçlenmesini sağlama, ekilen fidanlara sahip çıkma gibi çalışmalarımız artarak devam edecektir.

İlimizde her yıl yapılan planlama kapsamında hazırlanan alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Bölge müdürlüğü olarak 12 Milyon fidan üretimini bu yıl tamamladık. Bu fidanlar dönemlerinde ilimizde ve bölgemizde illerde toprakla buluşuyor.

Bölge müdürlüğü olarak hedeflerimiz var. Bu hedeflerimiz arasında Hizmet prensibi gayesiyle çalışan Elazığ Orman Bölge Müdürlüğümüz, uygulama sürecinde disiplini sağlamak, stratejik öncelikleri belirleyerek kaynakları bu doğrultuda kullanmak ve bu kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığını takip etmek, bunun üzerine kurulu hesap verme sorumluluğunu geliştirmek için Bölge Müdürlüğünce kurulan stratejik planlama ekibi ile çoğulcu katılımı hedeflemiştir.

Elazığ, Tunceli, Bitlis, Malatya, Hakkâri, Bingöl ve Van İl İşletme Orman Müdürlükleri ile illerinin orman alanlarında çalışan Bölge Müdürlüğümüz; ormanların muhafazası, geliştirilmesi ve genişletilmesi, biotik ve abiyotik zararlılara karşı korunması, endüstriyel ve yakacak odun ihtiyaçlarının sürdürülebilir şekilde karşılanması ve bozuk orman alanlarının, rehabilitasyonunu gerçekleştirecek şekilde çevreye duyarlı hizmet anlayışıyla çalışmaktadır.

Gençleştirme ve rehabilitasyon çalışmalarını katlamak, bölgemizde tali orman ürünleri üretimini ön plana çıkarmak, sosyal ve kültürel hizmetleri ve beklentileri karşılamak, katılımcı yönetim ve şeffaflık anlayışını yerleştirmek temel hedefimiz olmaya devam edecektir.”

Muğla Yangınına Araç Ve Teknik Ekip Desteği Verdik

Ülkemizde ki yorman yangınlarının çok önemli bir bölümünü kontrol altına alındığını, sadece Muğla’da 5 yerde yangının devam ettiğini belirten M.Salih Çetiner; ”Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü olarak bu yangının söndürülmesi çalışmalarına arazöz ve alanında uzman olan Teknik Elemanlardan oluşan etelemen desteği verdik. İnanıyoruz ki bu yangınlarda kısa sürede kontrol altına alınarak söndürecektir.

Vatandaşlarımızın şunu özellikle bilmesini istiyorum. Ülkemizde orman yangınlarının meydana geldiği alanlarda yasa gereği gerekli çalışmalar yapılmakta ve bu bölgeler yeniden ağaçlandırılmaktadır. Bu yıl ülkemizde meydana gelen orman yangınında tahrip olan ormanlık alanlarımız 3-4 yıl sonra yeniden yeşil bir örtü ile görülecektir.

Bu arada yapılan bir başka çalışma ile ormanlık alanlarımızda ülkemizin odun ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarımız sonucunda ülkemizin bu alanda dışa bağımlılığı da sona erecektir. Endüstriyel olarak yapılan çalışmalarımız kapsamında ormanlarımız meşe, ardıç, çam, sedir, karaçam gibi ağaçlar toprakla buluşup gerekli üretim yapılarak ülkemizin ihtiyacının karşılanması sağlanıyor.

Orman, sadece bu teşkilatta çalışanların değil tüm insanlarımızın özel göstermesi gereken bir alandır. Onları hepimiz korumak ve kollamak zorundayız. Ülkemizin ve dünyamızın ihtiyacı olan ormanlar her zaman önceliğimiz olmaya devam edecektir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Müdür Çetiner: Hepimiz Orman Konusunda Duyarlı Olmalıyız

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin