Pancar üreticileri yüksek faturalara karşı ayakta

featured

Müslüm DEMİRTAŞ 

  • Merkeze bağlı Muratçık, Fatmalı,  Dallıca,  Koruk,  Pirinççi ve Dambüyük köylerinde yaşayan çiftçiler Şeker Fabrikası, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Pancar Kooperatifi yetkililerinin 26 Mart 2022 tarihinde köylerine gelerek şeker pancarı ekimi yapmalarını istediklerini ve bu talep üzerine ekim yaptıklarını açıklayan çiftçiler, ”Bize ekim yapın dediler. Cumhurbaşkanımız da dağı taşı ekin demişti. Bizde ektik. Şimdi enerji parası yüzünden sulama yapamıyoruz. Artan maliyetler belimizi büküyor. Bu sorunların çözümünü istiyoruz” Dediler
  • Kuzova sulama istasyonu bölgesi köylerindeki üreticiler sıkıntılarını dile getirmek için yaklaşık 40 traktör ile şehre doğru hareket etmeleri üzerine Cip Köyünde Emniyet güçlerince durduruldular. Burada üreticiler adına açıklamada bulunan Serkan Aykaç, “Biz bölgede 70 bin ton şeker pancarı ektik. Bu üretimden yaklaşık 12 bin ton şeker üretilir. Bunun maddi karşılığı 300 milyondur. Bizim Şeker Fabrikasına 14 Milyon borcumuz var. Bugünkü şartlarda biz sıkıntı yaşıyoruz. Dekar başına giderimiz 3-4 bin lirayı buluyor. Bu borcumuzu ödesinler pancar onların olsun.10-14 Milyon lira için 300 Milyon lira kaybedilmesin.” Dedi
  • 21 Haziran’a kadar sulama yapılmaması durumunda avans ödemelerinin duracağını belirten Aykaç “Yetkililer bize 2 MGW güneş enerjisi yapılacağını sulamanın enerjisinin buradan karşılanacağını açıkladılar. Yapılmadı. Bize Aksa tarafından sulama faturası olarak Tarımsal alan üzerinden değil sanayi tüketimi üzerinden fatura gönderiliyor. Burada Tarımsal enerji kullanımı 1700, sanayi enerji kullanımı ise 2400 lira. Burada bile büyük kaybımız var. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bize yetkililer geldiğinde 700 lira enerji gideriniz olacak dediler. Hani nerede? Gelsinler bize bir fiyat belirlesinler örneğin bin lira biz bunu öderiz. Ancak bugüne kadar 370 bin lira ödeme yaptık bu para nereye gitti bilinmiyor. Devlet bu problemi çözecek adımları atmalı.” Diye tepkilerini gösterdiler.
  • Sıkıntılarını AK Parti Milletvekillerine aktardıklarını belirten Üreticiler, ”Bize probleminiz olduğunda yanınızda olacağız çözümü için çalışma yapacağız dediler. Muhtarlarımız, Valimiz ile görüştüler. Sorun olmayacağını söylediler. Ancak biz bugün yaşadığımız problemlere çözüm bulamıyoruz sorunlarımıza çözüm getireceklerde sessiz kalıyorlar.” Dediler

Elazığ Merkeze bağlı Kuzova bölgesinde ki  Muratçık,  Fatmalı,  Dallıca,  Koruk,  Pirinççi ve Dambüyük köylerinde yaşayan çiftçiler enerji borçları nedeniyle ekimini yaptıkları şeker pancarı problemlerine çözüm getirilmemesi durumunda su vermeyeceklerini ve kaderine terk edeceklerini açıkladılar.

Elazığ’ın merkeze bağlı Kuzova bölgesinde pancar üretimi yapan çok sayıda çiftçi sulamada gelen yüksek elektrik faturalardan ve yaşadıkları sulama problemlerinden dolayı yaklaşık 40 traktör ile DSİ’ye gitmek istedi.  Muratçık köyünden yola çıkan traktör konvoyu Cip Köyünde emniyet güçlerince durduruldu. Burada emniyet güçleriyle yapılan görüşme sonrası, çiftçileri temsilen 10 kişi, Vali yardımcısı Abdulkerem Abbasoğlu ve DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile görüştürülmek üzere İl Özel İdaresine götürüldü.

PANCAR ÜRETİCİLERİNDEN TRAKTÖRLE EYLEM

Kuzova Sulama İstasyonları Bölgesi köylerinde pancar ekiminde tarımsal elektrik tüketim tarifesi uygulanması gerektiği yerde bedelleri daha yüksek olan sanayi tüketim tarifesinin uygulandığını belirten üreticiler, bölgede 1 haftada kullanılan elektrik bedeli faturasının 1 milyon TL olduğunu belirterek traktörle eylem gerçekleştirdi.

Cip Köyü’nde üreticiler adına açıklamada bulunan Serkan Aykaç, “Biz bölgede 70 bin ton şeker pancarı ektik. Bu üretimden yaklaşık 12 bin ton şeker üretilir. Bunun maddi karşılığı 300 milyondur. Bizim Şeker Fabrikasına 14 Milyon borcumuz var. Bugünkü şartlarda biz sıkıntı yaşıyoruz. Dekar başına giderimiz 3-4 bin lirayı buluyor. Bu borcumuzu ödesinler pancar onların olsun.10-14 Milyon lira için 300 Milyon lira kaybedilmesin.” Dedi

9 BİN DEKAR PANCAR EKİMİ YAPILDI

Bölgedeki üreticiler adına açıklamada bulunan Serkan Aykaç şunları söyledi. “ 26 Mart 2022 tarihinde Muratcık köyünde sulama birlik başkanımız olan DSİ personeli bölgemiz çiftçilerini  sulama elektrik ücretlerinin sulama elektrik ücretlerinin sezonluk dönüme 700 tl olarak belirlendi. Temmuz ayında devreye girecek olan GES yapıldığında bu ücretlerin daha da aşağı düşeceğini çiftçilerimize taahhüt edilerek ürünlerimizin ekilmesi söylendi. Buna dayanarak bölgemizde 9 bin dekar ekim yapıldı. Nisan ayının kurak geçmesi nedeniyle Mayıs ayı içerisinde 5 gün çimlendirme suyu verildi. Bu suyu çiftçilerimiz 2 – 3 saat sulama yaptı. Bu arada birlik başkanına 370 bin tl peşin ödeme yapıldı.

GES PROJESİNİN İHALESİ BİLE YAPILMADI

Şimdi DSİ’den gelen fatura 975 TL’dir. Bunu ödeyin suyu verelim diyor. Bu maliyetler karşısında bizlerin dönüm maliyetlerimiz 4000 lirayı geçmektedir. Bu şartlarda sulama yapmamız mümkün değildir. Şu an bölgemiz çiftçilerinin 15 milyon sadece şeker fabrikasına borcu bulunmaktadır. Eğer ürünleri yetiştiremezsek çiftçilerimizin yükü daha da ağırlaşacaktır.  Temmuz ayında faaliyete geçeceği söylenen GES projesinin hala ihalesi bile yapılmamıştır. Bu da bundan sonraki maliyetlerinde yüksek olacağını göstermektedir. Şu andan itibaren ürünlerimizi sulamayarak kaderine terk edeceğiz.”

TARIMSAL TARİFE YERİNE SANAYİ TARİFESİ UYGULANIYOR

Pancar üreticileri olarak elektrik kullanımında tarımsal elektrik tarifesi uygulanması yerine daha yüksek bedel olan sanayi elektrik tarifesinin uygulandığını belirten Serkan Aykaç açıklamasını şöyle sürdürdü, “Yetkililer bize 2 MGW güneş enerjisi yapılacağını sulamanın enerjisinin buradan karşılanacağını açıkladılar. Yapılmadı. Bize Aksa tarafından sulama faturası olarak Tarımsal alan üzerinden değil sanayi tüketimi üzerinden fatura gönderiliyor. Burada Tarımsal enerji kullanımı 1700, sanayi enerji kullanımı ise 2400 lira. Burada bile büyük kaybımız var. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bize yetkililer geldiğinde 700 lira enerji gideriniz olacak dediler. Hani nerede? Gelsinler bize bir fiyat belirlesinler örneğin bin lira biz bunu öderiz. Ancak bugüne kadar 370 bin lira ödeme yaptık bu para nereye gitti bilinmiyor. Devlet bu problemi çözecek adımları atmalı.”

300 MİLYON TL YOK OLACAK

Üretici problemlerinin çözülmediği takdirde 300 Milyon TL’nin heba olacağını aktaran Aykaç, “Şeker Fabrikası yetkilileri 21 Haziran’a kadar sulama suyu verilmemesi durumunda avans ödemelerini durduracaklarını belirtiyorlar. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Şeker Fabrikası, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Pancar Kooperatifi yetkililerinin 26 Mart 2022 tarihinde köylerine gelerek şeker pancarı ekimi yapmalarını istediklerini ve bu talep üzerine ekim yaptıklarını açıklayan çiftçiler” Bize ekim yapın dediler. Cumhurbaşkanımız da dağı taşı ekin demişti. Bizde ektik. Şimdi enerji parası yüzünden sulama yapamıyoruz. Artan maliyetler belimizi büküyor. Biz bu sulamayı yapamaz isek ürünü kaderine terk edeceğiz. Bu durumda 300 Milyon lira çöpe gidecek” dedi.

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYORUZ”

Sıkıntılarını AK Parti Milletvekillerine aktardıklarını belirten Üreticiler, ”Bize probleminiz olduğunda yanınızda olacağız çözümü için çalışma yapacağız dediler. Muhtarlarımız Valimiz ile görüştüler. Sorun olmayacağını söylediler. Ancak biz bugün yaşadığımız problemlere çözüm bulamıyoruz sorunlarımıza çözüm getireceklerine sessiz kalıyorlar. Bu sorunların çözümünü istiyoruz” diyerek yetkililere çözüm çağrısında bulundu.

DURAN: HAKLI BİR EYLEM

Cip Köyü’nde emniyet güçleri tarafından durdurulan üreticilere destek olmak amacıyla gelen CHP Elazığ İl Başkanı Çağlar Coşkun Duran ise, “Eylemin gerekçesi aslında olması gereken makul bir gerekçe. Ülkemizde çiftçiye verilen desteklerin sözler üzerinde kaldığı açık. Birkaç ay önce ülkede bir karış boş toprak bırakmayın, ekin diyenler bugün göstermeleri gerektiği desteği göstermiyorlar. Çiftçiler mağdur. Maliyetler arttı. Yetkililerin bir an evvel bu duruma bir el atmaları gerekiyor” dedi.

Vali Yardımcısı Abdulkerem Abbasoğlu ve DSİ Müdürlüğü yetkilileri ile İl Özel İdarede görüşen Pancar üreticileri, görüşme sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise çiftçileri tatmin eden bir görüşmenin gerçekleşmediğini ifade ettiler.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Pancar üreticileri yüksek faturalara karşı ayakta

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin